Νυχτερινή δράση ακταιωρών κοντά στα Ιμια

Νυχτερινή δράση ακταιωρών κοντά στα Ιμια

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμό στο ΓΕΕΘΑ, αλλά και στα Γενικά Επιτελεία Ναυτικού και Αεροπορίας προκάλεσε προχθές το βράδυ η νυχτερινή δράση τουρκικών ακταιωρών στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Η δράση της τουρκικής ακτοφυλακής γίνεται από τις ελληνικές αρχές αντιληπτή ως σαφής ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων των τελευταίων μηνών, καθώς είθισται με τη δύση του ηλίου τα πολεμικά πλοία, αλλά και τα αεροσκάφη που πραγματοποιούν παραβιάσεις να επιστρέφουν στις βάσεις τους. Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού προσέγγισαν την περιοχή από απόσταση, ενώ η Πολεμική Αεροπορία έθεσε σε ετοιμότητα (readiness) ζεύγη μαχητικών τόσο στις πτέρυγες μάχης των νησιών όσο και στις μητρικές μονάδες στην ενδοχώρα.

Κατά τη συνήθη πρακτική των τελευταίων εβδομάδων, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πληροφορίες για ένταση ανάμεσα στα πλοία των δύο χωρών που βρέθηκαν στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκαν και σε φουσκωτή λέμβο η οποία μετέφερε άνδρες των τουρκικών δυνάμεων. Η συγκεκριμένη πληροφορία –η οποία στοχεύει πάντα στο να δημιουργήσει ατμόσφαιρα περί επικείμενης απόβασης σε κάποια βραχονησίδα– διαψεύδεται από τις ελληνικές αρχές. Νωρίτερα, κατά τις 18.30 προχθές το βράδυ η τουρκική κορβέτα «Bandirma», η οποία μάλιστα αποτελεί και μέρος της δύναμης SNMG-2 του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, κινούμενη νότια προς τη ναυτική βάση του Ακσάζ, βρέθηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, πολύ κοντά στα Ιμια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βρισκόταν ήδη στην περιοχή η κανονιοφόρος του Π.Ν. «Νικηφόρος», από όπου και εκπέμφθηκαν τα σήματα με τα προβλεπόμενα κείμενα, μέσω των οποίων είθισται να ζητείται η αποχώρηση πλοίων που παραβιάζουν τα εθνικά χωρικά ύδατα.

Εκδοση NAVTEX

Χθες το πρωί, η Αγκυρα προχώρησε στη (δεύτερη σε δύο εβδομάδες) έκδοση NAVTEX, με την οποία γνωστοποιούσε ότι το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, με την Οδηγία υπ’ αριθμόν 244/17 ο Σταθμός Σμύρνης της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Τουρκίας γνωστοποίησε ότι το «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή μεταξύ Θάσου – Σαμοθράκης και Λήμνου «μέχρι νεωτέρας». Η προφανής ανησυχία της Αθήνας στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά τη δέσμευση της περιοχής (η οποία, άλλωστε, βρίσκεται σε διεθνή ύδατα), αλλά, αν το «Τσεσμέ» θα ποντίσει καλώδιο, κίνηση που θα παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική αντίδραση ήλθε με τη NAVTEX 40/17 που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Π.Ν. και με την οποία γνωστοποιείται ότι η περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι υπάγεται στην αρμοδιότητα της Αθήνας για ζητήματα ναυτιλιακής ασφάλειας και πληροφορίες Ερευνας και Διάσωσης.

Οι Τούρκοι συντηρούν υψηλούς τόνους και σε πολιτικό επίπεδο. Χθες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε μια συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει άδικο στο ζήτημα του Αιγαίου, κατηγορώντας, μάλιστα, την Αθήνα, για προκλήσεις. «Για το ζήτημα της Ελλάδας, των νησιών, των γραμμών μας στο Αιγαίο η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή υποχώρηση από την πλευρά μας. Δεν τρομάζουμε στις προκλήσεις και δεν θα δώσουμε ευκαιρία σε προκλήσεις», είπε ο κ. Γιλντιρίμ. Σε αυτό το κλίμα έχουν ατονήσει όλοι οι σχεδιασμοί για εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών επαφών το επόμενο χρονικό διάστημα. Εκκρεμεί ο καθορισμός της συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2016 είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση των κ. Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη. Τότε είχε συμφωνηθεί να ακολουθήσει και μια συνάντηση στην Θεσσαλονίκη, η οποία –όπως όλα δείχνουν– βρίσκεται αυτήν τη στιγμή «στον αέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή