Όταν ο φωτογράφος του Ομπάμα αντιπολιτεύεται τον Τραμπ

Όταν ο φωτογράφος του Ομπάμα αντιπολιτεύεται τον Τραμπ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επίσημος φωτογράφος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, Πιτ Σούζα θα μείνει στην ιστορία για την ιδιαίτερη και ευαίσθητη ματιά του. Ο Σούζα ακολουθούσε τον πρώην πρόεδρο σε κάθε του βήμα, με αποτέλεσμα να μας χαρίσει ορισμένες συγκλονιστικές φωτογραφίες.

Εκτός όμως από το καλλιτεχνικό του έργο, ο Σούζα φαίνεται πως έχει βρει έναν πολύ ενδιαφέροντα και πρωτότυπο τρόπο να ασκεί μία άτυπη «αντιπολίτευση» στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με όπλο του τον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram.

Συγκεκριμένα, ο Σούζα ανεβάζει «ανέκδοτες» φωτογραφίες από την 8ετία που πέρασε, επιλέγοντας προσεκτικά τη χρονική στιγμή που τις δημοσιεύει. Έτσι, μετά από κάθε «ατυχή» απόφαση του νέου προέδρου, ο Σούζα ανεβάζει μία φωτογραφία από τη θητεία Ομπάμα, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα τότε.

Για παράδειγμα, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος με το οποίο επιβάλλονταν περιορισμοί εισόδου στις ΗΠΑ σε ανθρώπους προερχόμενους από 7 μουσουλμανικές χώρες, ο Σούζα ανέβασε μια φωτογραφία του Ομπάμα να συνομιλεί με μία νεαρή μουσουλμάνα πρόσφυγα από την Κουάλα Λουμπούρ.

 

Talking with a young refugee at a Dignity for Children Foundation classroom in 2015.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Pete Souza (@petesouza) στις

Ιαν 29, 2017, 5:16πμ PST

Όταν ο Τραμπ πρότεινε τον Νιλ Γκόρσακ για την πλήρωση της θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ο Σούζα ξανα-ανέβασε μια παλαιότερη φωτογραφία του Ομπάμα με τον Μέρικ Γκάρλαντ, την υποψηφιότητα Ομπάμα για τη θέση την οποία μπλόκαραν οι Ρεπουμπλικάνοι.

 

Merrick Garland. Just saying.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Pete Souza (@petesouza) στις

Ιαν 31, 2017, 5:28μμ PST

Την ίδια ημέρα μετά την ένταση που σημειώθηκε ανάμεσα στον νέο πρόεδρο και τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, που οδήγησε στην ακύρωση της μεταξύ τους συνάντησης, ο Σούζα επέλεξε να μοιραστεί με τους ακολούθους του μία φωτογραφία του Ομπάμα να πίνει τεκίλα με τον Μεξικάνο πρόεδρο σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

 

This one is for Grover. President Obama sampling some tequila with President Enrique Peña Nieto of Mexico in 2013. @heygrover

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Pete Souza (@petesouza) στις

Ιαν 31, 2017, 6:18μμ PST

Μετά το διαβόητο τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκομ Τέρνμπουλ, το οποίο ερμηνεύθηκε από όλους ως μία κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Σούζα θύμησε σε όλους τις στιγμές καλής συνεργασίας που είχε ο Τέρνμπουλ με τον Ομπάμα, όπως τις κατέγραψε ο φακός του σε περσινή εκδήλωση το Λάος.

 

Talking with then Prime Minister John Key of New Zealand, left, and Prime Minister Malcolm Turnbull of Australia last September at the ASEAN gala dinner.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Pete Souza (@petesouza) στις

Φεβ 2, 2017, 2:21μμ PST

Μία από τις πιο κωμικές αιχμές που αφήνει ο φωτογράφος, αναφέρεται σε περιστατικό που δημοσιοποίησαν οι New York Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ορισμένες συναντήσεις των μελών της Κυβέρνησης Τραμπ στον Λευκό Οίκο έγιναν σε συνθήκες σκότους, διότι οι υπεύθυνοι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τους διακόπτες για τα φώτα, ο Σούζα ανέβασε μία φωτογραφία του Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε «με αυτά τα ωραία φώτα», όπως καυστικά σχολιάζει.

 

Those damn lights 😉

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Pete Souza (@petesouza) στις

Φεβ 6, 2017, 7:33πμ PST

Mάλιστα το ίδιο περιστατικό είχε σχολιάσει και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, γράφοντας απλά: «Ο διακόπτης για τα φώτα είναι στον τοίχο δεξιά».

Επιπλέον, ο Σούζα έχει σχολιάσει και την έλλειψη γυναικών στο επιτελείο Τραμπ, ανεβάζοντας μία πιο καλλιτεχνική φωτογραφία μίας σύσκεψης υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.

 

Meeting with top advisors. This is a full-frame picture. I guess you'd say I was trying to make a point.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Pete Souza (@petesouza) στις

Φεβ 6, 2017, 9:29πμ PST

Ο ίδιος δεν έχει σχολιάσει τις αναρτήσεις του, ούτε τους έχει αποδώσει ποτέ ρητώς πολιτικό χαρακτήρα, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα επόμενα βήματά του, απάντησε απλώς «αναμένεται να αποφασισθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή