Κι αν χάσει τον πόλεμο η Χαμάς;

Κι αν χάσει τον πόλεμο η Χαμάς;

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Πόσα χρόνια κράτησε ο εμφύλιος στη Συρία; Από το 2011, εν μέσω Αραβικής Ανοιξης, έως το 2017. Πόσους νεκρούς άφησε πίσω του; Γύρω στο μισό εκατομμύριο αν δεν κάνω λάθος. Πόσοι Σύροι αναγκάσθηκαν να ξεσπιτωθούν και να αναζητήσουν, ως πρόσφυγες, καταφύγιο στην Ευρώπη; Πόσοι από αυτούς ήσαν χριστιανοί; Πώς αντέδρασε η προοδευτική κοινή γνώμη της Δύσης; Γιατί η πρωτοπορία της, η πανεπιστημιακή ελίτ της, δεν ξεσηκώθηκε; Δεν θυμάμαι κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει τώρα στα πανεπιστήμια της Αμερικής. Γιατί; Η πρώτη απάντηση είναι ότι στη Συρία δεν υπήρχαν Παλαιστίνιοι. Και οι Παλαιστίνιοι έχουν λάβει δεκαετίες τώρα το χρίσμα του θύματος στις αγαθές συνειδήσεις της Δύσης. Κι αυτές διψούν για θύματα. Η δεύτερη απάντηση είναι ότι απέναντι στους Παλαιστινίους στέκει το Ισραήλ. Ενας από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο, τον οποίον οι προοδευτικές συνειδήσεις ταυτίζουν με τον δυτικό ιμπεριαλισμό. ∆εν είμαι «διεθνολόγος», όμως διαθέτω αρκετή κοινή λογική ώστε να ξέρω πως ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς δεν θα κριθεί στο Κολούμπια. Μπορεί να κριθεί, ή να επηρεαστεί, η έκβαση των αμερικανικών εκλογών. Οι αφελείς που ανεμίζουν παλαιστινιακές σημαίες φοβάμαι ότι δεν υποψιάζονται καν ότι ενισχύουν τον Τραμπ αποδυναμώνοντας τον Μπάιντεν. Ομως, θα μου πείτε, ο ανθρωπισμός δεν λαμβάνει υπόψη του τέτοιους υπολογισμούς. Τάσσεται στο πλευρό του ανθρώπου απ’ όπου κι αν προέρχεται, ακόμη κι αν είναι στυγνός δολοφόνος της Χαμάς.

Απορίες αφελούς. Γιατί οι δυνάμεις του αραβικού κόσμου αντιδρούν τόσο χλιαρά απέναντι στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα; Και γιατί καμία αραβική δύναμη δεν δέχεται να περιθάλψει τον παλαιστινιακό πληθυσμό που έχει εγκλωβιστεί στη Ράφα; Η Χαμάς δεν κρατάει ομήρους μόνον όσους απήγαγε από την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, ανάμεσα στους οποίους ορισμένοι είναι νεκροί. Κρατάει ομήρους και τους Παλαιστινίους, τους οποίους χρησιμοποιεί σαν ανθρωπιστική ασπίδα κατά των Ισραηλινών. Απορίες αφελούς, συνέχεια. Απ’ ό,τι όλα δείχνουν, η Χαμάς χάνει τον πόλεμο. Είναι εγκλωβισμένη στη Ράφα όπου και προσπαθεί να προκαλέσει ένα ολοκαύτωμα για τη σωτηρία της ψυχής της. Δεν είναι ηλίθιοι. Ξέρουν πολύ καλά ότι αν φύγει από τη μέση η Χαμάς, η Δύση θα κάνει ό,τι μπορεί για την ανασυγκρότηση της Παλαιστίνης. Απέναντι σε ένα καινούργιο σχέδιο Μάρσαλ δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Οπου ο αφελής συνεχίζει να απορεί. Μήπως αφήνουν το Ισραήλ του Νετανιάχου να κάνει τη βρώμικη δουλειά; Να καθαρίσει την Παλαιστίνη από τη Χαμάς και το Ισραήλ από τον εαυτό του αφού τον δαιμονοποιήσουν; Και δεν μιλάω μόνον για τη Δύση. Μιλάω και για τον αραβικό κόσμο, ο οποίος έχει ζήσει την τραυματική εμπειρία της Αραβικής Ανοιξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT