«Αλλαγή καθεστώτος» στις σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε.;

«Αλλαγή καθεστώτος» στις σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε.;

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μιλάει για «αμερικανική σφαγή», αλλά η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ έχει εδραιωθεί. Είναι ειρωνικό ίσως, αλλά χάρη στις βάσεις που έβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα βγάζοντας την οικονομία από την κρίση ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει την ευκαιρία να χτίσει τη «μεγαλειώδη Αμερική» που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του:

Η μείωση και η απλούστευση των φόρων θα τονώσουν την οικονομία, το ίδιο και οι επενδύσεις στις υποδομές που σχεδιάζει ο κ. Τραμπ. Ενώ όμως οι επιχειρήσεις θεωρούν θετική τη μείωση της φορολογίας και των ρυθμίσεων, ακόμη και οι υποστηρικτές του στον κόσμο των επιχειρήσεων ανησυχούν για τον φόρο που υπόσχεται να επιβάλει στις εισαγωγές στα σύνορα με το Μεξικό. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει μία διεθνή παραγωγική αλυσίδα για τα προϊόντα τους, που συχνά περνά από το Μεξικό πριν καταλήξει στα καταστήματα των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει προειδοποιήσει για την εισαγωγή ενός φόρου στα σύνορα, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο τις αμερικανικές εταιρείες που έχουν παραγωγή στο Μεξικό αλλά και πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες που παράγουν στο Μεξικό και εισάγουν στις ΗΠΑ.

Η αγορά αμερικανικών προϊόντων και η πρόσληψη Αμερικανών είναι από τις προεκλογικές υποσχέσεις που επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Τραμπ όχι μόνο με την ομιλία της ορκωμοσίας του, αλλά και με τα πρώτα του προεδρικά διατάγματα. Στη συνάντησή του με τους επικεφαλής των αυτοκινητοβιομηχανιών, τους προέτρεψε να αρχίσουν να χτίζουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, ενώ με αφορμή την απόφαση έγκρισης της Τρίτης, που πιθανώς να επηρεάσει και ελληνικές εταιρείες του κλάδου, είπε ότι οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Και βέβαια, η προτίμηση του νέου προέδρου για τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες επίσης αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην Ευρώπη. Αν η Βρετανία επιτύχει μία καλή εμπορική συμφωνία, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως σειρήνα για κάποια κράτη-μέλη. Ενα πρώτο τεστ θα είναι η συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την Παρασκευή. Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες του Ειρηνικού και της Ασίας TPP δεν είναι καλή ένδειξη, ωστόσο η Ε.Ε. εξακολουθεί να ελπίζει σε μία διατλαντική συμφωνία, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. μπορούν να κάνουν εμπορικές συμφωνίες μόνο ως μπλοκ.

Οι αξιωματούχοι της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στις ΗΠΑ τονίζουν ήδη τις σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., σε μία προσπάθεια να προστατέψουν την εμπορική και επενδυτική σχέση των δύο πλευρών. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δημιουργήσει 10 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, είπε ο πρεσβευτής της Ε.Ε. Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν σε μία εκδήλωση στην κατοικία του στην Ουάσιγκτον. Στελέχη της αντιπροσωπείας προσέθεταν ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στις ΗΠΑ, επενδύοντας περισσότερα από τις αμερικανικές εταιρείες στην Ε.Ε. Οπως ανέφεραν, το ήμισυ του όγκου του διμερούς εμπορίου είναι ενδοεταιρικό: Μία αυτοκινητοβιομηχανία όπως η BMW αγοράζει μηχανές από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια εξάγει τα αυτοκίνητά της στην Αμερική.

Ο μεγαλύτερος φόβος, όμως, είναι ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ με τις πολιτικές του θα ενισχύσει τις αντιευρωπαϊκές φωνές υπέρ του εθνικισμού, κάτι που ενδεχομένως να λειτουργήσει διαλυτικά για την Ε.Ε. Οπως το θέτει ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης και αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος για την Ευρώπη στο Atlantic Council Τζέφρι Ράθκε, η ανησυχία είναι πως «η σιωπηρή πολιτική» που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος Τραμπ έναντι της Ευρώπης είναι υπέρ μιας «αλλαγής καθεστώτος». Οπως εκτιμά, η υπονόμευση των φιλοευρωπαϊκών πλειοψηφιών στην Ε.Ε. θα ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως μία ισχυρή και ενωμένη Ε.Ε. είναι απαραίτητη για το συμφέρον των ΗΠΑ. Ακόμη όμως και αυτή η αδιαφορία θεωρείται δηλητηριώδης, καθώς πιθανώς να οδηγήσει την Ευρώπη σε απρόβλεπτους δρόμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT