ΕΛΛΑΔΑ

Η εθνική ομάδα χάκερ στον ευρωπαϊκό «τελικό»

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ακμαίο ήταν χθες το ηθικό της εθνικής μας ομάδας χάκερ, λίγες ώρες πριν από το σφύριγμα της έναρξης του European Cyber Security Challenge 2016, του πιο σημαντικού ευρωπαϊκού διαγωνισμού για την κυβερνοασφάλεια που ξεκινά σήμερα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και μεγάλη η συγκίνηση (και το άγχος), μιας και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, που διοργανώνεται από τον ENISA, τον αρμόδιο φορέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα κυβερνοασφάλειας και ο οποίος θα αναδείξει τους πλέον ταλαντούχους χάκερ της Ευρώπης.

Οι «διεθνείς» μας φυσικά δεν χρησιμοποιούν τον όρο «χάκερ». Οχι γιατί δεν είναι ακριβής, αλλά γιατί είναι παρεξηγημένος. «Χάκερ είναι σαν να λέμε “σκοπευτής”. Μπορείς να είναι και καλός και κακός» εξηγεί στην «Κ» ο Δημήτρης Δορίζας, που συνοδεύει την εθνική μας ομάδα ως κριτής από την ελληνική πλευρά. «Αυτό που πραγματικά σημαίνει είναι “καλός στους υπολογιστές”. Κάποιος που μπορεί να “σπάσει” τον υπολογιστή. Αν και χάκινγκ γίνεται και εκτός υπολογιστών, ο Μαγκάιβερ π.χ. ήταν χάκερ!». Η ελληνική ομάδα απαρτίζεται από 10 νέους 16 έως 29 ετών οι οποίοι είναι μαθητές, φοιτητές ή εργαζόμενοι σε εταιρείες που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια πληροφοριών. Στον διαγωνισμό, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι δεν εργάζονται ήδη σε εταιρείες σχετικές με την κυβερνοασφάλεια. Και αυτό γιατί στόχος του διαγωνισμού είναι η εξεύρεση νέων ταλέντων, που μπορούν να εκπαιδευθούν για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Μολονότι σε παγκόσμια κλίμακα η ανάγκη για την προστασία των τεχνολογικών υποδομών από τις επιθέσεις κακόβουλων χάκερ αυξάνεται συνεχώς, δεν υπάρχει ακόμα ικανός αριθμός επαγγελματιών στην «άμυνα».

Οι δέκα καλύτεροι Ελληνες χάκερ αναδείχθηκαν σε πανελλαδικό διαγωνισμό που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά τον περασμένο Ιούλιο. Ακολούθησε εντατική προετοιμασία πάνω σε υποθετικά σενάρια επιθέσεων και σε στρατηγικές, ενώ έγινε «δουλειά» και πάνω στο χτίσιμο της ομάδας. Στο πλευρό της εθνικής ομάδας βρέθηκε σύσσωμη η ελληνική κοινότητα ασφάλειας πληροφοριών, που βοήθησε ενεργά στην εκπαίδευση και προετοιμασία των παιδιών ενόψει της δύσκολης αναμέτρησης. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, η ομάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί σε διαφορετικές δοκιμασίες, όπως για παράδειγμα να αποκρυπτογραφήσει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα ή να «χακάρει» έναν υπολογιστή. Η δεύτερη φάση ονομάζεται «επίθεση-άμυνα» και κάθε ομάδα θα πρέπει αφενός να υπερασπιστεί τα μηχανήματά της και ταυτόχρονα να καταφέρει να «εισβάλει» στα μηχανήματα των άλλων.

«Το επίπεδο είναι πάρα πολύ υψηλό», λέει ο κ. Δορίζας, «αλλά δυστυχώς είναι πολύ λίγοι όσοι ασχολούνται». Είναι χαρακτηριστικό ότι στους προκριματικούς της Γερμανίας πήραν μέρος πάνω από 1.000 άτομα, ενώ στην Ελλάδα μόλις 18. Κι όμως οι επιθέσεις είναι καθημερινές. «Το 80% γίνεται από Κίνα και από Ρωσία, κυρίως για υποκλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών ή για εισβολή στα τραπεζικά συστήματα και στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών».

Εκτός από την Ελλάδα, στον διαγωνισμό συμμετέχουν ομάδες από την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Ισπανία, το Λιχτενστάιν, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Ρουμανία.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ