Μίνι Eurogroup στο Βερολίνο για Ελλάδα

Μίνι Eurogroup στο Βερολίνο για Ελλάδα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος, το γνωστό πλέον Washington Group, θα συναντηθoύν σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στο Βερολίνο αυτή την Παρασκευή, έτσι ώστε να συζητήσουν πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας, αλλά και ο πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ καθώς και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Κερέ, έτσι ώστε να συζητήσουν σε πολιτικό επίπεδο ποιος μπορεί να είναι ο συμβιβασμός από την πλευρά των Ευρωπαίων που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ αναμένεται να βρεθεί και αυτός στο Βερολίνο. Από την πλευρά του ΔΝΤ, πρόκειται να συμμετάσχει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ειδική αυτή ομάδα, το Washington Group, από το 2011 που έχει δημιουργηθεί έχει ενδεχομένως λάβει μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την Ελλάδα και συγκαλείται συνήθως όταν υπάρχει αδιέξοδο. Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ήθελε να υποβαθμίσει τη σημασία της συνάντησης. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, «στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος».

Παρά τη συνάντηση, σχεδόν αδύνατον θεωρούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, υπάρχουν εκκρεμότητες σε ανοιχτά και σοβαρά θέματα στα οποία δεν έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς, όπως εργασιακά και δημοσιονομικά. Ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι ότι κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε χθες πως σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, διαπιστώνεται τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ και μικρότερες διαφορές με τους εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να διεκδικεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, με την Αθήνα να υποστηρίζει πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και στο καθεστώς της προέγκρισης. Επίσης, η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στη θέσπιση του δικαιώματος στην ανταπεργία.

Ο δεύτερος λόγος είναι η απόστασης που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το ΔΝΤ, και αυτό ίσως να είναι και η βασική αιτία για τη συνάντηση της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, το βασικό κώλυμα βρίσκεται στο ότι το ΔΝΤ επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2019 και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα (τα επόμενα 5-10 χρόνια), όπως έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Ο στόχος, λέει το Ταμείο, μεταξύ άλλων επιχειρημάτων, δεν είναι ρεαλιστικός, κυρίως λόγω των δημογραφικών εξελίξεων στην Ελλάδα, και υποστηρίζει πως θα πρέπει να μειωθεί αισθητά, στο 1,5%, κάτι που αρνούνται οι Ευρωπαίοι. Ετσι το Ταμείο για να συμμετάσχει, ζητεί νέα μέτρα.

Το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου που ξεκινούν και οι διακοπές των Χριστουγέννων οι ίδιοι αξιωματούχοι το θεωρούν ελαφρώς πιθανότερο.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια του διαστήματος που βρίσκονταν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί δήλωσε χθες πως «έγινε καλή δουλειά», αλλά ακόμα και αυτή προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες για το επόμενο Eurogroup λέγοντας πως θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει «μια καταγραφή της προόδου», ενώ οι θεσμοί θα συνεχίσουν τη δουλειά τους με τις ελληνικές αρχές.

Οσον αφορά τα ανοιχτά θέματα, αυτά είναι το δημοσιονομικό, όπου ο προϋπολογισμός του 2017 έκλεισε χωρίς να προκύψει κάποιο πρόβλημα, ενώ για τον προϋπολογισμό του 2018 Eυρωπαίοι αξιωματούχοι εντοπίζουν κενό μεταξύ 500 – 600 εκατομμυρίων ευρώ. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές στα εργασιακά, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή