Παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες

Παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Αριάδνη» αποχαιρέτησε την Ελλάδα το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, αλλά το ξημέρωμα της Πέμπτης βρήκε όλη τη Βόρεια Ελλάδα παγωμένη. Σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες σε μη ορεινές περιοχές σημειώθηκαν στη Φλώρινα (-18,8 βαθμούς Κελσίου), στον Λαγκαδά (-17,4), στην Πτολεμαΐδα (-17,3), στα Γρεβενά (-16,9), στην Αρδασσα (-16,7), στη Μαυροπηγή Κοζάνης (-15,4), στο Νευροκόπι (-14,5), στη Βέροια (-13,9), στην Καστοριά (-12,7), στο Βελβεντό Κοζάνης και στις Σέρρες (-12,6) και στο Αμύνταιο (-12,2 C).

Παγωνιά το πρωί και στη Θεσσαλονίκη, καθώς η θερμοκρασία το πρωί ήταν -3 βαθμούς Κελσίου. Στη διάρκεια της ημέρας το θερμόμετρο ανέβηκε πάνω από το μηδέν, βάζοντας τέλος στον πολυήμερο ολικό παγετό της πόλης. Παγετός και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούσαν χθες στην Ηπειρο. Στους -8 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία το πρωί στα Γιάννενα, -15 στο Μέτσοβο, -12 σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Η χιονόπτωση σταμάτησε στη Λάρισα αλλά το θερμόμετρο έμεινε παγωμένο, κάτω από το μηδέν. Χαρακτηριστικό είναι πως το ξημέρωμα χθες ήταν στους -7 βαθμούς.

Πολλά χωριά και οικισμοί παρέμεναν ακόμα και χθες αποκλεισμένα στους νομούς Εβρου, στην Εύβοια (κυρίως στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου), στη Φθιώτιδα και στην Ευρυτανία.

Στην Αλόννησο οργανώθηκε από Πυροσβεστική και Στρατό επιχείρηση απεγκλωβισμού περίπου 10 κτηνοτρόφων, οι οποίοι είχαν ξεμείνει από τρόφιμα και προμήθειες.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης με επείγον έγγραφό του προς τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ζήτησε «τη διενέργεια κατεπείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση πειθαρχικών και τυχόν ποινικών ευθυνών, για τα αίτια και τους υπευθύνους όσων συνέβησαν την Τετάρτη 11/1 σε μέρος της υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και των μηχανικών βλαβών που οδήγησαν στην πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών». Στο ίδιο έγγραφο ζητείται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στη Θεσσαλονίκη, την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών προκάλεσαν τα μεγάλα προβλήματα στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας διέταξε προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες για τα σημαντικότατα προβλήματα που προκάλεσε η χιονόπτωση των προηγούμενων δύο 24ώρων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις φθορές που προκλήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ και διανομής θερμότητας, μέσω αερίου, στο καταναλωτικό κοινό της πόλης. Θα διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, της κοινώς επικίνδυνης βλάβης και της έκθεσης σε κίνδυνο. Ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητάει να διευκρινιστεί, επίσης, ποια μέτρα ελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Σε πολλές περιοχές της χώρας θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και σήμερα. Μεταξύ άλλων, στον Νομό Θεσσαλονίκης, σε Βέροια (εκτός των λυκείων), Κιλκίς, Πολύγυρο, Κατερίνη, Εδεσσα, Κοζάνη, Εορδαία, Αλόννησο, Σκόπελο, Σκιάθο, Βόλο, Αλμυρό, Δήμο Ρήγα Φεραίου (Μαγνησία), Τρίκαλα, Καλαμπάκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή