«Οχι» στην έκδοση των δύο εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

«Οχι» στην έκδοση των δύο εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη επίσημη δικαστική τοποθέτηση, σε επίπεδο ανώτατης δικαστικής κρίσης, για το αίτημα των τουρκικών αρχών να εκδοθούν στη γείτονα οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, δόθηκε χθες από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, η οποία τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της μη έκδοσής τους, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης χθες ενώπιον του αρμόδιου Ποινικού Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου. Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, αναφερόμενη στο αίτημα των τουρκικών αρχών, τόνισε ότι πρέπει να απορριφθεί για τυπικούς, αλλά και ουσιαστικούς λόγους.

Στους τυπικούς, η κ. Θεοδώρου περιέλαβε επιχειρήματα όπως ότι δεν είναι συγκεκριμένο το αίτημα των τουρκικών αρχών, ότι είναι ασαφές και εν πολλοίς αόριστο, ενώ για την ουσία του αιτήματος υπήρξε κατηγορηματική. «Δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης και ότι δεν θα υποστούν σκληρά βασανιστήρια και εξευτελιστικές και απάνθρωπες συμπεριφορές».

Η εισαγγελική τοποθέτηση, η πρώτη που δόθηκε χθες από έδρα του Αρείου Πάγου, έκλεισε και την πρώτη ακροαματική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε για τους δύο, μόνον, από τους οκτώ συνολικά εκζητουμένους, για τους οποίους ολοκληρώθηκε η δίκη και αναμένεται προσεχώς η απόφαση. Για τους λοιπούς έξι έχουν προσδιοριστεί για σήμερα και αύριο οι δίκες τους στον Αρειο Πάγο, με την τήρηση ανάλογης δικαστικής διαδικασίας, όπου εξετάζονται μάρτυρες, ακούγονται και οι ίδιοι οι οποίοι αναπτύσσουν τα επιχειρήματά τους, αλλά και οι δικηγόροι που τους εκπροσωπούν.

Κατά τη χθεσινή δίκη με παρόντες και τους δύο εκζητούμενους Τούρκους αξιωματικούς, άνθρωποι από τον χώρο της επιστήμης –και των γραμμάτων γενικότερα– εξετάστηκαν ως μάρτυρες, τονίζοντας όλοι πως στη γείτονα έχει καταλυθεί το κράτος δικαίου και ότι ενδεχόμενη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ θα τους εκθέσει σε σκληρά βασανιστήρια και απάνθρωπες συμπεριφορές. Ενδεικτική υπήρξε η κατάθεση του πανεπιστημιακού και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου, που αναφέρθηκε εκτενώς στο τι ισχύει στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού, ενώ ερωτηθείς τι θα έπραττε ο ίδιος με δεδομένη προηγούμενη εμπειρία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, απάντησε ότι «δεν θα αποφάσιζα υπέρ της έκδοσής τους».

Προς επίρρωσιν των όσων οι μάρτυρες κατέθεσαν, η προβολή βίντεο με βασανιστήρια κρατουμένων και «αποκαθηλώσεις» ακόμα και ανώτατων δικαστών μέσα από τα δικαστήρια έδωσε τη δυνατότητα στους παράγοντες στη δίκη να πάρουν μια γεύση της παραβίασης των βασικών αρχών της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη σημερινή Τουρκία.

Αλλωστε, για όσα συμβαίνουν και τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν, μίλησαν και οι δύο εκζητούμενοι κατά τη διάρκεια της ακρόασής τους από το ανώτατο δικαστήριο, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που σήμερα, όπως είπαν, επικρατεί στην Τουρκία, αρνούμενοι παράλληλα και τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Πάντως η υπόθεση, που διαθέτει εμφανώς πολιτικά κριτήρια που άπτονται σοβαρών πτυχών των διεθνών σχέσεων της χώρας, αναμένεται να δοκιμάσει σοβαρά την επικείμενη δικαστική κρίση που καλείται να σταθμίσει πολλά και πρωτίστως την τήρηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

«Απόφαση χωρίς εσωτερικές ή εξωτερικές παρεμβάσεις»

Την ανάγκη να αφεθεί απερίσπαστη η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την έκδοση ή μη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Αγκυρα επεσήμαναν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Είναι ζήτημα τιμής και κύρους για την Ελλάδα να επιβεβαιωθεί προς κάθε κατεύθυνση ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, η Δικαιοσύνη αποφασίζει ανεπηρέαστη και απερίσπαστη από οποιαδήποτε απόπειρα εσωτερικών ή εξωτερικών παρεμβάσεων», τόνισε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος σχολιάζοντας έτσι τις φήμες που θέλουν την Αγκυρα να αξιώνει επιτακτικά από την κυβέρνηση την έκδοση των οκτώ αξιωματικών, ενώ ανάλογο ήταν το πνεύμα και της παρέμβασης του ΠΑΣΟΚ.

«Η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή πολιτεία, δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση ανθρώπινες ζωές, εθνικούς και διεθνείς κανόνες, αξίες και αρχές. Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με πυξίδα το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην Τουρκία, και η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη χώρα μας υπερήφανη, ευρωπαϊκή και αξιοπρεπή», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, κρατώντας έτσι και εκείνη αποστάσεις για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα όσους θεωρεί εχθρούς της σημερινής κυβέρνησης.

Ακόμη πιο ευκρινώς εξέφραζε τη θέση του ο κ. Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να υποχωρούμε από τις ευρωπαϊκές άξιες και άνθρωποι που απειλούνται με βασανισμό ή θάνατο να κινδυνεύουν να εκδοθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή