Μήνυμα Ολλανδών υπέρ Ευρώπης

Μήνυμα Ολλανδών υπέρ Ευρώπης

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με μια βαθιά ανάσα ανακούφισης υποδέχθηκαν τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών στις Βρυξέλλες, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο ξεκάθαρος νικητής των εκλογών είναι ο νυν πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο Φιλελεύθερος Μαρκ Ρούτε, αποκτώντας 33 έδρες και ξεπερνώντας κατά πολύ το μέχρι τις τελευταίες ώρες «φαβορί» των ολλανδικών εκλογών, τον λαϊκιστή, αντιευρωπαϊστή και αντιισλαμιστή Χερτ Βίλντερς, που συγκέντρωσε 20 έδρες από το σύνολο των 150 της ολλανδικής Βουλής.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, έσπευσαν να συγχαρούν τον Μαρκ Ρούτε, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην επιστολή του προς τον Ολλανδό πρωθυπουργό, επισήμανε ότι «ο λαός στην Ολλανδία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των αξιών τις οποίες προασπίζεται η Ευρώπη: ελεύθερες και ανεκτικές κοινωνίες σε μια ευημερούσα Ευρώπη».

Παρόλο που οι Ολλανδοί συνηθίζουν να ψηφίζουν και να μην απέχουν στις εκλογές, την Τετάρτη ο αριθμός προσέλευσης στις κάλπες σημείωσε ρεκόρ, με το 82% των εγγεγραμμένων να ρίχνει την ψήφο του, σε σχέση με το 75% στις προηγούμενες εκλογές.

Παρά το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της επόμενης ημέρας των εκλογών, το συνολικό μήνυμα που πέρασαν οι Ολλανδοί ήταν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρώπη και να κρατήσουν τη χώρα τους ανοικτή.

Εντούτοις, παρά τη νίκη του κ. Ρούτε, το κόμμα του έχασε 8 θέσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ ο κυβερνητικός του εταίρος, το Εργατικό Κόμμα, είχε ιστορική ήττα, καθώς από τις 38 έδρες που είχε κατέληξε στις 9, χάνοντας 76% της δύναμής του και σηματοδοτώντας μια εποχή αναταράξεων στην πολιτική σκηνή της Ολλανδίας.

Για την Ελλάδα, η ήττα του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας έχει άμεσες συνέπειες, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι βουλευτής του Εργατικού Κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι, αν το κόμμα του κ. Ντάισελμπλουμ δεν συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και αν ο επικεφαλής του Eurogroup δεν παραμείνει υπουργός Οικονομικών, δεν θα μπορεί να παραμείνει και πρόεδρος του Eurogroup. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να σχηματιστεί η κυβέρνηση στην Ολλανδία, δηλαδή για τους επόμενους μήνες, καθώς η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να κρατήσει ακόμη και μέχρι το καλοκαίρι.

Ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ προτίθεται να μείνει στη θέση του μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο το 2018. «Η εντολή μου ως επικεφαλής του Eurogroup διαρκεί έως τον Ιανουάριο του 2018», είπε χθες μέσω του εκπροσώπου του και προσέθεσε ότι πριν από κάθε σχετική συζήτηση «θα πρέπει να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός».

Ωστόσο, η παραμονή του στην προεδρία του Εurogroup χωρίς να είναι υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση δεν είναι κάτι το οποίο θα δεχθούν εύκολα οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών. Οι κανόνες, άλλωστε, ορίζουν πως «ένας υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Eurogroup πρέπει να είναι υπουργός Οικονομικών», αλλά αυτός ο κανόνας δεν φαίνεται να ισχύει σε ήδη εκλεγμένους υπουργούς Οικονομικών στη μέση της θητείας τους.

Οι επόμενοι μήνες δεν αναμένονται εύκολοι, καθώς για να να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετάσχουν τουλάχιστον τέσσερα κόμματα και σίγουρα όχι αυτό του κ. Βίλντερς, με το οποίο έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν όλα τα βασικά κόμματα.

Από το αποτελέσματα της Τετάρτης βασικοί νικητές ήταν δύο μικρά κόμματα, τα οποία πολύ πιθανόν να γίνουν και κυβερνητικοί εταίροι στη νέα κυβέρνηση του Μ. Ρούτε. Το φιλελεύθερο κόμμα D66, εξασφαλίζοντας 19 έδρες, και το κόμμα των Πρασίνων, με 14 έδρες, και τα δύο με ευρωπαϊκή και αντιρατσιστική ατζέντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή