Ψυχρολουσία στο Μαξίμου από το ΔΝΤ

Ψυχρολουσία στο Μαξίμου από το ΔΝΤ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη βούληση των Ευρωπαίων εταίρων να κλείσει τάχιστα η ελληνική εκκρεμότητα, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, προσβλέπει πλέον η κυβέρνηση, έπειτα από τη δυσάρεστη αίσθηση που άφησε το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αν και είδαν με ενδιαφέρον τις διαφωνίες που εκδηλώθηκαν μεταξύ των διευθυντών του Ταμείου σε σχέση με τις προοπτικές του ελληνικού προγράμματος, δεν μπορούν να παραβλέψουν τη σταθερή θέση και επιμονή για νέα μέτρα με μείωση του αφορολογήτου και παρεμβάσεις στις συντάξεις, ακόμη και στην περίπτωση που γίνει αποδεκτός στόχος για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξης του 1,5%. «Το Ταμείο δεν μπορεί από τη μια μεριά να λέει ότι δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα στη χώρα και να επιμένει σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και από την άλλη να ζητάει τη νομοθέτηση του αφορολογήτου και νέα περικοπή στις συντάξεις. Πρόκειται για μια πλήρως αντιφατική πολιτική γραμμή», σχολίασε σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος κάλεσε το Ταμείο να σταματήσει «τις άσκοπες κωλυσιεργίες», προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Πρωτοβουλίες

Μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνεται από την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς από πλευράς ΔΝΤ όσον αφορά τις προθέσεις του για συμμετοχή και με ποιον τρόπο στο ελληνικό πρόγραμμα, στην κυβέρνηση στρέφουν την προσοχή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναμένοντας την εκδήλωση πρωτοβουλιών από την Κομισιόν και το Eurogroup. Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε βέβαιος χθες ότι θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές. Ωστόσο, αν και δήλωσε ότι «μέσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει κεντρικό ρόλο», δεν έγινε πιο σαφής, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση που να μπορεί να κάνει. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι στις προθέσεις της Αθήνας να κινηθεί η ίδια αναλαμβάνοντας κάποια πρωτοβουλία, διότι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα είναι αναποτελεσματικό. Αντιθέτως, εάν αναληφθεί πρωτοβουλία από την ηγεσία κάποιου ή κάποιων εκ των θεσμών, αυτό θα συνεπάγεται ότι έχει προηγηθεί η καλλιέργεια του εδάφους με συνεννοήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο, προκειμένου να ευνοηθεί η κινητικότητα.

Φαίνεται, παράλληλα, ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη για την κεντρική στόχευση της κυβέρνησης σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης δήλωσε χθες (Ρ/Σ Real) ότι «η ποσοτική χαλάρωση αυτή τη στιγμή είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι αν δεν μπούμε τον Μάρτιο δεν υπάρχει ζωή ύστερα από αυτό». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον «άδειασε» επί της ουσίας, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «η κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η το συντομότερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη β΄ αξιολόγηση, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα εντός του α’ τριμήνου, δηλαδή τον Μάρτιο, να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Από τις δηλώσεις του, μάλιστα, φάνηκε ότι η διασφάλιση της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελεί για την κυβέρνηση ισχυρό κίνητρο για να βάλει νερό στο κρασί της, όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα. «Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει και να συμφωνήσει σε οτιδήποτε είναι, πρώτον, συνολικά βιώσιμο και, δεύτερον, μπορεί να οδηγήσει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT