«Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί σε θέματα αρχών» λέει το Μαξίμου

«Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί σε θέματα αρχών» λέει το Μαξίμου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 20ή Φεβρουαρίου εξακολουθεί να αποτελεί για την κυβέρνηση το ορόσημο για επίτευξη συμφωνίας και αυτό επιβεβαίωναν κυβερνητικά στελέχη και χθες, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των θεσμών, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε ένα βαθμό, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παραμείνει σε αυτό το αφήγημα, καθώς έχει συνδέσει την προοπτική συνέχισης της θετικής πορείας της οικονομίας και συνολικότερα της χώρας με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αλλωστε, η λήψη μιας σχετικής διαβεβαίωσης από τους εταίρους έχει ενταχθεί στο «πακέτο» που η Αθήνα ζητεί να λάβει ως αντιστάθμισμα των υποχωρήσεων στις οποίες θα προβεί.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ζητήματα αρχών, πολύ πιο ελαστική από την αρχική διαβεβαίωση του ίδιου του κ. Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να ψηφιστούν ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα. Στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό, καθώς τα χρονοδιαγράμματα αρχίζουν και γίνονται πιεστικά, αναγνωρίζουν ότι η θέση περί μη ψήφισης νέων μέτρων είναι η αφετηρία στη διαπραγμάτευση και ότι ευελπιστούν να συναντηθούν με την άλλη πλευρά, όσον αφορά το ύψος των μέτρων που πρέπει να ψηφιστούν, κάπου στη μέση.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η κυβερνητική ηγεσία προκρίνει από κάθε βήμα την ανάγκη πολιτικής διαπραγμάτευσης, με το επιχείρημα ότι δεν είναι τεχνικής φύσεως οι διαφορές, είναι σαφές ότι στην παρούσα φάση ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να μείνει εκτός «κάδρου».

Μιλώντας χθες στη Βουλή, πάντως, χαρακτήρισε «θέατρο του παραλόγου» αυτά που ζητούνται από την κυβέρνηση. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μην είναι «με την πλάτη στον τοίχο» στη διαπραγμάτευση εξαιτίας των επιδόσεων της οικονομίας και της απόδοσης των εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται με ενδιαφέρον η προγραμματισμένη για σήμερα, στις 11 π.μ., τοποθέτηση του πρωθυπουργού, με την οποία θα ανοίξουν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο.

Ο κ. Τσίπρας θα θέσει το περίγραμμα της κυβερνητικής στρατηγικής, έχοντας ενσωματώσει στην τοποθέτησή του και το αποτέλεσμα της χθεσινής διαπραγμάτευσης του κ. Τσακαλώτου, που αποτελεί τον πιο πρόσφατο κρίκο στην εξελισσόμενη διαδικασία. Με βάση τα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν χθες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει προς το κομματικό ακροατήριο το αναθεωρημένο αφήγημα για τη συνέχεια των συζητήσεων και για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, μήνυμα ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, υπό την προϋπόθεση ότι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Εμείς θα τηρήσουμε όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, υπό τον όρο ότι και εταίροι μας να τηρήσουν τις δικές τους. Και υπό τον όρο επίσης ότι οι εταίροι, όταν μας ζητούν να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, γνωρίζουν ότι αυτές εκπληρώνονται μέσα σε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν είναι νοητό να παραβιάζεται σε οιεσδήποτε συνθήκες», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος από την Πρέβεζα, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στην απαίτηση των δανειστών για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT