Πρόεδρος ΟΑΕΕ: «Οποιος δεν μπορεί να πληρώνει εισφορές να πάει στη Βουλγαρία»

Πρόεδρος ΟΑΕΕ: «Οποιος δεν μπορεί να πληρώνει εισφορές να πάει στη Βουλγαρία»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) προκάλεσε η προκλητική παραδοχή του διοικητή του Ταμείου Δημήτρη Τσακίρη ότι όποιος αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές σε συνδυασμό με την υπέρογκη φορολογία, και το θεωρεί πατριωτικό, ας πάρει την οικογένειά του κι ας πάει στη Βουλγαρία… Σε ένα έντονα εκρηκτικό περιβάλλον, κυρίως λόγω των ανυπέρβλητων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, ο διοικητής του Οργανισμού βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Φλώρινα και στη Βέροια, προκειμένου να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, με αιχμή την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών, στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και μικροεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες πόλεις, υπήρξαν και στιγμές έντασης, απόρροια της κατάστασης που επικρατεί.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού άκουσαν από τους τοπικούς φορείς ότι για παράδειγμα το 40% των μελών του Επιμελητηρίου Φλώρινας έχει βάλει ήδη λουκέτο και όσα μέλη παραμένουν ενεργά, αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ασφαλιστικές και φορολογικές. Οι επιχειρηματίες στις τοποθετήσεις – ερωτήσεις τους επισήμαναν ότι καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια να μείνουν «ζωντανοί». Σε ερώτηση μάλιστα κάποιου ασφαλισμένου πώς από την 1η Ιανουαρίου με τις επερχόμενες ασφαλιστικές αλλά και φορολογικές αλλαγές οι ασφαλισμένοι θα έχουν κίνητρο για εργασία, όταν καλούνται να πληρώσουν συνολικά το 80% του εισοδήματός τους στο κράτος, ο διοικητής του ΟΑΕΕ φέρεται να είπε, εάν το θεωρούν πατριωτικό, ας πάνε στη Βουλγαρία. Δήλωση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς η προφανής αδυναμία της διοίκησης του Οργανισμού να δώσει λύσεις στην ασφυκτική πραγματικότητα, όπως τη βιώνουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, είχε δημιουργήσει εξαρχής ένα έντονο κλίμα.

Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Τσακίρης επισημαίνει ότι η δήλωσή του παρερμηνεύθηκε, καθώς αυτό που είχε ως στόχο να καταδείξει είναι ότι η ικμάδα, η ζωηράδα και η ευρηματικότητα των Ελλήνων δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε τρόπους εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής αλλά προς όφελος της ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας.

Κατά τις δύο ημερίδες μάλιστα, τόσο ο διοικητής όσο και ο υποδιοικητής Δημήτρης Χριστοφορίδης επεσήμαναν ότι σήμερα οι εισφορές μετά βίας καλύπτουν το 50% των αναγκών για συντάξεις, ότι η εισφοροδιαφυγή είναι μια μάστιγα που θα πρέπει να αποβάλουν και από τον χώρο των μικρομεσαίων, ότι τα 11 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων εισφορών δεν δημιουργήθηκαν στον ΟΑΕΕ κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης καθώς και ότι ενώ το 2008 σε σύνολο 850.000 ασφαλισμένων η εισφοροδιαφυγή αφορούσε το 29% των ενεργών, σήμερα σε σύνολο 710.000 ασφαλισμένων, αφορά το 43% των ενεργών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή