Κυνήγι εντοπισμού κρυφών εισοδημάτων για τους μεγαλοοφειλέτες των Ταμείων

Κυνήγι εντοπισμού κρυφών εισοδημάτων για τους μεγαλοοφειλέτες των Ταμείων

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφίγγει ο κλοιός για χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες των Ταμείων, χωρίς να αποκλείεται ο ασφυκτικός έλεγχος ακόμη και σε αυτούς που έχουν χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, τα οποία περνούν εντός του 2017 στη δικαιοδοσία του ΚΕΑΟ. Το υπουργείο Εργασίας μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των εσόδων του νεοπαγούς υπερφορέα κύριας ασφάλισης όλων των εργαζομένων, αναμένεται να ξεκινήσει ένα ανηλεές κυνήγι εντοπισμού «κρυφών» εισοδημάτων, ακόμη κι αν αυτά προέρχονται από ενοίκια, μισθούς ή κληρονομιές.

Οσο μάλιστα παραμένει «παγωμένη» η πρωθυπουργική εξαγγελία για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών, με βασική προϋπόθεση την έναρξη καταβολής των τρεχουσών εισφορών, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία, καθώς εκμηδενίζονται οι πιθανότητες να ενταχθούν στο σύστημα κάποιοι από τους περίπου 280.000 ανενεργούς ασφαλισμένους, που λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν πληρώνουν τίποτα.

Οι αλλαγές στην ασφάλιση με κεντρικό άξονα τον υπολογισμό των εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος, σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυσχεραίνουν το ήδη επιβαρυμένο κλίμα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή θα οδηγήσουν σε μείωση εσόδων που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα χρέη προς τα Ταμεία που πλέον έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του 2016, οι οφειλέτες που είχαν καταγραφεί στο Μητρώο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έφθασαν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» τους 315.000. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό οφειλετών που έχει προκύψει έως τώρα και ο οποίος έχει δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπερβαίνουν τα 17,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, μόνο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι οφειλές αυξήθηκαν κατά περίπου 500.000 ευρώ. Οι οφειλέτες αυξήθηκαν το δ΄ τρίμηνο του 2016, συγκριτικά με το γ΄ τρίμηνο κατά 12.500.

Μάλιστα, ο αριθμός των οφειλετών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς στο ΚΕΑΟ εντάσσονται πλέον και οφειλές έως 5.000 ευρώ που μέχρι πρότινος ήταν «παρκαρισμένα» στα Ταμεία όπως ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρέη έως 5.000 ευρώ έχουν 320.000 οφειλέτες του ΙΚΑ και 210.000 του ΟΑΕΕ.

Πλέον, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ αναζητεί λύσεις προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου να φθάσουν σε αυτούς που πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και δεν το κάνουν, ενώ παράλληλα θα προσεγγίζουν τους υπόλοιπους με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες. Οπως δηλώνουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά, πρόκειται για έναν επιστημονικό τρόπο επεξεργασίας των στοιχείων που διαθέτει το ΚΕΑΟ, ώστε εντός του 2017 να εφαρμοστούν επιστημονικές πολιτικές που θα επιφέρουν αύξηση των εισπράξεων.

Σαφάρι…

Κεντρικό ρόλο στο… σαφάρι ελέγχων αναμένεται να διαδραματίσει το ΚΕΑΟ, το οποίο μάλιστα εντός του 2016 και κυρίως κατά τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τα έσοδά του. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», τα έσοδα του Κέντρου έκλεισαν αυξημένα κατά 70 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, το ΚΕΑΟ πέτυχε «ρεκόρ» εισπράξεων «αιμοδοτώντας» το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με 820 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 750 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο εισπράχθηκαν 108 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το 2017 μπορεί να εισπραχθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Για να επιτευχθεί αυτό, αναμένεται να επικεντρώσει τις προσπάθειές του αφενός στα νέα χρέη, πριν αυτά προλάβουν να συσσωρευθούν και αφετέρου στη διασταύρωση των στοιχείων, ελέγχοντας κυρίως μεγαλοοφειλέτες που πραγματοποιούν σημαντικούς τζίρους και διακινούν μεγάλα κεφάλαια. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να ενταθούν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, παράλληλα με την αυστηρή εφαρμογή όλων των υπόλοιπων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων, κατάφερε να εισπράξει 24.279.216.

Οι εισφορές, τα «μπλοκάκια» και η ρύθμιση

Η πρόθεση για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας με μόνη προϋπόθεση την εμπρόθεσμη πληρωμή των τρεχουσών εισφορών παραμένει στο τραπέζι ισχυρή, δηλώνει στην «Κ» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας παράλληλα ότι το θέμα έχει τεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών, με τους οποίους διεξάγεται διαπραγμάτευση.

Την ίδια στιγμή, προωθείται ένα σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των πραγματικών δυνατοτήτων του οφειλέτη, με μία σειρά από κριτήρια, βάσει των οποίων θα αξιολογούνται το ύψος του χρέους, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δημιουργήθηκε η οφειλή αλλά και η προοπτική της επιχείρησης. Μάλιστα, βάσει του σχεδιασμού, η διαδικασία θα αξιολογείται και ενδεχομένως να επανακαθορίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς θα πρέπει να διαπιστώνεται αν οι αρχικές συνθήκες εξακολουθούν να υφίστανται. Παράλληλα, θα ελέγχεται ενδελεχώς εάν κάποιο μέρος της οφειλής δεν είναι πραγματικό ή επιβλήθηκε μέσω προσαυξήσεων χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες είτε λόγω υπαιτιότητας του ταμείου ή λόγω κακής ενημέρωσης του οφειλέτη. Παράλληλα, βέβαια ενεργοποιούνται και άλλα «όπλα» όπως για παράδειγμα η δυνατότητα μερικής καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και αντίστοιχα, η επιβολή προστίμων στο εναπομείναν ποσό. Πρόκειται για μέτρο που ψηφίστηκε πρόσφατα, όμως ήδη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι γνωρίζοντας καλύτερα από τους περισσότερους πώς λειτουργούν οι κατά συρροήν οφειλέτες και πώς αυτοί που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία καταβολής των εισφορών, επισημαίνουν ότι το μέτρο ενδέχεται να οδηγήσει κάποιους επίδοξους «μπαταχτσήδες» σε νέα εισφοροδιαφυγή.

Το μέτρο συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι τουλάχιστον για το 2017 –και πιθανότατα για αρκετά ακόμη χρόνια– ο υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνεται με βάση το πραγματικό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015. Συνδέεται παράλληλα και με την εγκύκλιο για τα «μπλοκάκια» που εκδόθηκε τελικά την Παρασκευή, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για αύξηση της εισφοροδιαφυγής αλλά και για μαζικές απολύσεις ή και δικαστικές προσφυγές. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου και του ΚΕΑΟ, πολλοί θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα επιλέξουν να πληρώσουν ένα μικρό ποσό κάθε μήνα (είτε γιατί δεν έχουν, είτε γιατί περιμένουν τους εργοδότες να πληρώσουν, είτε τέλος γιατί… μπορούν), ελπίζοντας ότι μόλις θα έρθει η τελική εκκαθάριση εισφορών θα γίνει συμψηφισμός και τότε θα δουν αν θα πληρώσουν μικρότερες ή μεγαλύτερες εισφορές. Σημειώνουν δε, ότι η οφειλή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη στο τέλος του χρόνου.

Στον αγώνα για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής θα τεθούν και τα 11 Περιφερειακά Κέντρα Είσπραξης που θα στελεχωθούν με 1.000 άτομα προερχόμενα από τα Ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή