Κριστίν Λαγκάρντ: Εχει το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση

Κριστίν Λαγκάρντ: Εχει το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φαίνεται να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή. Με τη Γερμανία κυρίως αλλά και άλλα κράτη-μέλη να θέλουν την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το Ταμείο υποστηρίζει ότι θα μπορέσει να συμμετάσχει μόνο εάν «τα νούμερα βγαίνουν», εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και εάν γίνει κάτι όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους.

Με αυτό το τελευταίο συνδέεται άμεσα και το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μεσοπρόθεσμα, που έχουν θέσει η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι, δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα θα φτάσει μόλις μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ και μάλιστα χωρίς να βάζουν στον λογαριασμό τη θέσπιση εγγυημένου κατώτατου εισοδήματος, που υπολογίζουν αξιωματούχοι του Ταμείου ότι θα στοιχίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Αρα απαιτούνται ή περισσότερα μέτρα ή γενναιότερη ελάφρυνση χρέους. Την πρώτη επιλογή απορρίπτει η Αθήνα, τη δεύτερη οι Ευρωπαίοι πιστωτές (εννοείται πως κανένας δεν διανοείται να θέσει θέμα «κουρέματος» του δανείου προς το ίδιο το ΔΝΤ).

Στο παρασκήνιο, μεταξύ πιστωτών και ερήμην της Αθήνας διεξάγεται ένα παζάρι για να τα βρουν ίσως κάπου στη μέση. Δηλαδή, το ΔΝΤ να αναθεωρήσει την απαισιόδοξη εκτίμησή του, οι Ευρωπαίοι να φανούν λίγο πιο γενναιόδωροι στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και η Αθήνα να πάρει κάποια επιπλέον μέτρα. Ωστόσο για το ΔΝΤ τα επιπλέον μέτρα πρέπει να είναι «παραμετρικά», όπως λένε κομψά. Επί της ουσίας, τα επίπονα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει θα πάρει τώρα, ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ ή του ελαφρώς χαμηλότερου από ένα σημείο και μετά, θα αφορούν τη μείωση του αφορολογήτου και τη μείωση των συντάξεων. Το Ταμείο δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί μη βιώσιμο το ασφαλιστικό και πολύ υψηλό το αφορολόγητο όριο. Δηλαδή, ακόμη κι αν δεν υπήρχε διαφορά με τους Ευρωπαίους ως προς τις εκτιμήσεις για το πλεόνασμα, θα έθετε στο τραπέζι τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο. «Τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ είναι πάρα πολλά και πολύ επίπονα», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν πριν από τη λήξη του προγράμματος, καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό του Ταμείου, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα χώρας που το χρέος της δεν είναι βιώσιμο με τη λήξη του προγράμματος. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να μεταθέσει για άλλη μία φορά στο μέλλον την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους όπως στο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή