Οι κιτς βίλες των εύπορων αστών της… επίχρυσης εποχής της Νέας Υόρκης

Οι κιτς βίλες των εύπορων αστών της… επίχρυσης εποχής της Νέας Υόρκης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε πόλη έχει τη χρυσή εποχή της. Στην περίπτωση της Νέας Υόρκης όμως, η λάμψη δεν ήταν μόνο μεταφορική. Στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού, η νέα οικονομική ελίτ της πόλης επιδείκνυε χωρίς κανέναν ενδοιασμό τον πλούτο που είχε συσσωρεύσει δρέποντας τους καρπούς της βιομηχανικής επανάστασης. Επενδεδυμένες με μάρμαρο, βελούδο και χρυσό, οι πολυτελείς βίλες των εύπορων αστών δεν αργούσαν να γεμίσουν με περίτεχνα έπιπλα, διακοσμητικά και έργα τέχνης, γεγονός που προσέφερε στους Νεοϋορκέζους καλλιτέχνες την απαραίτητη ώθηση για να αρχίσουν να εκθέτουν τη δουλειά τους στο εξωτερικό. Στην «Επίχρυση Εποχή», που πήρε το όνομά της από ένα σατιρικό μυθιστόρημα του Μαρκ Τουέιν (1873), εστιάζει η τρέχουσα μεγάλη έκθεση του Μουσείου της Πόλης της Νέας Υόρκης. Και ενώ στις αίθουσες του μουσείου παρουσιάζονται απαστράπτοντα κοσμήματα, εντυπωσιακά ρούχα και άλλα ακριβά αντικείμενα, μια νέα εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες smartphone να περιηγηθούν στους δρόμους της μητρόπολης ανακαλύπτοντας τα αρχιτεκτονήματα της περιόδου.

Ορισμένες από τις κιτς αισθητικής βίλες πολυεκατομμυριούχων στην Πέμπτη Λεωφόρο δεν άντεξαν ώς τις μέρες μας ή διατηρούνται τμηματικά. Από την πρώτη στέγη του θρυλικού κοσμηματοπωλείου Tiffany & Co στη Union Square σώζονται μόνο τα σιδερένια πλαίσια των παραθύρων, η επιβλητική έπαυλη του William K. Vanderbilt έχει δώσει τη θέση της σε ένα άχρωμο σύγχρονο οικοδόμημα και το Waldorf – Astoria έχει γίνει αγνώριστο. Αντίστοιχα, το πρώτο θέατρο της Μητροπολιτικής Οπερας στην 39η Οδό παραδόθηκε στις φλόγες και τελικά κατεδαφίστηκε μόλις λίγα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, το 1883. Εντούτοις, πολυάριθμα κτίρια έχουν παραμείνει αλώβητα: ανάμεσα τους, το Μητροπολιτικό Μουσείο, το ξενοδοχείο Plaza, η έδρα του πολυκαταστήματος Lord & Taylor (σήμερα ανήκει στους Brooks Brothers και Equinox), το Carnegie Hall και η γαλλογοτθικού στυλ κατοικία του επιχειρηματία, συλλέκτη και φιλάνθρωπου Felix Warburg, η οποία στεγάζει το Εβραϊκό Μουσείο της Νέας Υόρκης από το 1947.

Η δωρεάν εφαρμογή «A walk through gilded New York», με αφηγήτρια την ηθοποιό Γκρέις Γκάμερ, προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να συγκρίνουν παλιές και τωρινές φωτογραφίες των εν λόγω κτιρίων ή να περιεργαστούν εικόνες οικοδομημάτων που δεν υπάρχουν πια, αλλά και να διεισδύσουν στο εσωτερικό τους για να «κατασκοπεύσουν» τους τέως ενοίκους τους και να μάθουν τις συνήθειές τους. Οι χρηστικές πληροφορίες συνοδεύονται από απολαυστικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν μέσα στα κτίρια, όπως αυτή: όταν του ζητήθηκε να αφήσει τα προσωπικά του αντικείμενα στην γκαρνταρόμπα του νεοσύστατου, ακόμα, Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, ο Μαρκ Τουέιν τρομοκράτησε τον υπάλληλο με μια (ψεύτικη) έκρηξη θυμού. «Αφήστε το μπαστούνι μου! Αφήστε το μπαστούνι μου! Πώς αλλιώς περιμένετε να ανοίγω τρύπες στις ελαιογραφίες;», φώναξε.

​​Η έκθεση «Gilded New York» συνεχίζεται στο Μuseum of the City of New York. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για iPhone και Android.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή