Να μην εκδοθούν τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί που είχαν ζητήσει άσυλο αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

Να μην εκδοθούν τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί που είχαν ζητήσει άσυλο αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία και να απορριφθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για τους τρείς από τους οκτώ συνολικά Τούρκους  στρατιωτικούς, που είχαν φθάσει στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά το πραξικόπημα στη γείτονα το περασμένο καλοκαίρι.

Για τους τρεις που εκδικάστηκε σήμερα το αίτημα των τουρκικών αρχών το δικαστήριο απεφάσισε την μη έκδοση τους στην Τουρκία δεχόμενο τα επιχειρήματα που προέβαλαν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης οι τρεις εκζητούμενοι.

Και οι τρεις υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή τους καθώς ανέφεραν ότι στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους ενώ πρόσθεσαν ότι είναι βέβαιον ότι θα υποστούν βασανιστήρια και αντιμετώπιση που δεν συνάδει με τη νομιμότητα.

Υπέρ της μη έκδοσής τους τάχθηκε και η αρμόδια εισαγγελέας.

Αύριο πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για τρεις ακόμα Τούρκους στρατιωτικούς.

«Είναι μία απόφαση που όχι μόνο είναι ηθικά και νομικά ορθή, αλλά αποδεικνύει και το σθένος της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το αίτημα ήταν κατά το ένα μέρος μη νόμιμο λόγω του διπλού αξιοποίνου και κατά το άλλο μέρος αβάσιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ζωής και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης», δήλωσε ο Χρίστος Μυλωνόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου και συνήγορος τριών εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Τι υποστήριξε η εισαγγελέας και τι υποστήριξαν οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί

«Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα, έκθεση αξιοποίνων πράξεων και χρειαζόμαστε κάθε πληροφορία. Δεν εκδίδονται πρόσωπα για πολιτικούς λόγους».

Η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι αποτελεί δικαίωμα του κατηγορούμενου να πληροφορηθεί ακριβώς γιατί εκζητείται, αναφέρθηκε στο δικαίωμα στη ζωή και στην απαγόρευση των βασανιστηρίων ενώ επικαλέστηκε αποφάσεις του Αρείου Πάγου  που αποφάνθηκε κατά της έκδοσης ατόμων που κινδύνευε η ζωή τους αν εκδίδονταν στην Τουρκία.

Η ίδια προσέθεσε ότι το αίτημα των τουρκικών αρχών ήταν αόριστο και ότι ζητήθηκαν διευκρινίσεις. Πράγματι τα έγγραφα ήρθαν, πλην όμως,  δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά και πράξεις που να αναφέρουν τι ακριβώς έκαναν και με ποιον , ποια ήταν η μορφή της συμμετοχής τους, ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει σαφής παραβίαση της αρχής της ειδικότητας, υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση έκδοσής τους να τους αποδοθούν στην Τουρκία και άλλες πράξεις.

«Υπάρχει βάσιμος φόβος να απειληθεί η σωματική του ακεραιότητα. Γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από αυτά που μας είπαν οι ίδιοι όσο και από αυτά που υπέστησαν  όσοι είναι πολιτικά αντίθετοι από όσα πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση» ανέφερε και προσέθεσε:

«Είδαμε εικόνες  ανθρώπων μόνο με τα εσώρουχα στοιβαγμένους σε γήπεδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταμάτησε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την ένταξη στην ΕΕ κρίνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Ήδη, όπως μας είπαν  τα μέλη των οικογενειών τους υφίστανται πιέσεις ,εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους , τους πήραν τα διαβατήρια.  Ο φόβος τους για επιδείνωση της θέσης τους αν εκδοθούν στην Τουρκία είναι βάσιμος. Να μην γίνει δεκτό το αίτημα για την έκδοσή τους»

«Κρίνετε ανθρώπους κι όχι πολιτική»

Παρόντες στη συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου οι τρεις Τούρκοι. Αρνήθηκαν ότι είναι πραξικοπηματίες, υποστήριξαν ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, μίλησαν στους δικαστές για τον κίνδυνο οι τουρκικές αρχές να τους υποβάλουν σε απάνθρωπα βασανιστήρια και τους ζήτησαν, η κρίση τους να είναι ανεπηρέαστη από την πολιτική κατάσταση.

«Κρίνετε ανθρώπους και όχι πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο ένας Τούρκος.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου», είπε ο δεύτερος. «Όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει» και αναφέρθηκε σε εξομολογήσεις όσων έχουν βρεθεί σε τουρκικές φυλακές. «Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατούμενους είναι τόσο μεγάλα που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες».

Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι, μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι».

Επικαλέστηκαν επίσης αποφάσεις γερμανικών και σουηδικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν Τούρκους αξιωματούχους, κατηγορούμενους για την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του  δικαστικού συμβουλίου οι τρεις εκζητούμενοι, σε περίπτωση που δεν κρατούνται για άλλη αιτία, πρέπει αμέσως να αφεθούν ελεύθεροι.

Αύριο πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για ακόμα τρεις Τούρκους στρατιωτικούς ενώ τις επόμενες ημέρες κρίνεται η τύχη και των τελευταίων δύο. Όλοι εκζητούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου και είχαν φτάσει  στην Ελλάδα με ελικόπτερο.

Πάντως νομικοί υποστήριζαν πως η σημερινή απόφαση είναι προάγγελος και για την δικαστική μεταχείριση και των υπολοίπων εκζητουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή