Λευκός Οίκος: Στις 15 Νοεμβρίου η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

Λευκός Οίκος: Στις 15 Νοεμβρίου η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ιδιαιτέρως θερμή ανακοίνωση γνωστοποίησε χθες ο Λευκός Οίκος, και επισήμως, την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι η επίσκεψη του κ. Ομπάμα πραγματοποιείται προκειμένου να επιβεβαιωθεί «η στήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες να επανέλθει η ελληνική οικονομία στο μονοπάτι της βιωσιμότητας και της ευημερίας». «Στο λίκνο της δημοκρατίας», όπως ακριβώς αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο πρόεδρος θα επιβεβαιώσει και την αντοχή των δημοκρατικών αξιών, οι οποίες έχουν συμβάλει τόσο πολύ στην εδραίωση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο». Τέλος, προστίθεται ότι ο κ. Ομπάμα θα εκφράσει την εκτίμηση των ΗΠΑ για την «αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που έδειξαν η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός σε πρόσφυγες και μετανάστες». Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση του κ. Ομπάμα στην Αθήνα εντάσσεται στην περιοδεία του μεταξύ 14 και 21 Νοεμβρίου στο Περού, στην Αθήνα και, έπειτα, στη Γερμανία.

Η μετάβαση από την Αθήνα στο Βερολίνο προφανώς και συνδέεται με το προσφυγικό, ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στη Γερμανία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Ομπάμα θα φτάσει στην Αθήνα στο δίμηνο της προεδρίας του σαν «κουτσή πάπια» (lame duck), καθώς μία εβδομάδα νωρίτερα θα έχει ήδη γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της αναμέτρησης ανάμεσα σε Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ. Πέρα από το ζήτημα του χρέους, η Ελλάδα έχει αυτή την περίοδο για τις ΗΠΑ πολύ σημαντική γεωπολιτική αξία, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Μόλις προχθές, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ δήλωσε από το πολεμικό πλοίο «USS Mount Whitney» στον Πειραιά ότι η βάση της Σούδας συνιστά ένα «απτό» παράδειγμα της πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή