Η επανεκλογή Τουσκ επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής

Η επανεκλογή Τουσκ επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞEΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για μία διήμερη Σύνοδο Κορυφής με τους τόνους να κρατούνται χαμηλά, καθώς δεν θέλουν να πυροδοτήσουν οποιαδήποτε αντίδραση που θα έχει επιπτώσεις στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15 Μαρτίου στην Ολλανδία. Βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι η επανεκλογή του Ντ. Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και η συζήτηση των «27», την Παρασκευή το πρωί, για το μέλλον της Ευρώπης ενόψει της επετειακής συνεδρίασης στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου.

Ο κ. Τουσκ από τις αρχές Φεβρουαρίου έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος ξανά για τη θέση, λαμβάνοντας στήριξη από την πλειοψηφία των κρατών-μελών, καθώς του αναγνωρίζουν ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια που βρίσκεται επικεφαλής αντιμετώπισε μία σειρά από κρίσεις, την ελληνική, τη μεταναστευτική και το Brexit. Ο Πολωνός κ. Τουσκ δεν θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Θα έχει να αντιμετωπίσει άλλον έναν, ο οποίος έχει μάλιστα προταθεί από τη Βαρσοβία, καθώς σκοπός της πολωνικής κυβέρνησης είναι να απομακρύνει τον κ. Τουσκ από τη θέση του. Η πολωνική υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή Τζάσεκ Βόλσκι αναμένεται να έχει την υποστήριξη μόνο της Πολωνίας και ο κ. Τουσκ να επανεκλεγεί εύκολα, καθώς η απόφαση αυτή λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Την Παρασκευή, οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την επετειακή συνάντηση της Ρώμης, καθώς θα γιορταστούν τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ και θα παρουσιαστούν τα σενάρια για την επόμενη μέρα της Ε.Ε. Παρόλο που στη συζήτηση αυτή θα απέχει το Ηνωμένο Βασίλειο, το βασικό μήνυμα της συνάντησης είναι αυτό της ενότητας και ότι «οι 27 θα εργαστούν στενά συμμετέχοντας και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε.», όπως έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζοντας ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων δεν είναι σκοπός, αλλά «αποτελεί προειδοποίηση για όλους μας».

Και παρόλο που στις Βρυξέλλες το σενάριο της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων δεν θέλουν να συζητηθεί καν, οι πιο ισχυροί της Ευρώπης έχουν άλλη άποψη. Το βράδυ της Δευτέρας στο Παλάτι των Βερσαλλιών, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας έδωσαν το πλαίσιο για μια Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων, με τον κ. Ολάντ να λέει πως «η ενότητα δεν είναι ομοιομορφία» και την κ. Μέρκελ να λέει ότι «η Ευρώπη των διαφορετικών ταχυτήτων είναι αναγκαία γιατί αλλιώς θα κολλήσουμε».

Στην ατζέντα της πρώτης ημέρας της Συνόδου, περιλαμβάνονται επίσης θέματα οικονομίας και εμπορίου, το μεταναστευτικό, καθώς και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Οσον αφορά το εμπόριο, οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους σε μια ισχυρή εμπορική πολιτική διεθνώς, στέλνοντας μάλιστα, όπως εκτιμούν στις Βρυξέλλες, σαφές μήνυμα και στη νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να συνεχίζουν τις συζητήσεις για το ελεύθερο εμπόριο με Ευρωπαίο αξιωματούχο να φέρνει ως παράδειγμα τη συμφωνία με την Ιαπωνία που βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασχοληθούν με την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων για τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, ενώ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου οι τελευταίες εντάσεις έχουν προκαλέσει την ανησυχία ορισμένων ηγετών, στόχος είναι να προκύψει ένα μήνυμα υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών και της διαδικασίας πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή