Αντίδραση ΑΝΕΛ σε δηλώσεις Κατρούγκαλου

Αντίδραση ΑΝΕΛ σε δηλώσεις Κατρούγκαλου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αν. υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος, εμμέσως, περιέγραψε τη Θράκη όπου –μεταξύ άλλων– κατοικούν Eλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, ως πιθανό πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης για το συνταγματικό δημοψήφισμα της Τουρκίας. «Εμείς προσπαθούμε πάντοτε οι σχέσεις μας με την Τουρκία να είναι φιλικές. Eχουν γίνει στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας την πιθανότητα κατάθεσης αιτήματος για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων αναλόγων με εκείνες που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες σε χώρες της Ευρώπης. Και χθες, ένα άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, ο αν. υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, έκανε έναν μάλλον ριψοκίνδυνο παραλληλισμό με όσα διαδραματίζονται στην πλατεία Κάνιγγος όταν διεξάγονται εκλογές στην Αλβανία. Ο κ. Βίτσας είπε (Κανάλι Βουλής): «στην Ελλάδα έχουν γίνει τέτοιες εκδηλώσεις για εκλογές άλλων κρατών όπως και εμείς πηγαίνουμε π.χ. στη Γαλλία και κάνουμε τέτοιες εκδηλώσεις. Να θυμίσω εκδηλώσεις στην πλατεία Κάνιγγος στις εκλογές της Αλβανίας».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κατρούγκαλου «εθνικά επικίνδυνες, αδιανόητες πρακτικές δήθεν ανοχής» και τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος Ερντογάν στη Θράκη, τόσο για πολιτικούς όσο και για εθνικούς λόγους». Σφοδρότατη επίθεση κατά του κ. Κατρούγκαλου εξαπέλυσε η Ν.Δ. «Ενιαία γραμμή» αλλά και αποφυγή της «πολυγλωσσίας» σε αυτά τα κρίσιμα θέματα, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρ. Λοβέρδος. Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία «ως ηχείο αναμετάδοσης της μονταζιέρας κίτρινων ΜΜΕ» που ασκεί «κριτική σε ανύπαρκτες δηλώσεις, περί –δήθεν– προσκλήσεων σε προεκλογικές τουρκικές συγκεντρώσεις». Και κατηγόρησε τους βουλευτές της Ν.Δ. ότι δείχνουν «ασύγγνωστη και επικίνδυνη επιπολαιότητα επιδιώκοντας να αντλήσουν μικροκομματικά οφέλη από θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Κοτζιά στις ΗΠΑ

Χθες, ολοκληρώθηκε και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Κοτζιάς, ανάμεσα στις πολύ σημαντικές επαφές που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα, επρόκειτο αργά χθες το βράδυ να έχει συνάντηση με τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, απόστρατο στρατηγό Χ. Ρ. Μακ Μάστερ. Η ενημέρωση που επρόκειτο να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στον κ. Μακ Μάστερ θα εστίαζε στο πλαίσιο των συζητήσεων τις οποίες είχε και με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Ρεξ Τίλερσον, όχι τόσο για τα αμιγώς ελληνοκεντρικά ζητήματα αλλά, κυρίως, για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιφέρειά της. Ο κ. Κοτζιάς είχε σειρά επαφών με γερουσιαστές και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή