Τα χρυσά μας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν η μικρή ιδιωτική φυλακή που λέγεται Ι.Χ. είναι αναγκαία για την επιβίωσή σας μέσα στη μητροπολιτική φυλακή του κεφαλαίου…». Μικρό λυρικό απόσπασμα από την ανοικτή επιστολή που απηύθυναν οι εκπρόσωποι των φυλών των Εξαρχείων στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων παροτρύνοντάς τους να τα απομακρύνουν από την περιοχή για να μην τα καταστρέψει η «στρατιωτική επέμβαση» που επιχειρεί το κράτος κάθε χρόνο ανήμερα την εορτή του Αγίου Νικολάου, οπότε εορτάζεται η μνήμη του ήρωος Γρηγορoπούλου. Κοινώς τους προειδοποιούν να ξεκουμπιστούν από την περιοχή για να μην τους τα κάψουν. Η επιστολή αυτή βρέθηκε στα παρμπρίζ των παρκαρισμένων αυτοκινήτων, εκεί όπου συνήθως μαγκώνουν τα διαφημιστικά ή η τροχαία τις κλήσεις. Πράγμα που σημαίνει πως κάποιοι κυκλοφορούσαν για ώρα στους δρόμους της περιοχής, χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς. Κάτι είπα τώρα, θα μου πείτε.

Συμπτωματικά, την ίδια μέρα, είδα και την ανακοίνωση του προγράμματος PISA, του παγκοσμίου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών σε τρεις τομείς, στα Μαθηματικά, τις Φυσικές Επιστήμες και την Κατανόηση Κειμένου. Η αξιολόγηση αφορά στην ικανότητα των μαθητών να αξιοποιούν τις γνώσεις τους στην καθημερινότητά τους. Ας πούμε, στη Φυσική να ξέρουν ότι ο ηλεκτρισμός δεν παράγεται από την πρίζα, και στην Κατανόηση Κειμένου ότι εκεί που γράφει «είσοδος» μπαίνεις κι εκεί που γράφει «έξοδος» βγαίνεις. Η διδασκαλία του «ωθήσατε» και «σύρατε» έχει καταργηθεί μαζί με την καθαρεύουσα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πως η Ελλάδα, αν και έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο, συνήθως εισπράττει βαθμολογίες κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Φέτος κατετάγη 43η στις 72 διαγωνιζόμενες χώρες. Ευτυχώς υπάρχει και η υποσαχάριος Αφρική.

Δεν χρειάζεται επίσης να προσθέσω πως ως εκ τούτου τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών δεν αναγνωρίζουν την αξιολόγηση διότι, όπως υποστηρίζουν, γίνεται με κριτήρια που συφέρουν (χωρίς -μι εννοείται) τις αγορές, τους δεσμοφύλακες όχι μόνον της μητροπολιτικής αλλά της παγκόσμιας φυλακής του κεφαλαίου. Αν δεν κάνω λάθος, και ο περυσινός υπουργός, ο κ. Μπαλτάς, είχε καταφερθεί κατά του προγράμματος PISA, ως άντρο της αριστείας. Φίλος μού θυμίζει πως στο Λονδίνο λειτουργούσε ώς τη δεκαετία του εβδομήντα η Flat Earth Society. Τα μέλη της πίστευαν πως η Γη είναι επίπεδη. Δεν ξέρω αν λειτουργεί ακόμη, πάντως λέγεται ότι προσφάτως η επιστήμη απέδειξε ότι ο πλανήτης είναι σφαιρικός. Ασε που γυρίζει ο άτιμος.

Διαβάζοντας όμως την ανακοίνωση των παιδιών των Εξαρχείων και των γκριζομάλληδων φυλάρχων τους, αναρωτήθηκα μήπως όντως οι συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών έχουν δίκιο. Η ανοικτή επιστολή που απηύθυναν στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων δεν αποδεικνύει ότι τα παιδιά μας όχι μόνον καταλαβαίνουν τι διαβάζουν, αλλά μπορούν και να το αξιοποιήσουν στην καθημερινότητά τους; Τι άλλο να κάνουν πια τα χρυσά μας;

Τους αποκαλούμε «μπαχαλάκηδες», «αντιεξουσιαστές», «αναρχικούς». Το μόνον που δεν λέμε είναι πως πρόκειται για παιδιά της ημετέρας παιδείας. Ετσι για να τρίψουμε στη μούρη των αξιολογητών της PISA τα γραπτά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή