Πρόοδος, αλλά και «ανοιχτά» θέματα

Πρόοδος, αλλά και «ανοιχτά» θέματα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταίες προσπάθειες για βελτιώσεις στο περίγραμμα της πρότασης που έδωσαν οι θεσμοί στην ελληνική πλευρά κάνει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει τηλεφωνική επικοινωνία με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, η επικοινωνία επρόκειτο να γίνει χθες. Σύμφωνα με πηγές των θεσμών, οι συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας έφεραν προσέγγιση στα περισσότερα θέματα, ενώ σχετικά μεγαλύτερες διαφορές παραμένουν στα εργασιακά. Οι προσδοκίες για ουσιαστικές αλλαγές στην πρόταση των θεσμών είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι αυτή ενσωματώνει κάποιες υποχωρήσεις από την πλευρά τους, που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να επικαλεστεί νίκες και να περάσει ευκολότερα τα μέτρα. Συγκεκριμένα:

1. Στα εργασιακά η τρόικα έχει αποσύρει την απαίτηση για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αν και επιμένει στην κατάργηση του βέτο του υπουργού. Επίσης, έχει αποσύρει και την απαίτηση για θεσμοθέτηση του λοκ άουτ. Ωστόσο, επιμένει στις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για την κήρυξη απεργίας. Επίσης, συνεχίζει να διαφωνεί με οποιαδήποτε αλλαγή στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα έθετε ο πρωθυπουργός στην κ. Λαγκάρντ. «Προσπαθούμε για τα εργασιακά», ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή.

2. Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει επίσης να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία στο θέμα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Η θέση του ΔΝΤ είναι πως αυτή πρέπει να γίνει εφάπαξ, το 2020. Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει πιο σταδιακά. Οι υπουργοί στις Βρυξέλλες «έπεσαν» από τα πέντε στα τρία χρόνια, αλλά το Ταμείο επέμεινε και ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει την κ. Λαγκάρντ να δείξει κάποια ευελιξία, καθώς η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σημαίνει μείωση των συντάξεων έως 30%.

3. Στα δημοσιονομικά οι θεσμοί αποδέχθηκαν τη θέση της ελληνικής πλευράς να μειωθεί ταυτόχρονα με το αφορολόγητο όριο και ο κατώτερος συντελεστής της κλίμακας (22%), περιορίζοντας έτσι τις απώλειες για τα χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία θα πλήξει κυρίως η μείωση του αφορολογήτου.

4. Στα ενεργειακά η τρόικα αποδέχθηκε να μην περιληφθούν τα υδροηλεκτρικά στο πρόγραμμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ και να περιοριστεί σε αυτή τη φάση μόνο στις λιγνιτικές. Ωστόσο, επιμένει στη μείωση της παραγωγικής δυνατότητας της Επιχείρησης κατά 40%. Ο υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης εξακολουθεί να διατυπώνει ενστάσεις, καθώς οι αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες.

5. Στα αντίμετρα η τρόικα φερόταν να έχει αποδεχθεί μια πολύ μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε χθες βράδυ ότι πάμε προς συμφωνία, ενώ απομένει ανοιχτό ένα μικρό θέμα στα εργασιακά. Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες περιμένουν την επιβεβαίωση από το Μαξίμου ότι αυτά που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα θα μεταφραστούν και σε νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμη θα είναι η συνάντηση του EuroWorking Group την Πέμπτη, για να προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Κι ενώ όλοι συμφωνούν ότι έχει υπάρξει ιδιαίτερη πρόοδος, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε στην «Κ» ότι «τίποτα δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα». Επίσης έλεγε ότι παρόλο που ο κ. Τσίπρας ενημερωνόταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της προηγούμενης εβδομάδας, ο ίδιος ζήτησε χρόνο για να προετοιμάσει τους βουλευτές του που θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα. Οι θεσμοί από την πλευρά τους έχουν κάνει όποιες υποχωρήσεις μπορούσαν και τώρα το μπαλάκι είναι στην Αθήνα. Ετσι, είναι μικρές οι πιθανότητες να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών αυτή την εβδομάδα. Δεν αποκλείεται όμως επιστροφή τους την επόμενη και συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Αν δεν υπάρξει συμφωνία SLA μέχρι το Eurogroup στις 7 Απριλίου, τότε θα ήταν σημαντικό να υπάρχει αρκετή πρόοδος, δηλαδή να έχουν κλείσει μία σειρά ανοιχτών θεμάτων. Ετσι, το Eurogroup να επιβεβαιώσει την πρόοδο αυτή και να την κρίνει αρκετή ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης για το χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή