Υπάρχει και «καλό σενάριο»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​«Τα τελευταία επτά χρόνια ο ελληνικός λαός αισθάνεται όλο και περισσότερο απογοητευμένος και αγανακτισμένος. Ευνοϊκές προβλέψεις για οικονομική ανάκαμψη, που ανακοινώθηκαν κατά καιρούς, δεν επαληθεύτηκαν, προσδοκίες για έξοδο από την κρίση διαψεύστηκαν και ελκυστικές υποσχέσεις για μια άλλη πολιτική, η οποία θα εξασφάλιζε ένα ευοίωνο μέλλον, εκ των πραγμάτων, δεν τηρήθηκαν». Η ως άνω διαπίστωση προλογίζει σειρά προτάσεων και κυρίως μια ορθολογική μέθοδο για την έξοδο από την κρίση στον παρόντα χρόνο.

Περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων πολύτιμων στοιχείων, στην ομιλία του Λουκά Παπαδήμου, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, πριν από λίγες μέρες. Μαζί και μια άλλη, πιο πικρή, διαπίστωση: «Η σχέση λόγων προς τα έργα είναι υπερβολική και πολύ μεγαλύτερη της σχέσης του χρέους προς το ΑΕΠ» είπε ο ίδιος για να ζητήσει να μειώσουμε δραστικά τα πολλά λόγια στη δημόσια ζωή.

Είναι αλήθεια ότι με την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός προσέφερε έναν συνοπτικό οδηγό κατανόησης της κατάστασης. Ζυγισμένη αποτίμηση των λόγων για τους οποίους η οικονομική κρίση αποδείχθηκε τόσο έντονη και παρατεταμένη. Καθαρή και διαυγή διατύπωση της πρόσφορης στρατηγικής και των πολιτικών που θα οδηγήσουν στην επίτευξη «ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης». Αλλά και μια οριστική αποτίμηση της ανάγκης «ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του χρέους». Ο κ. Παπαδήμος διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Η ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί σε τρεις πυλώνες, εξηγεί. Ο σημαντικότερος αφορά την «υλοποίηση βαθύτερων και ευρύτερων μεταρρυθμίσεων». Αγορές και θεσμοί είναι οι δύο κινητήριοι μηχανισμοί και οι προσαρμογές που έγιναν σε αυτούς είναι, ακόμη σήμερα, ανεπαρκείς.

Το τραπεζικό σύστημα είναι ο άλλος πυλώνας που λείπει, λόγω της τεράστιας εκροής καταθέσεων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των σημαντικών δανειακών αναγκών της κυβέρνησης. Η διάσωση και η επιστροφή των τραπεζών εξαρτώνται όμως, σημειώνει ο ίδιος, από την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και, ειδικά, από τη βελτίωση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τρίτος πυλώνας είναι η άμεση τόνωση της ζήτησης. Υποστήριξη της ανάκαμψης, ώστε να οδηγηθεί βραχυπρόθεσμα σε υψηλότερους ρυθμούς και μείωση της ανεργίας απαιτούν μέτρα άμεσης εφαρμογής και πρόσθετης ώθησης στη δαπάνη και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επί 25 χρόνια, ο Λουκάς Παπαδήμος υπηρέτησε το δημόσιο και κρατικό συμφέρον με ορθολογισμό και χαμηλούς τόνους. Γνωρίζει επομένως άριστα και τους μη οικονομικούς παράγοντες που εμποδίζουν την έξοδο: «Πελατειακές σχέσεις, κατεστημένα συμφέροντα, ακραίοι πολιτικοί και κομματικοί ανταγωνισμοί, αποτυχία εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης για αυτονόητες αλλαγές». Μπορούμε βεβαίως να μην ακούσουμε ούτε αυτόν ούτε όσους άλλους πιστεύουν στο «καλό σενάριο για την Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή