Aνοίγει ο δρόμος για αποτεφρωτήριο

Aνοίγει ο δρόμος για αποτεφρωτήριο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και εντός του 2017 ο Δήμος Αθηναίων θα μπορούσε να προχωρήσει στις εργασίες για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών στην ευρύτερη περιοχή του δήμου. Τον δρόμο για τη χωροθέτηση σε οικόπεδο στην περιοχή του Ελαιώνα ανοίγει και το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που από χθες ετέθη σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις χρήσεις γης. Το σχέδιο προεδρικού Διατάγματος θα βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση για 12 ημέρες, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθεί για έλεγχο συνταγματικότητας στο ΣτΕ. Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων τονίζεται ότι για να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια, θα πρέπει το νομικό καθεστώς να είναι ξεκάθαρο έτσι ώστε να μην υπάρξουν επιπλέον εμπλοκές και καθυστερήσεις που ασφαλώς θα επιβαρύνουν και το κόστος. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει όσον το δυνατόν συντομότερα η υπογραφή του Π.Δ. για τις χρήσεις γης, καθώς η αποσαφήνιση «του τι μπορεί να γίνει σε κάθε περιοχή» συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Οσον αφορά το αποτεφρωτήριο, πριν από ένα χρόνο ο Δήμος Αθηναίων είχε δημοσιοποιήσει ότι βρίσκεται στην αναζήτηση οικοπέδου για τη χωροθέτησή του. Εως πριν από λίγες εβδομάδες, οπότε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία, υποβλήθηκαν 30 προτάσεις οικοπέδων από 29 ιδιώτες, εκ των οποίων αρκετά δεν ήταν κατάλληλα, ενώ άλλα βρίσκονταν σε άλλους δήμους. Η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Αθηναίων που συνεδρίασε πρόσφατα, προέκρινε οικόπεδο ιδιοκτησίας του στην περιοχή του Ελαιώνα, καθώς πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις αλλά και το κόστος για τον δήμο θα είναι μικρότερο. Η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Ν. Παπαχελά εκφράζει την αισιοδοξία της ότι το έργο θα προχωρήσει και ότι οι συνθήκες πλέον έχουν ωριμάσει. «Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων και όπως όλα δείχνουν και από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η πολιτική βούληση για τη δημιουργία ενός χώρου αποτεφρωτηρίου νεκρών στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας» τονίζει. Συμπληρώνει επίσης ότι η δημιουργία αποτεφρωτηρίου όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει την περιοχή αλλά αποτελεί στοιχείο ανάπτυξης αν λάβουμε υπόψη μας πόσοι συνάνθρωποί μας καταφεύγουν στο εξωτερικό. «Είναι απαραίτητο να δοθεί η αναπτυξιακή διάσταση του έργου. Η λειτουργία του αποτεφρωτηρίου όχι μόνο δεν θα είναι επιβαρυντική για την περιοχή αλλά θα δώσει και θέσεις εργασίας» επισημαίνει.

Ασφαλές πλαίσιο

Το υπό διαβούλευση Π.Δ., εφόσον βέβαια υπογραφεί, κρίνεται ότι θα προσφέρει ένα ασφαλέστερο νομικό πλαίσιο τόσο για τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου όσο και για άλλες αναγκαίες χρήσεις που με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο απαγορεύονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή