Η ζωή χωρίς τους «Δεν πληρώνω»

Η ζωή χωρίς τους «Δεν πληρώνω»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η ζημιά είναι τόσο βαθιά, χρειάζεται χρόνο πολύ… Το σκεφτόμουν όταν αντίκρισα τις νέες μπάρες ελέγχου εισιτηρίων στον σταθμό ΗΣΑΠ του Νέου Φαλήρου, δίπλα στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Σκέφτηκα ένα βράδυ που θα έχει αγώνα ο Ολυμπιακός… Τα κυκλώματα επαιτείας και εκείνους που έδωσαν φωνή στο «Δεν πληρώνω».

Η χώρα όλη είναι μια φούσκα παρανόησης. Πέρα από τη γελοιότητα της κυβέρνησης που τα στελέχη της και οι οπαδοί της τάισαν επί σειρά ετών απολύτως συνειδητά τον λαϊκισμό της ανυπακοής, υπάρχει και ένας ολόκληρος κόσμος που αναπνέει εκτός δημοσίου διαλόγου. Για τους χιλιάδες αυτούς πολίτες, το δικαίωμα στο «δωρεάν» είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους. Δεν πρόκειται περί στρέβλωσης, γιατί αυτό θα προϋπέθετε μια αντίληψη λειτουργίας κοινωνικών δομών. Πρόκειται μάλλον περί αγελαίου αυτοματισμού που, για πολλά χρόνια, η ενθάρρυνσή του εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των λαϊκιστών που έχουν υφαρπάξει την ψήφο. Ηταν (και είναι) τόσο έντονη και τόσο διαδεδομένη η κουλτούρα της ανυπακοής, που στο θέμα των αστικών συγκοινωνιών είχε περιβληθεί με έναν μανδύα ρομαντισμού. Σύμφωνα με αυτήν την αντίληψη, γεννιόταν ένα φαινόμενο να βλέπει κανείς φοιτητές και φοιτήτριες και ανθρώπους της παραγωγικής, θεωρητικά, ηλικίας να θεωρούν ότι συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι Ρομπέν των Δασών του υπογείου σιδηροδρόμου. Το εισιτήριο «χέρι χέρι» ήταν σύμβολο της νίκης του λαϊκισμού με το «ευγενές» και «σκοτεινό» πρόσωπο μιας ψευδεπίγραφης κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αλλά, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι ιδεολογικοί του βραχίονες, όπως και οι παρίες που αυτομόλησαν όσο και οι παραφυάδες που παρασιτικά απομυζούσαν τους χυμούς του λαϊκισμού, νομιμοποιούν την παρουσία τους μέσα από την ενθάρρυνση της μικροαστικής «αντισυστημικής» συμπεριφοράς. Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ σύρονται να αναγνωρίσουν ότι ένα κράτος και μια κοινωνία έχουν κανόνες, υποχρεώσεις και μηχανισμούς ελέγχου τόσο θα αδυνατίζει το πλέγμα που ανέχεται αυτήν την «παρέα». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση ούτε λόγο ύπαρξης σε ένα τοπίο χωρίς την κουλτούρα ενός συμβολικού «Δεν πληρώνω». Οσο σύρεται να δει τον κόσμο τόσο θα επιταχύνει την έκλειψή του. Το γενετικό υλικό αυτής της θολής κοσμοθεωρίας δεν ευδοκιμεί σε ευνομούμενες κοινωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή