Ματιές στον κόσμο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι Μεγάλοι Δάσκαλοι στην καθημερινή ζωή της Δρέσδης

ΔΡΕΣΔΗ

Υπάρχουν και διαφημίσεις που είναι ερεθίσματα για σκέψη και δημιουργία. Οπως αυτό το γιγαντιαίο πόστερ στην πόλη Δρέσδη, την άλλοτε μελαγχολική και γοητευτική «Φλωρεντία του Ελβα», που σταδιακά, μεταπολεμικά, αποκατέστησε –όσο αυτό ήταν εφικτό– τα σπουδαία μνημεία της, από την εποχή του μπαρόκ, κυρίως. Στη φωτογραφία βλέπουμε μια γυναίκα να περπατάει μπροστά στις μορφές από σπουδαία έργα τέχνης της συλλογής της Πινακοθήκης των Μεγάλων Δασκάλων (Gemäldegalerie Alte Meister), που είναι ένα από τα κορυφαία μουσεία όχι μόνο της Σαξονίας και της Γερμανίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Η Δρέσδη βρίσκεται στο επίκεντρο του δυτικού πολιτισμού ως πόλη της τέχνης. Η συλλογή των Μεγάλων Δασκάλων άρχισε να δημιουργείται τον 18ο αιώνα από τους ηγεμόνες της Σαξονίας και απέκτησε τεράστια φήμη με την αγορά κορυφαίων έργων, όπως η Μαντόνα Σιστίνα του Ραφαέλο. Στεγάζεται στο Zwinger, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ροκοκό κτίρια της Δρέσδης.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πικάσο στο BOZAR

Επισκέπτρια φωτογραφίζει ένα από τα γυναικεία γλυπτά του Πάμπλο Πικάσο, στο Μουσείο BOZAR των Βρυξελλών. Είναι η νέα έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 5 Μαρτίου 2017 με έμφαση στα γλυπτά και τα κεραμικά του διάσημου Ισπανού, προερχόμενα από συλλογές αλλά και από το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι. Σε διάλογο υπάρχουν διάσπαρτες φωτογραφίες αλλά και ζωγραφικά έργα.

ΤΟΚΙΟ

Οι Ιάπωνες και η Μαρία Αντουανέτα

Mε περιέργεια και ενδιαφέρον, οι Ιάπωνες στέκονται μπροστά στη Μαρία Αντουανέτα, καθώς μία νέα έκθεση ανοίγει ένα παράθυρο στον ευρωπαϊκό 18ο αιώνα. Η έκθεση με τίτλο «Μαρία Αντουανέτα, μια βασίλισσα στις Βερσαλλίες» παρουσιάζεται στο Mori Arts Center Gallery του Τόκιο. Στη φωτογραφία, διακρίνεται το πορτρέτο της Μαρίας Αντουανέτας από την Elisabeth Louise Vigee Le Brun.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Το βιβλίο του Ντεπαρντιέ

O Zεράρ Ντεπαρντιέ βρέθηκε στη Φλωρεντία για να δώσει μια ομιλία παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Innocent», το εξώφυλλο του οποίου τον παρουσιάζει γυμνό από τη μέση και πάνω. To βιβλίο κυκλοφόρησε στη Γαλλία στα τέλη του 2015, αλλά οι μεταφράσεις του προκαλούν νέες παρουσιάσεις με την παρουσία του Ντεπαρντιέ, που καταθέτει στο βιβλίο αυτό μια εκ βαθέων εξομολόγηση.

ΠΑΡΙΣΙ

Rabih Alameddine

Με έπαθλο διεθνούς αναγνώρισης, το βραβείο Femina για ξένη λογοτεχνία, ο συγγραφέας Rabih Alameddine ποζάρει με ικανοποίηση επιδεικνύοντας το βραβευμένο βιβλίο. Είναι το μυθιστόρημα «Les Vies de Papiers», στη γαλλική μετάφραση («An Unnecessary Woman»), που ιστορεί την περίπτωση της 72χρονης Aaliya Sobhi. Μυθιστόρημα για την πολιτική, τα γηρατειά, τη θλίψη, τη μοναξιά, αλλά και τη δύναμη της ζωής, το βραβευμένο μυθιστόρημα ακολουθεί την πολιτική σκέψη του Rabih Alameddine, που συνδυάζει τη χριστιανική κουλτούρα της Μέσης Ανατολής με τη σύγχρονη Αμερική.

ΠΑΡΙΣΙ

Marcus Malte, βραβείο Femina

Eνα μυθιστόρημα – ποταμός είναι το «Le Garçon», το βιβλίο του 48χρονου Γάλλου συγγραφέα Marcus Malte, που βραβεύτηκε πρόσφατα με το λογοτεχνικό βραβείο Femina. O Marcus Malte επαινέθηκε για ένα μυθιστόρημα μύησης και μεγάλης εμβέλειας το οποίο εκτείνεται χρονικά στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα σκάβοντας βαθιά μέσα στα σπήλαια της συνείδησης. Ηρωας, ένα αγόρι δίχως όνομα που γίνεται μάρτυς μεταβολών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Ενα μυθιστόρημα άνω των 500 σελίδων που απέσπασε δημόσιο έπαινο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή