Απειλή αστάθειας στην Ευρωζώνη επισείει ο Τσίπρας

Απειλή αστάθειας στην Ευρωζώνη επισείει ο Τσίπρας

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι εκλογές δεν είναι στις προθέσεις μας», δήλωσε χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας τη διάχυτη φημολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η αναφορά μάλλον ήρθε να ενισχύσει τα σενάρια, καθώς δεν ήταν τόσο κατηγορηματική όσο δημοσίως επιλέγουν να μιλήσουν τα κυβερνητικά στελέχη. Πέραν της πορείας της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης, την κυβέρνηση φαίνεται ότι προβληματίζουν ιδιαίτερα οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και η πολυμερής συνάντηση στις 12 Ιανουαρίου, με ανώτατη κυβερνητική πηγή να εκφράζει έντονο προβληματισμό για τη στάση που θα τηρήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεδομένης και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μη ευθύγραμμες εξελίξεις.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε από την Κρήτη, κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της περιοδείας του εκεί, να διαψεύσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Μάλιστα, χαρακτήρισε «ανοησίες» τα όσα λέγονται για πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και επανέλαβε ότι οι εκλογές «θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019».

Αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας ανέσυρε το επιχείρημα της αβεβαιότητας που μπορεί να προκληθεί στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός επανήλθε στην επιχειρηματολογία της δυνητικά «συστημικής απειλής» που μπορεί να προκληθεί από την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αθροίζοντας ακόμη ένα βήμα επιστροφής στη ρητορική που χρησιμοποιούσε και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, την περίοδο της πρώτης διαπραγμάτευσής του με τους εταίρους, που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια τεράστια αβεβαιότητα. Βλέπετε τι γίνεται παντού. Το να κρατάς σταθερές και καθηλωμένες τις δυνατότητες μιας εκ των χωρών της Ευρωζώνης είναι στην ουσία σαν να πυροβολείς τα πόδια σου. Οποιοι ακραίοι δεν το έχουν καταλάβει οφείλουν να το κατανοήσουν. Οφείλουν οι ηγεσίες της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, καθιστώντας σαφές το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν τα επιχειρήματα της Αθήνας για την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση σύντομα. Ανώτατη κυβερνητική πηγή εξέφραζε χθες την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει περί τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε τον Μάρτιο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ολα αυτά, τη στιγμή που στην κυβέρνηση προσδίδουν χαρακτήρα ορόσημου στη σημερινή ημέρα, καθώς θα υλοποιηθεί η καταβολή της έκτακτης παροχής προς τους συνταξιούχους. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε βεβαίως σε αυτό, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση για τον καταμερισμό των εσόδων που προκύπτουν από υπεραπόδοση των στόχων είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας και ότι είναι η ελληνική κυβέρνηση που θα αποφασίσει πού θα πάνε τα χρήματα. Και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η αναζήτηση φόρμουλας για την υπέρβαση των ενστάσεων που οδήγησαν σε «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις, θέλω να πω ότι δεν με απασχολούν ιδιαίτερα».

Από την Κρήτη ο κ. Τσίπρας έθεσε την εκπλήρωση δύο στόχων ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του: την έξοδο από τα προγράμματα εποπτείας, όπως είπε, την οποία προεξόφλησε ότι θα συμβεί «περίπου στη μέση της θητείας μας», αποκλείοντας έτσι εμμέσως την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων εκτός του τρέχοντος μνημονίου και, κατά δεύτερον, την ολοκλήρωση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και των μεγάλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Σε σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς, που έγινε στον Αγιο Νικόλαο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Κρήτη μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και στάθηκε ιδιαίτερα στις δυνατότητες που προκύπτουν από τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Επανέλαβε, επίσης, τις κυβερνητικές προτεραιότητες, όσον αφορά την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης, αναφέροντας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε μέσα στο 2017 να έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και το αργότερο στα μέσα του 2018 να μπορεί να ξεκινήσει το έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT