Γ. Στασινός: «Ζητούνται εφαρμόσιμες λύσεις…»

Γ. Στασινός: «Ζητούνται εφαρμόσιμες λύσεις…»

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του ΤΕΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός μιλάει στην «Κ» τόσο για τα «πήλινα πόδια» των ακινήτων, τα χρόνια της ευμάρειας, όσο και για τους κινδύνους αφανισμού των μηχανικών λόγω υπερφορολόγησης και ασφαλιστικού.

– Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του ΤΕΕ, θα ήθελα να βγούμε λίγο από τα στενά συνδικαλιστικά όρια και να συζητήσουμε για την κρίση. Θεωρείτε ότι ο κλάδος φέρει ευθύνη, και αν ναι, πώς την οριοθετείτε;

– Eίναι γεγονός ότι την περίοδο που υπήρχαν δουλειές ο κλάδος μας δεν ασκούσε την απαιτούμενη πίεση προς την πολιτεία για να πραγματοποιηθούν θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούσαν την προσέλκυση επενδύσεων. Για παράδειγμα, την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, τη συγκέντρωση όλων των πληροφοριών δόμησης ενός ακινήτου σε έναν ψηφιακό χάρτη. Ετσι βρεθήκαμε μέσα στην κρίση να μην έχουμε το απαραίτητο επενδυτικό περιβάλλον και για αυτό ακόμη και όσοι προσπάθησαν να επενδύσουν –παρά την υψηλή και μη σταθερή φορολόγηση– τελικά δεν κατάφεραν να εκδώσουν τις απαραίτητες άδειες, αποτελώντας παράδειγμα προς αποφυγήν για τους άλλους επενδυτές.

– Τα προηγούμενα χρόνια κυριάρχησε η γνωστή φράση ότι οι κατασκευές και η οικοδομή είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Μήπως όμως ήταν κι αυτό μέρος ενός συνολικά λανθασμένου οικονομικού υποδείγματος;

– Η οικοδομή και οι κατασκευές ήταν και πρέπει να ξαναγίνουν οι ατμομηχανές της ανάπτυξης, όπως και αντίστοιχα οι κλάδοι της ενέργειας και των ψηφιακών υπηρεσιών. Ο συγκεκριμένος κλάδος όμως λειτουργούσε κάποια στιγμή πάνω σε «πήλινα πόδια». Δίνονταν αλόγιστα δάνεια από τις τράπεζες, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις και τη διασφαλισμένη δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει το δάνειο, με αρνητικά αποτελέσματα για τον κλάδο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ίδια τη χώρα. Επίσης εμφανίστηκαν άνθρωποι, άσχετοι με το συγκεκριμένο αντικείμενο, να κάνουν τους κατασκευαστές και τους μηχανικούς. Ολα πρέπει λοιπόν να αλλάξουν άμεσα και να υπάρχουν όρια και κανόνες.

– Ποια είναι η σημερινή εικόνα του και ποια είναι αυτά που πρέπει να γίνουν για να αναπτυχθεί ξανά;

– Η οικοδομή έχει τα χρόνια της κρίσης πτώση πάνω από 95%, επί της ουσίας δεν υπάρχει ο συγκεκριμένος κλάδος σήμερα. Οταν σε αυτό το περιβάλλον θεσπίζεται ο ΕΝΦΙΑ και μπαίνει συγκεκριμένος συντελεστής ΦΠΑ για την οικοδομή, αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία –εθελουσίως ή ακουσίως– οδηγεί τον κλάδο προς εξαφάνιση. Για να αποτραπεί αυτό –εκτός των θεσμικών αλλαγών–, θα πρέπει επιπλέον να υπάρξει σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί νέο χωροταξικό τουρισμού με βάση αυτό του 2013 και να ολοκληρωθούν τα περιφερειακά χωροταξικά για όλη τη χώρα. Απαραίτητη είναι η θεσμοθέτηση του Μητρώου Συντελεστών Ιδιωτικών Εργων για να ξέρουμε ποιος επιτρέπεται να κάνει και τι, και ποιος αναλαμβάνει κάθε ευθύνη. Τέλος, αναγκαία είναι τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε ακίνητα και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

– Κάνατε πολύμηνες κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρηματολόγησε ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουν στην προσπάθεια διάσωσης του ασφαλιστικού και σας κατηγόρησε για συντεχνιακή λογική.

– Οχι, το αντίθετο. Απλά είμαστε ρεαλιστές και θέλουμε να δοθεί μια εφαρμόσιμη λύση. Με τις υπέρογκες εισφορές που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος, δηλαδή 38% επί των εισοδημάτων της προηγούμενης χρονιάς, κανένας δεν θα μπορεί να πληρώσει. Σκεφτείτε ότι υπάρχει φόρος από 22% έως 45%, προκαταβολή 100% και επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και άλλες επιβαρύνσεις. Ακόμη και αν έχει δουλειά κάποιος μηχανικός, κάτι σπάνιο, δεν θα του μένει απολύτως τίποτα. Ο νόμος θα οδηγήσει σε προσπάθεια εισφοροδιαφυγής και θα συζητάμε εκ νέου γιατί απέτυχε. Εμείς θέλουμε πραγματικά τη λύση του προβλήματος, ενώ οι κυβερνήσεις τη διαχείρισή του για όσο διάστημα είναι στην εξουσία και τη μετακύλιση ενός ακόμη μεγαλύτερου προβλήματος στους επόμενους.

– Πώς σας φάνηκε ο πρόσφατος ανασχηματισμός; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

– Θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Το ΤΕΕ και εγώ προσωπικά θα συνεργαστούμε με όλους τους υπουργούς, εφόσον υπάρχει η πρόθεση και από εκείνους, για να βάλουμε τη χώρα στον δρόμο της αληθινής ανάπτυξης. Γιατί πριν από τη δίκαιη, πρέπει να έχουμε πραγματική και αληθινή ανάπτυξη.

– Να κλείσουμε με τα εκλογικά: Ποιο είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών στις 20 Νοεμβρίου;

– Αν θέλουμε ένα μαχητικό ΤΕΕ που λύνει καθημερινά προβλήματα των μηχανικών, δίνει μάχη για το ασφαλιστικό, αντιστέκεται στα εισφοροεισπρακτικά σχέδια και που προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για την αληθινή ανάπτυξη ή θέλουμε το ΤΕΕ του παρελθόντος, της παλιάς συνδικαλιστικής νοοτροπίας με φθαρμένα πρόσωπα που έφεραν τη χώρα και τον κλάδο στο σημερινό αδιέξοδο. Αν θέλουμε το πρώτο, η επιλογή είναι ΔΚΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή