Ποια Ελλάδα θέλουμε να χτίσουμε…

Ποια Ελλάδα θέλουμε να χτίσουμε…

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο δεκτικοί είναι οι Ελληνες, ύστερα από επτά χρόνια μνημονίων, στη ρητορική και την πολιτική πρακτική των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων; Τους έπεισε η μεγάλη κρίση ότι το κρατικοδίαιτο οικονομικό μοντέλο της μεταπολίτευσης δεν είναι βιώσιμο και οδηγεί σε επώδυνα αδιέξοδα; Ή δίνουν μεγαλύτερο βάρος στις τραγικές συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής, με την έμφασή τους στην απελευθέρωση των αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία;

Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δείχνει ότι ένα απροσδόκητα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι διατεθειμένο να στηρίξει «νεοφιλελεύθερα» μέτρα. Το 60,5% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συρρίκνωσης του κράτους, το 65,5% είναι ανοικτό, έστω υπό προϋποθέσεις, στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ η μείωση των φόρων προηγείται με διαφορά (46,5%) στην ερώτηση για την αλλαγή πολιτικής που θα έκανε τους πολίτες να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Το πρόβλημα βρίσκεται στο πεδίο της εφαρμογής. Το μοντέλο του πελατειακού κρατισμού με δανεικά έχει ισοπεδωθεί από τις εξελίξεις. Ωστόσο το πολιτικό-επιχειρηματικό-συνδικαλιστικό-μιντιακό κατεστημένο, που ανδρώθηκε στις πλάτες του, πολεμά τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας με νύχια και με δόντια. Τα σφάλματα στον σχεδιασμό των προγραμμάτων διάσωσης και η ανεπαρκής πολιτική βούληση διαδοχικών κυβερνήσεων έχουν δημιουργήσει ένα τείχος καχυποψίας σε μια κοινωνία που ήταν ούτως ή άλλως χαμηλής εμπιστοσύνης. Οι πολίτες ακούν τη λέξη «μεταρρυθμίσεις» και σκέφτονται πόσο θα μειωθεί το εισόδημά τους και γιατί να πρέπει να κάνει θυσίες η δική τους κοινωνική ομάδα και όχι άλλες.

Στο debate που ακολουθεί, ο Κώστας Λάβδας του Παντείου Πανεπιστημίου καταθέτει την αισιόδοξη ερμηνεία όσον αφορά το ενδεχόμενο λαϊκής στήριξης για ένα πιο φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, ενώ ο Μιχάλης Ιακωβίδης του London Business School δίνει την πιο απαισιόδοξη οπτική. Στη συνέχεια, γίνεται μια αναδρομή στη μάχη που έδωσε –και κέρδισε– η Μάργκαρετ Θάτσερ για τη φιλελεύθερη στροφή στη Βρετανία, σε συνθήκες που θυμίζουν σε πολλά τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή