Γυναίκες το ένα τρίτο των εξαρτημένων

Γυναίκες το ένα τρίτο των εξαρτημένων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εξαρτημένες από ουσίες γυναίκες θέτει στο επίκεντρο της προσοχής της η φετινή ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών, που παρουσίασε χθες το ΚΕΘΕΑ. Ταυτόχρονα, στη συνέντευξη Τύπου άνοιξαν και ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, όπως αυτό της νομιμοποίησης της κάνναβης για ιατρική χρήση. Την έκθεση παρουσίασαν οι Γ. Μπαρδάνης, πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ και Β. Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, ενώ τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, Κ. Αρβανίτης.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο παρευρισκόμενος αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας μόνο ένα πόρισμα για την ιατρική κάνναβη, από ομάδα εργασίας με επικεφαλής την πρόεδρο του ΕΟΦ. Θα προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη το ζήτημα της ανακούφισης, αλλά θα τεθούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, για χρήση αποκλειστικά για ιατρικούς και μόνο λόγους». Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ τόνισαν πως είναι υπέρ της χρήσης της ιατρικής κάνναβης, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να υπάρχουν πολύ αυστηρές προδιαγραφές ώστε να μην υπάρξει υπερσυνταγογράφηση, παράνομο εμπόριο και ιδιωτική παραγωγή. Μάλιστα, ο κ. Μπαρδάνης σημείωσε πως «υπάρχει κίνδυνος τα όποια οφέλη να είναι λιγότερα από τις ζημιές», εκφράζοντας ανησυχία για τη δυνατότητα προσέγγισης της κάνναβης από τους εφήβους.

Η φτώχεια βοηθά την εξάπλωση των εξαρτήσεων, σημείωσε ο κ. Γκιτάκος, τονίζοντας την ανάγκη μιας προσέγγισης «όχι με όρους αγοράς, κόστους – οφέλους, αλλά ανθρώπινης ζωής». Εντυπωσιακό το στοιχείο που ακούστηκε πως στο διάστημα 2001-2014 τα υπολείμματα εξαρτησιογόνων και ψυχοτρόπων ουσιών στα λύματα της Ψυττάλειας είχαν εντυπωσιακή άνοδο, άνω του 1.000%!

Η Εκθεση του ΟΗΕ σημειώνει πως οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 1/3 των χρηστών παγκοσμίως. Εξαρτημένες από αμφεταμίνες είναι 6,3 εκατομμύρια γυναίκες, από οπιοειδή 4,7 εκατομμύρια και 2,1 από κοκαΐνη. Οι γυναίκες χρήστες ναρκωτικών ουσιών αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από τους άνδρες, καθώς η χρήση συνοδεύεται από πορνεία, κακοποιήσεις, οικογενειακά προβλήματα, αδυναμία φροντίδας των παιδιών. Τα προγράμματα θεραπείας είναι προσαρμοσμένα περισσότερο στους άνδρες, με αποτέλεσμα μόλις 1 στους 5 από τους συμμετέχοντες να είναι γυναίκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή