ΑΓΟΡΑ

Τα καλύτερα γαλακτομπούρεκα

Κείμενο: Ντιάνα Καρτσαγκούλη, Αγγελος Ρέντουλας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΜΑΓΑΖΙΑ

Δοκιμάσαμε περισσότερα από σαράντα και καταλήξαμε στα ακόλουθα.

Δημητρίου: η επανεφεύρεση του γαλακτομπούρεκου

Πήγε, ήρθε, έμεινε στο αμάξι, ταλαιπωρήθηκε, μπήκε-βγήκε από το ψυγείο και όμως, δεν «κατάλαβε» τίποτα. Το φύλλο έμεινε τραγανό για 4 μέρες! Ροδοψημένο, χρυσό και φουσκωτό όπως στους καλοβουτυρωμένους ανατολίτικους μπακλαβάδες. Τραγανό και ροδισμένο και από κάτω. Το βουτύρωμα με κανονικό βούτυρο από το βάζο, όχι με λίπος μυρωμένο με εσάνς. Η κρέμα στο εσωτερικό, μια μικρή αποκάλυψη. Γαλατένια, αφράτη και όσο πρέπει ρευστή, ούτε στόκος ούτε νερουλή. Τριών ειδών γάλατα χρησιμοποιούνται: γίδινο, πρόβειο και αγελαδινό, εξ ου και η δυνατή –αλλά όχι «ενοχλητική»– μυρωδιά. Και ολίγον ψιλό σιμιγδάλι. Το σιρόπι όσο πρέπει πυκνό, μετρημένο επαγγελματικά με γραδόμετρο. Η μοσχοβολιά του απίστευτη: φρέσκια βανίλια, λίγη κανέλα, αστεροειδής γλυκάνισος και φλούδες εσπεριδοειδών βράζουν σε νερό και το αρωματικό αυτό «τσάι» μπαχαρικών είναι η βάση για την παρασκευή του σιροπιού. Το όλον αρκετά ελαφρύ, μεστό και χορταστικό, αλλά ουχί μπουχτιστικό.

Το σπέσιαλ αυτό γαλακτομπούρεκο θα το βρείτε στο καινούργιο γαλακτοζαχαροπλαστείο των αφών Δημητρίου στην Ανω Γλυφάδα. Μπορεί να τους ξέρετε από τις καλές κρέμες και τα γάλατα που δίνουν στα σούπερ μάρκετ – δύο γενιές γαλατάδες είναι από την Κερατέα. Δημιουργός του γαλακτομπούρεκου και των άλλων γλυκών τους η «δική μας» Νένα Ισμυρνόγλου. Οχι, δεν είναι αυτός ο λόγος για τα καλά μας λόγια. Απλώς τέτοιο ρουαγιάλ γλυκό σπάνια συναντάς. Η τιμή σούπερ φιλική: 9,80€ το ταψάκι! Στα προσεχώς: γαλακτομπούρεκο με στέβια «σιροπιασμένο» με ιδιαίτερη σος. Αγγ. Ρ. 

Κόστος: 9,80€ το ταψάκι των 8-10 τμχ.

Διεύθυνση: Γούναρη 35, Ανω Γλυφάδα, Τ/210-96.22.049. 


Κοσμικόν

Το φύλλο ολόχρυσο και η κρέμα, μπόλικη-μπόλικη και βελούδινη, έτρεχε από κάθε κομμάτι. «Μας συγχωρείτε, το κόψαμε λίγο γρήγορα, δεν πρόλαβε να κρυώσει εντελώς και γι’ αυτό έχει φύγει η κρέμα», μου εξηγεί ο ευγενέστατος υπάλληλος που με εξυπηρέτησε. Στην αρχή, μου φάνηκαν λίγο μικρά τα κομμάτια, αλλά δεν χρειάζεται να είναι μεγαλύτερα γιατί, επειδή είναι ψηλά, έχουν δηλαδή πολλή κρέμα, είναι αρκετά χορταστικά. Το πρώτο που μυρίζεις είναι το γάλα και μετά φρέσκο βούτυρο. Τραγανό φύλλο και σωστά σιροπιασμένο. Υπάρχει και η επιλογή για γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταΐφι, επίσης πολύ καλό. Ντ. Κ. 

Κόστος: μικρό ταψί (10 κομμάτια) 13,50€, μεσαίο ταψί (12 κομμάτια) 15€, μεγάλο ταψί (14 κομμάτια) 17€, 1,80€/κομμάτι.

Διευθύνσεις: Λεωφ. Ιωνίας 104, Αγιος Νικόλαος, Αθήνα, Τ/210-86.49.124, Χρυσοστόμου Σμύρνης 69, Αγιος Ελευθέριος, Αθήνα, Τ/210-20.23.350, Αγ. Αλεξάνδρου 102 και Ζησιμοπούλου, Π. Φάληρο, Τ/210-98.11.677, Χαλανδρίου 34, Αγ. Παρασκευή, Τ/210-60.86.337, Πλατεία Βάσως Κατράκη 6, Γλυφάδα, Τ/210-89.43.919. 


Παπασπύρου

Το πιο καλοψημένο φύλλο από όσα δοκίμασα. Βουτυράτο, με μια υποψία αλμύρας, άψογο. Η κρέμα μυρίζει έντονα γάλα και φυσική βανίλια. Δεν είθισται στα γαλακτομπούρεκα να χρησιμοποιείται φυσική βανίλια, αλλά είναι μια πολύ ωραία ιδέα. Το αποτέλεσμα; Ενα ενδιαφέρον μείγμα αρωμάτων και γεύσεων που δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Μπράβο. Ντ. K. 

Κόστος: το ταψάκι 6-8 τμχ. 16,60€, 2,40€/κομμάτι.

Διευθύνσεις: Αγ. Τριάδος και Ν. Ζίχνης 15, Αχαρναί, Τ/210-24.09.235, Πανόρμου 19, Αμπελόκηποι, Τ/210-64.24.528, Τατοΐου 100 και Κολοκοτρώνη 29, Κηφισιά, Τ/210-62.04.836, Αγ. Παρασκευής 115, Χαλάνδρι, Τ/210-68.42.278. 


image

Αφοί Ασημακόπουλοι

Ενίοτε με πανιασμένο φύλλο (δεν με «χαλάει» αυτό, αρκεί να μην είναι άψητο και ως εκ τούτου «αλευρώδες», και των Ασημακόπουλων δεν είναι), όμως πάντα σωστό στο σιρόπι, με μυρωδιά καλού βουτύρου και με κρέμα αφράτη και έντονα γαλατένια. Το ιστορικό αθηναϊκό γαλακτοζαχαροπλαστείο είναι άσος –το έχουμε ξαναπεί– στις κρέμες. Το γάλα που χρησιμοποιούν είναι αγελαδινό και το παίρνουν από φάρμες στην Αυλώνα και στους Θρακομακεδόνες. Εχουν σε ταψάκι και σε κομμάτια. Προτιμήστε το πρώτο – είναι συνήθως πιο τραγανό το φύλλο. Αγγ. Ρ.

Κόστος: 2,60€ το κομμάτι, 18,80€ το ταψάκι των 10 κομματιών.

Διεύθυνση: Χ. Τρικούπη 82, Αθήνα, Τ/210-36.10.092. 


Κασσιανή

Σαστισμένος από τα δυτικότροπα γλυκά διαμαντάκια του off Broadway ζαχαροπλαστείου (βρίσκεται στην Πετρούπολη), μπορεί να προσπεράσεις το γαλακτομπούρεκό του, όμως μην το κάνεις. Ειδικά το γαλακτομπούρεκο-μαργαρίτα στο μικρό στρογγυλό πυρέξ: μικρές φωλιές φύλλου γεμισμένες με κρέμα, στριμωγμένες στο γυάλινο ταψάκι, ροδοψημένες και σωστά σιροπιασμένες (στο σιρόπι διέκρινα το πικραμυγδαλένιο μπαχαρικό τόνκα). Κάθε φωλιά, μια γενναία ζουμερή μπουκιά. Ωραίο για δώρο. Αγγ. Ρ.

Κόστος: 18€/το γυάλινο ταψάκι (έχει περί τις 20 φωλιές), 2,20€/κομμάτι.

Διευθύνση: Ελ. Βενιζέλου 129, Πετρούπολη, Τ/210-50.19.480.


Το γαλακτομπούρεκο του Πειραιά: Μαστρονικόλας

Νόστιμη κρέμα, μαστιχωτή, με ωραία γεύση γάλακτος, όχι ιδιαίτερα έντονη. Το φύλλο το έχω πετύχει και τραγανό, και πανιασμένο (μπορεί από την υγρασία του περιβάλλοντος). Και στις δύο περιπτώσεις είναι καλοψημένο και σιροπιασμένο σωστά, γλυκό χωρίς να είναι λιγωτικό. Σου μένει μια ωραία γαλατένια γλύκα για ώρα. Αγγ. Ρ.

Κόστος: 12€/ταψάκι (8 τμχ.), 1,80€/κομμάτι.

Διευθύνσεις: Καραολή και Δημητρίου 68, Πειραιάς, Τ/210-41.23.783, Κάσου 21 και Καρπάθου, Πειραιάς, Τ/210-45.23.378. 


Βάρσος Κηφισιάς

Κάθε επίσκεψη στον Βάρσο της Κηφισιάς είναι σαν να γυρίζεις τον χρόνο πίσω και να ταξιδεύεις στην παλιά Αθήνα, τότε που τα ζαχαροπλαστεία ήταν μία από τις βασικές εξόδους των Αθηναίων και τα γλυκά φτιάχνονταν μόνο με αγνά προϊόντα και όχι μείγματα. Το γαλακτομπούρεκο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Από την πρώτη μπουκιά θυμάσαι το... παρελθόν του Βάρσου ως γαλακτοζαχαροπλαστείου. Γαλακτερή κρεμούλα με λίγο σιμιγδάλι ψιλό, βούτυρο γάλακτος που μοσχοβολάει. Οπως μας ενημέρωσαν, φτιάχνεται σύμφωνα με την παλιά, παραδοσιακή συνταγή (είναι δηλαδή πάνω από 120 ετών), όπως και όλα τους τα γλυκά. Το φτιάχνουν και με φύλλο καταΐφι. Αυτό θα το δοκιμάσουμε την επόμενη φορά. Ντ. Κ. 

Κόστος: το πήλινο σκεύος (10-12 κομμάτια) 15€, το ταψί (14 κομμάτια) 18€, 2,10€/κομμάτι.

Διεύθυνση: Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472. 


Το 1ο της Βάρης

Οσοι μένουν από Ανω Γλυφάδα και κάτω μεγάλωσαν με αυτό το γαλακτομπούρεκο και το θεωρούν κορυφαίο. Θα πάμε εμείς κόντρα; Η αλήθεια είναι ότι στέκεται αξιοπρεπώς δίπλα στα καλύτερα της Αθήνας. Και εδώ πρωταγωνιστής είναι το τραγανό φύλλο. Σιμιγδαλένια, κοκκώδης κρέμα που σφίγγει όσο κρυώνει. Υπάρχει και με φύλλο κανταΐφι. Τέλος, τα συγκεκριμένα ζαχαροπλαστεία μένουν ανοιχτά μέχρι αργά, 2.30 π.μ. τα καταστήματα της Βάρης και 1 π.μ. το κατάστημα της Γλυφάδας. Ο,τι πρέπει για τις νυχτερινές υπογλυκαιμίες. Ντ. Κ. 

Κόστος: μικρό ταψί (6 κομμάτια) 9 €, μεσαίο ταψί (8 κομμάτια) 11 €, μεγάλο ταψί (10 κομμάτια) 13 €, 2 €/κομμάτι.

Διεύθυνση: Παπανδρέου 3, Γλυφάδα, Τ/210-89.82.222, Πανός 6, Βάρη, Τ/210-89.59.550, Αναργυρούντος 23, Βάρη, Τ/210-89.75.100 / Χαΐνα 114, Χαλκίδα, Τ/22210-21.938. 


Στάμου

Από τα καλύτερα της δοκιμής. Οι πρώτες ύλες εκλεκτές. Πυκνή, παχύρρευστη, μαστιχωτή κρέμα (βάζουν και λίγο ρυζάλευρο;), νόστιμη, με ζωηρή τη μυρωδιά του γάλακτος. Δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς, αφού η οικογένεια Στάμου ασχολείται με την παραγωγή και την εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων από το 1964 (θα έχετε δει τα προϊόντα τους στα σούπερ μάρκετ). Το φύλλο καλοψημένο, τραγανό και φουσκωτό, τα εσωτερικά όσο πρέπει νοτισμένα. Το σιρόπι σωστό, γλυκαίνει χωρίς να παραφορτώνει το γλυκό. Το όλον ένα σούπερ κλασικό γαλακτομπούρεκο που δεν θες… να μοιραστείς. Το καλό είναι ότι υπάρχουν πέντε γαλακτοζαχαροπλαστεία Στάμου στην Αθήνα. Το κακό; Κανένα στο κέντρο και στα νότια. Αγγ. Ρ. 

Κόστος: 11,90€ το ταψάκι των 8 κομματιών, 14,90€ το ταψάκι των 12 τμχ.

Διευθύνσεις: Λ. Πεντέλης 139, Χαλάνδρι, Τ/210-68.59.499, Λ. Καραμανλή 206, Αχαρναί, Τ/210-24.69.346, Κωνσταντινουπόλεως 307, Αχαρναί, Τ/210-24.67.080, Λ. Θρακομακεδόνων 154, Θρακ/νες, Τ/210-24.35.490, Θηβών 240, Περιστέρι, Τ/210-57.12.698. 


Ζαχαροπλαστείον Παπαπαρασκευά

Δύο οι επιλογές, ίδιο το μέγεθος: μπουκιάς. Πολύ πρακτικό για όλους εμάς που επί μία βδομάδα δοκιμάζαμε γαλακτομπούρεκα στο γραφείο και έπρεπε συνεχώς να ψάχνουμε για μαχαιροπίρουνα. Ως προς τις επιλογές, έχουμε αυτή που είναι με περισσότερη κρέμα και αυτή με περισσότερο φύλλο (προτιμώ την πρώτη). Η κρέμα περιέχει γάλα αγελάδος και το βούτυρο που χρησιμοποιούν το φτιάχνουν μόνοι τους στο εργαστήριό τους στην Ξάνθη. Το φύλλο δεν είναι πολύ τραγανό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ωμό (γιατί υπάρχουν και αυτά), αλλά μπλέκεται πολύ αρμονικά με την κρέμα, σε σημείο να μην ξεχωρίζεις εύκολα το ένα από το άλλο. Ντ. Κ. 

Κόστος: 15,50€/κιλό

Διευθύνσεις: Παπανδρέου 13 και Λαζαρίδη, Γλυφάδα, Τ/210-89.80.220, 28ης Οκτωβρίου 186, Ξάνθη, T/25410-22.677. 


image

Ζαχαροπλαστείο Παυλίδη

Τραγανό, ωραίο φύλλο, βουτυρωμένο με βούτυρο λιωμένο. Κρέμα απαλή και λεία. Η ιδιαιτερότητα, ωστόσο, αυτού του γαλακτομπούρεκου είναι η διακριτική κανέλα στο φύλλο. Δεν είναι τόση ώστε να παραπέμπει σε μπουγάτσα, αλλά αρκεί για να του δώσει ένα ωραίο, «ζεστό» άρωμα. Επίσης το σιρόπι περιέχει μέλι. Γενικώς όλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό το γαλακτομπούρεκο είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η συνταγή είναι η ίδια από το 1944, χρονιά που άνοιξε το ζαχαροπλαστείο ο Παύλος Παυλίδης. Τι άλλο να θέλει κανείς από ένα γαλακτομπούρεκο; Ντ. Κ.

Κόστος: το ταψί (8-10 κομμάτια) 15€.

Διεύθυνση: Λ. Κατεχάκη 59, Νέο Ψυχικό, Τ/210-69.11.912, 210-69.21.167. 


Ο Τάσος

Δεν είχα ποτέ προσέξει ότι στον «Τάσο» πουλάνε και γαλακτομπούρεκο, παρόλο που πηγαίνω εκεί από παιδί. Εχει όμως, και θα αρέσει σίγουρα σε όσους δεν θέλουν τα γλυκά τους πολύ γλυκά. Το φύλλο δεν έχει το χρυσοκάστανο χρώμα του κλασικού γαλακτομπούρεκου, αλλά μοιάζει περισσότερο στο ξανθό της τυρόπιτας. Πολύ ελαφρύ το σιρόπι (το φύλλο δηλαδή δεν έχει νοτίσει καθόλου) και η κρέμα πολύ λίγη. Τρώγεται περισσότερο ως ένα γλυκό σνακ παρά ως ένα χορταστικό γλυκό. Μια συμπαθητική εναλλακτική πρόταση. Ντ. Κ.

Κόστος: ταψί (12 κομμάτια) 15,20€, 2,10 €/κομμάτι.

Διεύθυνση: Μαραγκού 6, Γλυφάδα, Τ/210-89.43.154. 


Γαλυφιανάκης

Υπακούει και αυτό στις βασικές αρχές του καλού, κλασικού γαλακτομπούρεκου: μυρωδιά καλού βουτύρου και καλοδουλεμένη κρέμα. Είναι πιο τραχιά, καθώς είναι φτιαγμένη με χοντρό σιμιγδάλι. Οσο είναι ζεστό, η κρέμα είναι αραιή και όχι στιβαρή. Αν την αφήσουμε να κρυώσει, δένει και γίνεται πιο σφιχτή (την προτιμώ έτσι). Η μαστοριά εδώ βρίσκεται στο φύλλο. Τραγανό και καλοσιροπιασμένο, κερδίζει τις εντυπώσεις. Αρκετά γλυκό το αποτέλεσμα – προειδοποίηση για όσους δεν αντέχουν τις πολύ γλυκές γεύσεις. Επίσης, σαν να έχουν ακούσει τις επιθυμίες των γλυκατζήδων, παρέχουν τη δυνατότητα για delivery (παραγγέλνεις τηλεφωνικά αλλά και online). Γαλακτομπούρεκο κατ’ οίκον, λοιπόν. Ντ. Κ.

Κόστος: ταψί Νο 22 (6 κομμάτια) 10€, ταψί Νο 26 (8 κομμάτια) 13€, ταψί No 28 (10 κομμάτια) 15€, ταψί No 30 (12 κομμάτια) 17€, 2€/κομμάτι.    

Διευθύνσεις: Ευφρονίου 60, Αθήνα, Τ/210-72.45.706, Λεωφ. 17ης Νοεμβρίου 38, Ηλιούπολη, Τ/210-99.58.788, Λεωφ. Μαραθώνος 64-68, Παλλήνη, Τ/210-66.65.789, Λεωφ. Αρτέμιδος 64, Λούτσα, Τ/22940-81.467, Θουκυδίδου 37, Καλαμάκι, Τ/210-98.34.410, Κυδωνίου 30, Βύρωνας, Τ/210-76.69.989 


Δοκιμάστε επίσης

Τα Γιούλια

Καλό το φύλλο και στιβαρή η κρέμα. Χορταστικά τα κομμάτια. Από τις καλές επιλογές. Ντ. Κ.

Κόστος: το ταψί (8 κομμάτια) 11€, 2€/κομμάτι.

Διευθύνσεις: Αλέκου Παναγούλη 74, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.98.351, 210-27.92.613 / Αναγεννήσεως 49-51, Περισσός, Τ/210-27.78.840 / Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.99.766


 • Γαλακτομπούρεκο 10 με τόνο

Μια ωραία βερσιόν με μαμαδίστικη κρεμούλα. Λίγο πανιασμένα τα μέσα φύλλα (και αυτό παραπέμπει σε γαλακτομπούρεκο μαμάς), αλλά τα εξωτερικά παραμένουν τραγανά. Ντ. Κ.

→ Κόστος: μικρό ταψί (6 κομμάτια) 10,50€, 2,20€/κομμάτι. → Δημοσθένους 30-32, Καλλιθέα, Τ/210-95.80.855, Αγ. Βαρβάρας 134 και Αισχύλου 4, Παλαιό Φάληρο, Τ/210-98.32.031.

 • Χαρά

Νόστιμο σαν σπιτικό: λίγο κοκκώδης η κρέμα, χωρίς έντονη γαλατίλα, μπόλικο φύλλο και αρκετό σιρόπι. Μια καλή λύση για όσους δεν τους αρέσουν τα γαλακτομπούρεκα με τη δυνατή μυρωδιά γάλακτος. Αγγ. Ρ.

Κόστος: 2,5€/κομμάτι, 14€/το ταψάκι (10 κομμάτια). → Πατησίων 339, Αθήνα, Τ/210-22.87.266. 

• Πετέκ

Καλοφτιαγμένη η κρέμα, καραμελένιο το σιρόπι, με φύλλο μαλακωμένο. Εχει και με φύλλο καταΐφι – αν το πετύχετε τραγανό, αξίζει να το δοκιμάσετε. Εξαιρετικά ευγενική η εξυπηρέτηση. Αγγ. Ρ.

Κόστος: 2€/κομμάτι, 12€/ταψάκι.

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 81, Πλ. Βικτωρίας, Τ/210-82.23.955. 


• Χατζή

Σφιχτή κρέμα, μπόλικη, όχι πολύ γαλατένια. Το φύλλο λίγο υπερβολικά σιροπιασμένο. Δοκιμάστε και το χανούμ μπουρέκ, το πολίτικο γαλακτομπούρεκο: κάθε κομμάτι είναι τυλιγμένο σε φύλλο και γαρνιρισμένο με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης. Αγγ. Ρ.

Κόστος: 3,70€/κομμάτι (το κανονικό), 3,80€ (το πολίτικο).

Διευθύνσεις: Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα, Αθήνα, Τ/210-32.22.647, 25ης Μαρτίου, Ν. Σμύρνη, Τ/210-93.17.273. 


Στάνη

Γαλακτομπούρεκο-τούβλο, εννοώ με μπόλικη, σφιχτή κρέμα, όχι έντονα γαλατένια, και λίγο φύλλο, σιροπιασμένο σωστά και πασπαλισμένο με κανέλα. Το κομμάτι «χορταίνει» δύο. Αγγ. Ρ. 

Κόστος: 15€/το ταψάκι (10 κομμάτια), 2,90€/κομμάτι.

Διεύθυνση: Ι. Δραγάτση 14, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς, Τ/210-41.74.235.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ