Εν αναμονή της εκταμίευσης των 2,8 δισ. στο σημερινό Euroworking Group

Εν αναμονή της εκταμίευσης των 2,8 δισ. στο σημερινό Euroworking Group

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» αναμένεται να πάρει η εκταμίευση της δόσης συνολικά 2,8 δισ. στο σημερινό Euroworking Group σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο και επισήμως την Τρίτη από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Το κώλυμα και η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης είχε δημιουργηθεί στο προηγούμενο Eurogroup, αρχές Οκτωβρίου. Ενώ οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν αναγνωρίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα εξασφαλίζοντας το 1,1 δισ., που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους, ωστόσο, δεν είχαν εγκρίνει τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και αυτό γιατί η ελληνική πλευρά δεν είχε προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ύψους 1,8 δισ.) να έχει απορροφηθεί  από τον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό άνω του 80%.

Τα στοιχεία από την ελληνική πλευρά για τον μήνα Σεπτέμβριο που υπολείπονταν στάλθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους θεσμούς οπότε δεν αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω κώλυμα.

Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα έχει πλέον ολοκληρωθεί και επισήμως.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή