Ανησυχία ειδικών Υπηρεσίας Ασύλου

Ανησυχία ειδικών Υπηρεσίας Ασύλου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τον φόβο για την ασφάλειά τους εκφράζουν το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Οι φόβοι για τη σωματική τους ακεραιότητα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που οι πέντε Βέλγοι, εμπειρογνώμονες, που βρίσκονταν στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα, δεν ανανέωσαν τη θητεία τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για τις ανησυχίες των Ευρωπαίων ειδικών, τις οποίες μοιράζεται και η ίδια. Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος έχει επικοινωνήσει πολλές φορές με τις ελληνικές αρχές για το θέμα της ασφάλειας στα hotspots, ενώ στις 4 Νοεμβρίου έστειλε επιστολή στον Ελληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα λέγοντας πως τα κράτη-μέλη ζητούν διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά τους και ότι βασίζονται στην ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει την κατάσταση.

Πριν αποσταλεί η επιστολή του κ. Αβραμόπουλου προς τον κ. Μουζάλα, ο Ελληνας υπουργός είχε δεχθεί επίσκεψη από τον διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου για το ίδιο πάλι ζήτημα. Παρά τα μέτρα που έχει λάβει η ίδια η υπηρεσία για την προστασία των εμπειρογνωμόνων της στα ελληνικά νησιά, όπως παρουσία σωμάτων ασφαλείας στα hotspots, βελτιώσεις στις υποδομές και παροχή εξοπλισμού ασφαλείας, ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης Τέο Φράνκεν αποφάσισε να μην ανανεώσει τη θητεία των Βέλγων εμπειρογνωμόνων με το αιτιολογικό ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα στην Ελλάδα εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί.

«Θέμα χρόνου»

Σε επιστολή του, ο κ. Φράνκεν προς τον Ελληνα υπουργό, σύμφωνα με τη φλαμανδική εφημερίδα Het Nieuwsblad, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ήταν θέμα χρόνου για να τραυματιστούν σοβαρά οι Βέλγοι εμπειρογνώμονες εμπλεκόμενοι σε περιστατικά με μετανάστες. Ο κ. Φράνκεν ζήτησε δραστική βελτίωση στην κατάσταση ασφαλείας για να επιστρέψουν οι εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία επιστροφής μη καταγεγραμμένων μεταναστών στην Τουρκία. O κ. Φράνκεν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή