Τα δύο σενάρια για επιστροφή των δανειστών

Τα δύο σενάρια για επιστροφή των δανειστών

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά τη χλιαρή επιβεβαίωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, στις Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά πως η συμμετοχή του δεν θα είναι τόσο απλή και δεν θα γίνει εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να πάρει περαιτέρω μέτρα τώρα.

Αυτή τη στιγμή, το Ταμείο δεν δέχεται να επιστρέψει στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του σε νέο πρόγραμμα. Θέλει πρώτα να δει την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετεί, αν όχι όλες, σίγουρα κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί αναγκαίες, όπως τη μείωση του αφορολογήτου ή τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Και μετά θα αποφασίσει για το τι θα πράξει.

Με βάση τον σχεδιασμό που φαίνεται να υφίσταται, το πρώτο βήμα –αναφορικά πάντα με το ελληνικό ζήτημα– θα είναι οι επικεφαλής των θεσμών να συμφωνήσουν κατ’ αρχήν μεταξύ τους στα αιτήματα που θα θέσουν προς υλοποίηση από την Αθήνα. Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμφωνεί με νομοθέτηση περαιτέρω μέτρων εκ των προτέρων ως προαπαιτούμενο για την επιστροφή τους στη χώρα ώστε να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό αναμένεται να γίνει στο Eurogroup, καθώς όλοι θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρονται σε δύο σενάρια τα οποία μπορεί να εξελιχθούν όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

Πρώτο σενάριο. Μετά το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου, οι θεσμοί συμφωνούν στα αιτήματα που θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση και επιστρέφουν στην Αθήνα. Η κυβέρνηση δέχεται να νομοθετήσει κάποιο από τα μέτρα, και τότε –ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο– η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί. Αυτό είναι το πολύ θετικό σενάριο. Πηγές των Βρυξελλών έλεγαν ότι αν βρεθεί ο συμβιβασμός με το ΔΝΤ, τότε η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ εύκολα.

Δεύτερο σενάριο. Οι θεσμοί επιστρέφουν με αίτημα τη νομοθέτηση κάποιων από τα μέτρα και η Αθήνα αρνείται, οπότε ξεκινάει μια διαπραγμάτευση που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η αξιολόγηση να μείνει μετέωρη για τους επόμενους μήνες, ακόμα και μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις δύο Eυρωπαίων αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, Eυρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην «Κ» πως αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, τότε μεσολαβούν οι ολλανδικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο και η Ολλανδία θα χρειαστεί τουλάχιστον 2-3 μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Την ίδια εποχή η Γερμανία θα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές και δεν θα θέλει να συζητήσει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι παρεμβάσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει με την αξιολόγηση και να δεχθεί τα αιτήματα του ΔΝΤ. Ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του είπε πως εάν οι ελληνικές αρχές δεν καταφέρουν να κλείσουν την αξιολόγηση διασφαλίζοντας τη συμμετοχή του Ταμείου, τότε είναι πολύ πιθανό η γερμανική Βουλή να μην εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αρα αυτό που ο κ. Σόιμπλε ξεκαθαρίζει είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κλείσει μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ. Αλλιώς δεν θα μπορεί να συγκροτηθεί πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα.

Σε περίπτωση, όμως, που η αξιολόγηση δεν κλείσει και μείνει ανοιχτή για τους επόμενους μήνες, γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Βερολίνο θα προτιμούσε η ελληνική κρίση να μην εμπλακεί στη γερμανική προεκλογική περίοδο. Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολιάζει πως η υπόσχεση να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «εξελίσσεται τώρα σε εκρηκτικό μηχανισμό στο εσωτερικό της Γερμανίας».

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως μέσα στον Ιούλιο η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 7 δισ. για την αποπληρωμή χρέους της. Και ενώ για τα περισσότερα κράτη-μέλη ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ θα μπορούσε να πάρει το «πράσινο φως», για τη Γερμανία και την Ολλανδία αυτό είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή