Η «κλειστή ομάδα» και η σύσκεψη της Δευτέρας

Η «κλειστή ομάδα» και η σύσκεψη της Δευτέρας

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο γραφείο του την πιο κλειστή ομάδα πολιτικών συνεργατών του, με την οποία συζήτησε το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης εν μέσω έντονου προβληματισμού. Το γεγονός ότι η συνάντηση αυτή έγινε πριν καν κλείσουν 48 ώρες από το συνέδριο, λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και ενώ κυριαρχούν οι συζητήσεις για τον ανασχηματισμό και το θέμα του χρέους, μαρτυρά την ένταση που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το συνέδριο κύλησε ήρεμα και ο πρωθυπουργός πήρε σχεδόν λευκή επιταγή με το 93,54%. Οι επόμενοι μήνες κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμοι για την πορεία της κυβέρνησης και της χώρας, γι’ αυτό επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα αποφάσεις.

Η ομάδα αυτή αποτελείται, πέραν του πρωθυπουργού, από τον Νίκο Βούτση, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Νίκο Φίλη , τον Νίκο Παππά, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Δημήτρη Βίτσα και τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ. Στις συναντήσεις της παραμερίζονται οι προσωπικές απόψεις και θέσεις και προτάσσεται το έργο της κυβέρνησης και του κόμματος.

Τα στελέχη αυτά με την προσθήκη ορισμένων ακόμη, κατά περίπτωση, υπουργών και κομματικών στελεχών συνεδριάζουν κάθε Δευτέρα σε έναν δεύτερο κύκλο συζητήσεων και αποφάσεων.

Εντός αυτής, ωστόσο, υπάρχουν και ιδιαίτερες ομάδες που έχουν τη δική τους συνοχή και πολιτική στάση. Για παράδειγμα, η ομάδα της Αίγινας, στην οποία συμμετέχει και ο πρωθυπουργός, εξακολουθεί να υφίσταται, αν και αποδυναμωμένη, καθώς δεν υπάρχει πλέον ο κ. Βαρουφάκης, ενώ οι Θ. Δρίτσας και Τ. Χριστοδουλοπούλου βρίσκονται σε κάποια απόσταση από το Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, οι κ. Βούτσης, Φίλης και Σκουρλέτης, αν και δεν ανήκουν σε καμία τάση, θεωρούνται αρραγής ιδεολογική ομάδα που επηρεάζει καθοριστικά την κυβερνητική πορεία. Η ομιλία του κ. Σκουρλέτη στο συνέδριο, που είχε στον πυρήνα της την παλιά θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει», και η αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις βρήκαν πολλούς συμμάχους και οπαδούς εντός και εκτός του συνεδρίου, καθώς άγγιξαν ευαίσθητες ιδεολογικές χορδές του κομματικού ακροατηρίου. Κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι θέσεις Σκουρλέτη εκφράζουν εκατοντάδες στελέχη όλων των τάσεων, από την Ενωτική

Κίνηση του κ. Τσίπρα μέχρι τους «53+», αλλά και πολλούς που δεν είναι ενταγμένοι σε τάσεις και ομάδες. Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να πρότεινε στον κ. Φίλη να αναλάβει τη θέση του γραμματέα του κόμματος, πρόταση που ο υπουργός Παιδείας απέρριψε ασυζητητί.

Στο μεταξύ, οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιάννης Μπουρνούς, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Βίτσας και άλλοι έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη στήριξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, έχουν όμως και διαφωνίες με άλλες ομάδες. Για παράδειγμα, πολλοί εξ αυτών εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την πολιτική του διδύμου Τσακαλώτος-Χουλιαράκης που εμφανίζονται ως ομάδα υπέρ της πλήρους εφαρμογής του μνημονίου και των ιδιωτικοποιήσεων, με βασικό διαφωνούντα τον κ. Τζανακόπουλο.

Λίγο πιο χαμηλά στην κομματική ιεραρχία επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, καθώς εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα τάσεις ραγδαίας ρευστοποίησης των ιδεολογικών συνιστωσών εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που γίνονται όλο και πιο ανησυχητικές, καθώς το συνέδριο, όχι μόνο δεν κατάφερε να θεμελιώσει την εικόνα του ενιαίου κόμματος με ιδεολογική ομοιογένεια, αλλά η κατάσταση φαίνεται να οξύνεται και να ενισχύονται κάθε είδους ομαδοποιήσεις. Τα «σύνορα» μεταξύ των τάσεων τείνουν να καταρρεύσουν και αυτό ευνοεί κατά κάποιον τρόπο μεμονωμένες κινήσεις.

Στελέχη από την Ενωτική Κίνηση και τους «53+» φέρονται να συζητούν την ίδρυση μιας νέας ιδεολογικής πλατφόρμας, καθώς η καθήλωση της κυβέρνησης προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Για να προληφθεί μια νέα κρίση, πληθαίνουν οι συζητήσεις σχετικά και με τον ανασχηματισμό, αφού ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται εισηγήσεις όχι μόνο για να λάβει σκληρές αποφάσεις όσον αφορά τα πρόσωπα του επομένου υπουργικού συμβουλίου, αλλά και για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στις δομές. Ο πρωθυπουργός θέλει να μετατρέψει την Πολιτική Γραμματεία σε κινητήριο μοχλό της κυβέρνησης, γι’ αυτό κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θα είναι μέλη της, ενώ προτίθεται να δώσει ο ίδιος το παράδειγμα αλλαγών, αρχίζοντας, όπως λένε πληροφορίες, από το Μαξίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή