Ισχυρή ανάπτυξη αλλά και κινδύνους «βλέπει» η Ε.Ε. τη διετία 2017-18

Ισχυρή ανάπτυξη αλλά και κινδύνους «βλέπει» η Ε.Ε. τη διετία 2017-18

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ισχυρή ανάκαμψη το 2017 και το 2018, υπέρβαση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και κινδύνους για την ελληνική οικονομία «βλέπει» η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,7% το 2017 και στο 3,1% το 2018 από ύφεση 0,3% φέτος. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι συμβατές με τις αντίστοιχες του μνημονίου. Η ανάκαμψη υποστηρίζεται από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, αλλά και από την αύξηση των επενδύσεων. Για το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,8% του ΑΕΠ φέτος έναντι στόχου 0,5% στο πρόγραμμα, στο 2,1% το 2017 (στόχος 1,75%) και στο 3,7% το 2018 (στόχος 3,5%). Είναι ασαφές εάν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και οι στόχοι του προγράμματος είναι συγκρίσιμοι.

Σε ερώτηση, όμως, κατά πόσον η υπέρβαση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να οδηγήσει σε υιοθέτηση λιγότερων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, η Επιτροπή τονίζει ότι τα μέτρα δεν μπορούν να μειωθούν και είναι απτή απόδειξη ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Τέλος, η Επιτροπή αναμένει ότι το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί από το 177,4% του ΑΕΠ το 2015 στο 181,6% το 2016, ενώ το 2017 θα αρχίσει η πτωτική του πορεία.

Ερωτηθείς ο κ. Μοσκοβισί για το κατά πόσον αλλάζει κάτι στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο ίδιος απάντησε ότι δεν επιθυμεί να συσχετίσει τη στάση του ΔΝΤ με ένα πολιτικό γεγονός.

«Προσπαθούμε να περάσουμε σε έναν ενάρετο κύκλο με την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας ότι στόχος είναι τώρα να «πετύχει το μνημόνιο, να εφαρμοστούν σωστά οι μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει η ανάπτυξη, να αποκατασταθούν η εμπιστοσύνη και η απασχόληση».

Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι οι ελληνικές αρχές «έχουν πλέον αναλάβει σε γενικές γραμμές τις ευθύνες τους», παρότι δεν το έκαναν εξαρχής «αυθόρμητα» ή «πλήρως» και τώρα είναι η σειρά των εταίρων να αναλάβουν τις δικές τους.

Οσον αφορά την ανεργία, η Κομισιόν αναμένει δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα τα επόμενα έτη, στο 22,2% το 2017 και στο 20,3% το 2018, καθώς θα αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της οικονομικής ανάκαμψης, τους χαμηλούς μισθούς και την επίπτωση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Στον τομέα των εξαγωγών, τα capital controls έχουν στοιχίσει πολύ στην ελληνική οικονομία, καθώς το 2016 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4% από το 2015 που είχαν αυξηθεί κατά 3,4%. Από το 2017, όμως, οι εξαγωγές αναμένονται να αυξηθούν κατά 3,6%.

Οι θετικές προβλέψεις της Επιτροπής, πάντως, «απειλούνται» από την ύπαρξη σειράς αβεβαιοτήτων, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμα η δεύτερη αξιολόγηση. Επίσης, εξωτερικοί παράγοντες όπως γεωπολιτικές εντάσεις της περιοχής ή η μεταναστευτική κρίση θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή