Ντάισελμπλουμ: Εντατικές συζητήσεις για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Ντάισελμπλουμ: Εντατικές συζητήσεις για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εχουμε εντατικές συζητήσεις με τους θεσμούς και την Ελλάδα, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επιστρέψουν οι θεσμοί πίσω στην Αθήνα τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την είσοδο του στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών. «Θα δούμε στο Eurogroup κατά πόσο αυτό είναι εφικτό», σημείωσε και εξήγησε πως η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, καθώς ενώ είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η θέση του παραμένει αμετάβλητη ζητώντας σοβαρές μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και ένα βιώσιμο χρέος. 

Οσον αφορά το πότε πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν υπάρχει ακριβής προθεσμία, καθώς θέματα ρευστότητας μέχρι το καλοκαίρι δεν υπάρχουν. 

«Το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε το 2015 συμπεριλαμβάνει και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ευρωζώνη πάει καλά, αλλά και στην Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά, θα πρέπει όμως να γίνει ανταγωνιστική» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και προσέθεσε:

«Το σημαντικό δεν είναι τα χρέη, αλλά να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών. Απαιτείται ανάπτυξη και μικρότερη ανεργία. Πιστεύω πως όλοι θέλουν να καταλήξουμε πραγματικά (σε συμφωνία). Και την περασμένη χρονιά θέλαμε να καταλήξουμε, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο. Θα τα καταφέρουμε».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι «ξεκινά από την υπόθεση» πως οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν «τώρα μια κοινή θέση». «Ξεκινώ από την υπόθεση ότι οι θεσμοί έχουν τώρα μια κοινή θέση και σήμερα θα προχωρήσουμε ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα» οριστικό, διευκρίνισε ο Σόιμπλε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επισήμανε ότι Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ πρόοδο, έχει επιστρέψει η ανάπτυξη και οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν υπεραποδώσει, παρόλο που η ανεργία παραμένει υψηλή. Σήμερα, όπως ανέφερε, αναμένει μία υψηλού επιπέδου συνάντηση που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την επίτευξη μίας παγκόσμιας συμφωνίας. Παράλληλα, δήλωσε σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.«Νομίζω ότι θα έχουμε ένα πετυχημένο Eurogroup που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. ΟΙ Έλληνες θα δουν φως στο τέλος του τούνελ», είπε χαρακτηριστικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή