Στερεύουν οι δυνατότητες ελιγμών

Στερεύουν οι δυνατότητες ελιγμών

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λ​​ίγοι, ίσως ελάχιστοι, καταλαβαίνουν τι είναι αυτή η περιβόητη «αξιολόγηση» και τη σημασία της για την καθημερινότητα του πολίτη. Οτι πρόκειται για υποχρέωση που ανέλαβε η χώρα απ’ αρχής μνημονίων να ελέγχονται ανά τρεις – τέσσερις μήνες τα πεπραγμένα της, δηλαδή κατά πόσον προσαρμόστηκε στους όρους του προγράμματος, για να της καταβάλλεται η επόμενη δόση του δανείου. Την ίδια δέσμευση ανέλαβε και η κυβέρνηση Συρανέλ με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, αλλά «έπαιζε» συνέχεια καθυστέρηση, ελπίζοντας να αποφύγει το αναπόφευκτο. Και με αυτή την τακτική, η πρώτη αξιολόγηση που θα ολοκληρωνόταν μέσα στο φθινόπωρο του 2015, τελικά ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2016 και η δεύτερη που θα ολοκληρωνόταν περί τον περυσινό Νοέμβριο, είναι ακόμη ανοιχτή, αλλά πρέπει να κλείσει για να μας δοθεί η δόση των 6-6,5 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Σε όλο αυτό το διάστημα, οι προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση ότι έπρεπε να επισπεύσει τα πράγματα γιατί το διεθνές πολιτικό κλίμα χειροτέρευε θεαματικά, ήταν άφθονες. Του κάκου, όμως, καθώς ο πρωθυπουργός και οι δικοί του είχαν και έχουν προφανώς άλλες σκέψεις και πιθανώς άλλα σχέδια. Ετσι, βρέθηκαν και βρεθήκαμε στο σήμερα με τα εξής δεδομένα: Πρώτον, με έναν νέο πρόεδρο των ΗΠΑ που διαλαλεί ότι επιθυμεί τη διάλυση της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., δεύτερον, με το ΔΝΤ να επιμένει στις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τρίτον, με την Ευρώπη σε ταραχή και σε έτος εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, τέταρτον, με τον Σόιμπλε να στέλνει τελεσίγραφα, το ένα σκληρότερο από το άλλο, για να κρατήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, να διαμηνύσει στην Αθήνα ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει και για να καθησυχάσει τους βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι με το ζόρι ψήφισαν το τελευταίο μνημόνιο για την Ελλάδα.

Επιπλέον, θα πρέπει να προστεθούν και μερικά ακόμη δεδομένα για να είναι πλήρης η εικόνα. Εχει συντελεστεί το Brexit και η Ευρώπη μπαίνει σε μια σκληρή διαπραγμάτευση που δεν ξέρει πώς θα καταλήξει, παράλληλα αισθάνεται τον Ντόναλντ Τραμπ ως αντίπαλο (ενδεχομένως αυτό να λειτουργήσει και συσπειρωτικά, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία) που προαναγγέλλει μέτρα προστατευτισμού, μεταξύ άλλων, και τουλάχιστον αυτή τη «στιγμή», είναι πολύ αμφίβολο αν η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την «ποσοτική χαλάρωση», με τον Ντράγκι να αντιμετωπίζει σκληρή κριτική για την πολιτική του από το Βερολίνο, που παραμένει αγκυλωμένο στην άποψη του «σκληρού» ευρώ. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση –και δυστυχώς και εμείς μαζί της– έχει μπροστά της ένα πολύ άσχημο τοπίο, ταυτόχρονα όμως γίνεται σαφές ότι αδυνατεί «να διαβάσει» σωστά τις (διεθνείς και όχι μόνο) καταστάσεις, είτε όταν βρίσκονται υπό διαμόρφωση είτε όταν έχουν διαμορφωθεί πλέον. Λόγω εγγενούς ανικανότητας ή λόγω εμμονών και ιδεοληψιών άραγε; Αν και δεν έχει σημασία, αφού το αποτέλεσμα είναι το ίδιο… Οπως είναι πλέον τα πράγματα, η δυνατότητα ελιγμών και καθυστερήσεων στερεύει για τον Αλ. Τσίπρα και τους περί αυτόν. Ή θα αποδεχθεί τα μέτρα που θέλει το ΔΝΤ, στα οποία συμφωνεί και ο Σόιμπλε, άρα η γερμανική κυβέρνηση, ή θα διακινδυνεύσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή, καθώς άρχισαν να βγαίνουν στα ραδιόφωνα βουλευτές της πλειοψηφίας που δηλώνουν ότι δεν θα τα ψηφίσουν. Αγνωστο αν το εννοούν οι συγκεκριμένοι βουλευτές, αλλά το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν θα βρει στηρίγματα στην αντιπολίτευση, με τα κόμματα της οποίας έχει φροντίσει να κόψει κάθε γέφυρα. Εως τώρα διατηρούσε όλα τα σενάρια στο τραπέζι, τα οποία και τροφοδοτούσε με ποικίλους τρόπους ώστε να κρατά στο ένα πόδι την αντιπολίτευση μέχρι να κάνει ο ίδιος την τελική επιλογή του. Αυτό δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί, αφού τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται με αυξανόμενη ταχύτητα και μαζί τους λιγοστεύουν τα πραγματοποιήσιμα σενάρια, που περιλαμβάνουν και προσφυγή στις κάλπες συνοδευόμενη από ρήξη με τους δανειστές. Ωστόσο, εκεί έξω το κλίμα είναι ρευστό και το πεδίο ασταθές για το «μετά», όπως τα κατάφερε η κυβέρνηση Συρανέλ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή