Προς αποχώρηση ο Ντάισελμπλουμ

Προς αποχώρηση ο Ντάισελμπλουμ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά τις υποτιμητικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ για τις χώρες σε κρίση, οι πιθανότητες να διατηρήσει τη θέση του έως το τέλος της θητείας του είναι πλέον ελάχιστες, αν όχι μηδενικές. Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ζητούσαν χθες μέχρι και την παραίτησή του, καθώς ο ίδιος μπορεί να ζήτησε συγγνώμη για τις άκομψες δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα, πως «δεν μπορείς να σπαταλάς τα χρήματά σου σε αλκοόλ και γυναίκες και μετά να ζητάς αλληλεγγύη», αλλά τόνισε πως δεν παραιτείται. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ζήτησε την παραίτηση αναφέροντας ότι «τα σχόλια είναι ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» και προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα χάσει από την αξιοπιστία της αν ο κ. Ντάισελμπλουμ παραμείνει στη θέση του. Την παραίτηση ζήτησε και ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Ρέντσι, αναφέροντας πως «αν θέλει να προσβάλει την Ιταλία, να το κάνει σε ένα μπαρ κοντά στο σπίτι του και όχι με τον θεσμικό του ρόλο».

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι και η πολιτική οικογένεια του Ολλανδού πολιτικού, αυτή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έφτασε να τον αποκηρύξει, καθώς «τα λόγια του υπό καμία έννοια δεν εκπροσωπούν το όραμα της πολιτικής μας οικογένειας», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Ο μόνος που τον υπερασπίστηκε ανοικτά ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, και αυτός όχι για τα σχόλια που έκανε, αλλά για «την εργασία του κ. Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup». Εντονη ήταν και η αντίδραση της Αθήνας, με τον κ. Δ. Τζανακόπουλο να λέει χθες πως «η δήλωση είναι πλήρως άστοχη, υιοθετεί στερεότυπα τα οποία διευρύνουν το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου». Επικριτική ήταν και η Ν.Δ.: «Δεν επιτρέπω και δεν ανέχομαι από κανέναν, όσο υψηλά ιστάμενος κι αν είναι, να προσβάλλει τη χώρα μου και τους συμπολίτες μου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Β. Κικίλιας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο χθες για παρεξήγηση των λεγομένων του, διευκρινίζοντας ότι δεν έπρεπε να εκληφθούν ως «διαχωρισμός» ανάμεσα σε Νότο και Βορρά, προσθέτοντας ότι το ύφος του είναι πάντα ευθύ και εξέφρασε τη συγγνώμη του αν αυτό προσέβαλε κάποιους. Παρόλο που ο ίδιος δεν προτίθεται να παραιτηθεί, οι λίγες ελπίδες που είχε να παραμείνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 που λήγει η θητεία του μηδενίζονται. Στήριξη οποιουδήποτε υπουργού στο Eurogroup θα μεταφραζόταν ως μια έμμεση στήριξη στην άκομψη τοποθέτηση του κ. Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος αναμένεται να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ολλανδία, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει ακόμη και μήνες. Πριν από τα ατυχή σχόλια, υπήρχαν οι πιθανότητες –αν και λίγες– να παραμείνει ο κ. Ντάισελμπλουμ επικεφαλής του Eurogroup μέχρι τη λήξη της θητείας του, ακόμα και αν δεν ήταν υπουργός Οικονομικών. Πάντως, ίσως να μην είναι τυχαίο ότι οι επίμαχες δηλώσεις πήραν μεγάλη διάσταση, αφού το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας εντόπισε το συγκεκριμένο απόσπασμα και το προώθησε σε δημοσιογράφους. Aλλωστε, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος είναι ένας από τους βασικούς υποψήφιους διαδόχους του κ. Ντάισελμπλουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή