Μπαράζ προσφυγών για τις εισφορές

Μπαράζ προσφυγών για τις εισφορές

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ προσφυγών στη Δικαιοσύνη από φορείς αλλά και από φυσικά πρόσωπα αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, καθώς πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων.

Χθες, ήταν η σειρά της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) να αποφασίσει την προσφυγή της, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των διατάξεων και των σχετικών εγκυκλίων για τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών περίπου 1,4 εκατ. ασφαλισμένων, εάν συμπεριληφθούν και οι αγρότες. Σήμερα, το προεδρείο της ΕΣΕΕ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να κατατεθεί από κοινού προσφυγή το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η καταληκτική ημερομηνία για τα φυσικά πρόσωπα είναι αργότερα, καθώς η προσφυγή μπορεί να γίνει εντός δύο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας, θα προτρέψει τα μέλη της να προσφύγουν και ως φυσικά πρόσωπα, ενώ συμβούλευσε τους ελεύθερους επαγγελματίες να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου, με δήλωση επιφύλαξης.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι περισσότεροι έμποροι αγνοούν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών τους διότι πάνω από το 50% των ασφαλισμένων έχει παραιτηθεί εδώ και καιρό από την πληρωμή τους. Αυτό είναι σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη και το βασικό συμπέρασμα της έρευνας που διεξάγει η Συνομοσπονδία σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εμπορικών επιχειρήσεων, σχετικά με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Μάλιστα, το δείγμα θα διευρυνθεί προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι πιο αντιπροσωπευτικά της κατάστασης που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες έμποροι. Είναι ενδεικτικό ότι, την πρώτη εβδομάδα έκδοσης των ειδοποιητηρίων με τις νέες εισφορές, μόνο το 1/3 των εμπόρων ήταν ενημερωμένο σχετικά με τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν. Μάλιστα, ακόμη δεν έχουν εκδοθεί τα ειδοποιητήρια για την παράλληλη απασχόληση.

Αναλυτικότερα, από το 33% των εμπόρων που είχαν ενημερωθεί για το ύψος των νέων εισφορών τους, το 77% δηλώνει χαμηλότερες εισφορές σε σύγκριση με τις προηγούμενες κατηγορίες του ΟΑΕΕ, το 14% υψηλότερες και το 9% στα ίδια επίπεδα.

Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι η ουσία της έρευνας του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ δεν είναι να αναδείξει ότι οι έμποροι πληρώνουν προσωρινά λιγότερα, αλλά κυρίως τις επιπτώσεις στο μέλλον. Για τον λόγο αυτό, η έρευνα της ΕΣΕΕ επιχειρεί να δώσει απαντήσεις και σε ερωτήματα όπως αν γνωρίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες τι σύνταξη αναλογεί σε μικρότερες εισφορές, ή ότι θα λάβουν μόλις το 40% των εισφορών που πληρώνουν, ή ακόμη κι ότι θα πρέπει να ζουν 99 έτη για να εισπράξουν όσα έδωσαν, καθώς και ότι οι μειωμένες εισφορές αναλογούν σε μέσο όρο 172 ευρώ εθνική σύνταξη και 30 ευρώ αναλογική. Να σημειωθεί ότι απόφαση για προσφυγή στο ΣτΕ, κατά του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών έλαβαν την περασμένη εβδομάδα και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος όπως άλλωστε και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων. Αντίστοιχες είναι οι αποφάσεις της ΓΣΕΒΕΕ και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), ενώ ήδη έχει προσφύγει στο ΣτΕ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Οι φορείς επισημαίνουν ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι αντισυνταγματικός, καθώς παραβιάζει τις αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας. Επίσης υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν προηγήθηκαν αναλογιστικές μελέτες από πλευράς της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι εισφορές πλέον αποτελούν δήμευση-αφαίμαξη του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών. Με τις αιτήσεις ακυρώσεως θα προβληθεί η αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού νόμου ν. 4387/2016 σε ό,τι αφορά την εισφοροδοτική επιβάρυνση των δικηγόρων.

Ηδη, ο δικηγορικός σύλλογος έχει συστήσει ομάδα εργασίας που θα εκπονήσει το δικόγραφο της αιτήσεως ακυρώσεως, καθώς και υπόδειγμα ατομικών προσφυγών, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φυσικά πρόσωπα που επιλέξουν να προσφύγουν κατά του νόμου, παράλληλα με τις οργανώσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή