Μόνο με δέσμευση θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα

Μόνο με δέσμευση θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με σκοπό να δώσουν νέα ώθηση στις βαλτωμένες διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν συναντήσεις στο περιθώριο του αυριανού Eurogroup. Από τη συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής των επικεφαλής των θεσμών με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι διαπραγματεύσεις, παρά τις πυρετώδεις καθημερινές διαβουλεύσεις, δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο.

Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο ότι οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευθεί στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που, ως γνωστόν, έχουν τεθεί στην Ελλάδα.

Αυτό που ξεκαθάριζε, όμως, Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες είναι πως δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κάθοδο των θεσμών να υπάρχει συμφωνία στα πάντα –δηλαδή, στο ύψος και στο είδος των μέτρων από πριν– γιατί, όπως διεμήνυε, οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν από τις επαφές και τις τεχνικές προεργασίες που θα γίνουν στην Αθήνα.

Και ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι ο θεσμός που έχει θέσει ως αίτημα την προ-νομοθέτηση μέτρων για να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, πηγές του Ταμείου άφηναν ένα παράθυρο ανοικτό στην «Κ» ότι η λήψη μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ (3,5 δισ. ευρώ) –όπως είχε διαρρεύσει στον Τύπο, ήταν η πρόταση των θεσμών στον κ. Τσακαλώτο την περασμένη εβδομάδα– δεν είναι «χαραγμένη σε πέτρα». Με λίγα λόγια, αυτό που λένε οι αξιωματούχοι του Ταμείου και επαναλαμβάνουν και οι Ευρωπαίοι είναι ότι, από τη στιγμή που τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας για το 2016 είναι καλύτερα από ό,τι αναμένονται, πρέπει να επιβεβαιωθεί αν αυτό οφείλεται σε μέτρα με μη επαναλαμβανόμενη απόδοση ή σε μέτρα που έχουν δημοσιονομική συνέχεια και στα επόμενα χρόνια.

Το ΔΝΤ, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των στόχων δεν βασίζεται σε μέτρα που θα παράγουν δημοσιονομικά οφέλη σε βάθος χρόνου και ότι τα οφέλη αυτά δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν τις δικές του πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ετσι αν η ελληνική πλευρά συμφωνήσει στην προ-νομοθέτηση μέτρων, εξασφαλίζοντας την επιστροφή των θεσμών, τότε τα τεχνικά κλιμάκια θα πιάσουν «χαρτί και μολύβι» και θα κρίνουν κατά πόσο το δημοσιονομικό πλεόνασμα μπορεί να έχει θετικές συνέπειες και για τα επόμενα χρόνια, ώστε να μειωθούν με τη σειρά τους και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ως προς το ύψος των μέτρων που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να πετύχει τους στόχους της.

Ο χρόνος, εις βάρος μας

Οσον αφορά τα χρονικά περιθώρια –και με το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να έχει χαθεί–, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν στην «Κ» ότι αφενός όσο περνάει ο χρόνος η κατάσταση στην ελληνική οικονομία εξαιτίας της αβεβαιότητας θα επιδεινώνεται και αφετέρου οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη μπορούν να περιπλέξουν περισσότερο την κατάσταση.

Οι εκλογές στις 15 Μαρτίου στην Ολλανδία και το προβάδισμα του ακροδεξιού κόμματος του Βίλντερς, αλλά και το γεγονός ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο κοντά πλησιάζουμε στον πυρήνα της γερμανικής προεκλογικής περιόδου, θα δυσκολέψουν περαιτέρω τη διαπραγμάτευση.

Αντιθέτως με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στις Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν ότι όσο πλησιάζουμε τις γερμανικές εκλογές τόσο θα σκληραίνει η στάση της γερμανικής κυβέρνησης ως προς την Ελλάδα, καθώς σκοπός του κόμματος της Αγκελα Μέρκελ θα είναι να απευθυνθεί και να αποσπάσει ψηφοφόρους από το ακροδεξιό κόμμα ΑFD που είναι εναντίον της ελληνικής διάσωσης.

Ετσι ενώ ο χρόνος στην ουσία δεν πιέζει ακόμα την ελληνική κυβέρνηση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τα ταμειακά διαθέσιμα να αντέχουν μέχρι τον Ιούλιο, για τους παραπάνω παράγοντες είναι σαφώς προς όφελος της ελληνικής οικονομίας να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος «η αξιολόγηση δεν είναι κόκκινο κρασί για να καλυτερεύει με τον χρόνο», διευκρινίζοντας ότι από την πλευρά των Ευρωπαίων ουδείς βιάζεται ιδιαίτερα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οσον αφορά την περίπτωση που θα επιτευχθεί συμφωνία αρχές Μαρτίου, ο εν λόγω αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάποια έκτακτη συνάντηση, καθώς έχουμε πολλά Eurogroup μέχρι το καλοκαίρι, και αυτό του Απριλίου και του Μαΐου και του Ιουνίου και του Ιουλίου, δεν βλέπω τον λόγο για κάποια έκτακτη συνάντηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή