Ενα tweet φέρνει την άνοιξη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση «κάθε δημοσιότητα είναι καλή δημοσιότητα» ισχύει όσο ποτέ άλλοτε στην περίπτωση των προσώπων, που τους τελευταίους μήνες είχαν την «ατυχία» να στοχοποιηθούν από τον Ντόναλντ Τραμπ. Οσο πιο προσβλητικοί είναι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος σε έναν καλλιτέχνη, συγγραφέα ή δημοσιογράφο, τόσο μεγαλύτερη είναι η άμεση άνοδος της δημοτικότητάς τους, ιδιαίτερα μεταξύ των χρηστών των social media. Ορισμένοι εκδότες έχουν φτάσει στο σημείο να τυπώνουν τα γεμάτα μίσος σχόλια του Τραμπ στα εξώφυλλα των νέων εκδόσεων, γνωρίζοντας πως έτσι κεντρίζουν το ενδιαφέρον του σκεπτόμενου αναγνωστικού κοινού. Καθόλου συμπτωματικά, μόλις λίγες ώρες μετά την επίθεση του προέδρου στον βουλευτή και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τζον Λιούις, τα αντίτυπα της αυτοβιογραφίας του εξαντλήθηκαν στο Amazon, ενώ δύο ακόμh βιβλία του ήταν στη λίστα με τα ευπώλητα του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου όλο το Σαββατοκύριακο.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Jonathan Chait για την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα («Audacity»), οι υπεύθυνοι της Custom House φρόντισαν να συμπεριλάβουν στο προωθητικό υλικό για την έκδοση τη φράση «ένας ατάλαντος αναλφάβητος δημοσιογραφίσκος», που είχε χρησιμοποιήσει ο Τραμπ το 2013 για να περιγράψει τον συγγραφέα. Αντίστοιχα, στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό Vanity Fair επέλεξε να αναπαραγάγει στο εξώφυλλό του ένα πρόσφατο αρνητικό σχόλιο του προέδρου στο Τwitter. «Το τελευταίο του tweet μάς χάρισε 80.000 νέους συνδρομητές», δήλωσε ο εκδότης Graydon Carter στους New York Times.

Oμως η «μαγική» επίδραση των επιθέσεων του Ντόναλντ Τραμπ δεν περιορίζεται στον χώρο των εκδόσεων: τα γραφήματα που αναδημοσίευσε το Reuters αναδεικνύουν πως οι μετοχές εταιρειών όπως η General Motors και η Boeing σημείωσαν σημαντική άνοδο αμέσως μετά τα απειλητικά tweets του νέου προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή