OMEGA Speedmaster Moonwatch Professional Chronograph

OMEGA Speedmaster Moonwatch Professional Chronograph

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρονογράφος OMEGA Speedmaster Moonwatch είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα ρολόγια όλων των εποχών, καθώς ήταν παρών σε γεγονότα που δοκίμασαν τις φυσικές αντοχές και το θάρρος του ανθρώπου και συνδέεται με μοναδικές στιγμές της ανθρωπότητας που έμειναν για πάντα χαραγμένες στην ιστορία: η πρώτη φορά που ο άνθρωπος περπάτησε στη Σελήνη, τον Ιούλιο του 1969, αλλά και όλες οι επανδρωμένες πτήσεις της NASA από τον Μάρτιο του 1965 μέχρι σήμερα. Το 2017 είναι έτος Speedmaster, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη γέννηση του εμβληματικού μοντέλου, του Speedy, όπως τον αποκαλούν οι θαυμαστές της Omega. Μία πρώτη ιστορική αναδρομή θα βρείτε στο άρθρο μας 60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Από τη Γη στη Σελήνη, εδώ.

OMEGA Speedmaster Moonwatch Professional Chronograph-1

Κανένα άλλο ρολόι δεν έχει συνδέσει το όνομά του με την εξερεύνηση του διαστήματος όσο το Speedmaster. Ο χρονογράφος αυτός αποτελεί το μοναδικό επίσημο κομμάτι εξοπλισμού που έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις της NASA, από το Gemini μέχρι το σημερινό πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Εμείς εδώ θα εστιάσουμε στο αυθεντικό Moonwatch, τον σύγχρονο απόγονο εκείνου ακριβώς του χρονογράφου που φορούσε ήταν τυλιγμένος στον καρπό του αστροναύτη Μπαζ Όλντριν, όταν μαζί με τον Νιλ Άρμστρονγκ πραγματοποιούσαν τα πρώτα τους βήματα στο βραχώδες έδαφος του φεγγαριού, στις 20 Ιουλίου του 1969.

OMEGA Speedmaster Moonwatch Professional Chronograph-2

Το OMEGA Speedmaster Moonwatch Professional Chronograph στεγάζεται σε μία συμπαγή κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι με διάμετρο 42 mm. Η στεφάνη του με την ταχυμετρική κλίμακα είναι σε μαύρο χρώμα, το ίδιο και το απλό, απέριττο και απολύτως ξεκάθαρο καντράν του.

OMEGA Speedmaster Moonwatch Professional Chronograph-3

Οι παραλληλόγραμμες μπάρες στις ενδείξεις των ωρών καθώς και οι τρεις κεντρικοί δείκτες φέρουν επίστρωση SuperLumiNova για να φαίνονται με απόλυτη ευκρίνεια ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι. Ο χρονογράφος έχει τρία υποκαντράν: ένα 30 λεπτών στη θέση ώρας 3, ένα 12 ωρών στη θέση ώρας 6, καθώς και ένα δευτερολέπτων στη θέση ώρας 9.

OMEGA Speedmaster Moonwatch Professional Chronograph-4

Το καντράν προστατεύεται από ακρυλικό κρύσταλλο hesalite, όπως και το πρωτότυπο μοντέλο του 1968 (δείτε και το σχετικό αφιέρωμα εδώ), αλλά υπάρχει και σε ολόιδια έκδοση με σαπφείρου.

OMEGA Speedmaster Moonwatch Professional Chronograph-5

Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε στον μηχανισμό του ρολογιού. Κι αυτό γιατί ουσιαστικά είναι ο ίδιος με εκείνον του Moonwatch του 1968. Οι χρονογράφοι Speedmaster, από το 1957 που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά, διακρίνονταν για την εξαιρετική τους ακρίβεια, στιβαρότητα και ευκρίνεια των ενδείξεων. Μέχρι το 1968 ήταν εξοπλισμένοι αρχικά με τον calibre 321 και κατόπιν με τον calibre 861. Ο τελευταίος αντικαταστάθηκε, το 1968, από μία βελτιωμένη εκδοχή του, η οποία είχε υψηλής ποιότητας επιροδιωμένο φινίρισμα. Έτσι προέκυψε ο κουρδιστός Calibre 1861 (και ο πιο περίτεχνα διακοσμημένος caliber 1863), ο οποίος βρίσκεται και στην καρδιά του σύγχρονου Moonwatch και έχει ενεργειακή αυτονομία 48 ωρών.

OMEGA Speedmaster Moonwatch Professional Chronograph-6

Το Speedmaster Moonwatch αγκαλιάζει τον καρπό είτε με ένα μπρασελέ από ανοξείδωτο ατσάλι είτε με μαύρο δερμάτινο λουράκι. Διατίθεται σε ειδική κασετίνα, η οποία περιέχει δύο επιπλέον λουράκια –ένα υφασμάτινο τύπου ΝΑΤΟ και ένα ειδικό για αστροναύτες–, το ειδικό εργαλείο για την αλλαγή του μπρασελέ και λουριού και τις σχετικές οδηγίες, μία λούπα (μεγεθυντικό φακό) με το λογότυπο του Speedmaster, μία μεταλλική αναμνηστική πλακέτα και ένα βιβλίο, στο οποίο περιγράφονται οι περιπέτειες του θρυλικού ρολογιού.

Δείτε το Speedmaster Moonwatch «ζωντανά» στο video που ακολουθεί:

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή