Ο μύθος περί εργασιακού μεσαίωνα

Ο μύθος περί εργασιακού μεσαίωνα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εργασιακό μεσαίωνα εγώ δεν ψηφίζω» είπε ο πρωθυπουργός και «καθάρισε». Γιατί, όμως, πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι κάποιος του ζητεί να κάνει κάτι τόσο απαράδεκτο; Μάλλον επειδή δεν κατανοεί ούτε τις λειτουργίες της αγοράς εργασίας ούτε τη δυναμική της οικονομίας και σίγουρα καθόλου τους μηχανισμούς της βαθύτατης κρίσης. Στη μυθολογία της συνδικαλιστικής «Αριστεράς» καλές συμβάσεις είναι οι κλαδικές. Καλός νόμος είναι ο 1876 της τρικομματικής του καθηγητή Ζολώτα το 1990. Συμβάσεις που έχει διαπραγματευθεί το συνδικάτο μιας επιχείρησης με τα στελέχη της ίδιας αυτής επιχείρησης, εν γνώσει των δυνατοτήτων, των προοπτικών και των πραγματικών κερδών της επιχείρησης, δεν είναι καλές. Προφανώς, επειδή αφαιρούν εξουσία από την κομματική γραφειοκρατία και δίνουν το παιχνίδι στα χέρια των πραγματικών συνδικαλιστών.

Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι πραγματικός συνδικαλισμός γίνεται μόνον στους τόπους δουλειάς. Εξάλλου, οι επιχειρησιακές είναι οι συμβάσεις που πάντοτε έδιναν καλύτερες αμοιβές και επιδόματα στους εργαζομένους τους. Λογικό, αφού μια κλαδική πρέπει να σταθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των δυναμικών μονάδων, ώστε να εξυπηρετεί διαφορετικές παραγωγικότητες, εργασίας και κεφαλαίου και πολυποίκιλες συνθήκες δανεισμού και τζίρου. Επιπλέον, οι επιχειρησιακές είναι αυτές που προσέφεραν σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, ένα περιβάλλον, πολύ συχνά με στερήσεις, αλλά οργανωμένες και κατανεμημένες με πιο δίκαιο τρόπο και, κυρίως, με τη μέγιστη κατά περίσταση διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Εκεί όμως που την «πάτησε» ο πρωθυπουργός είναι ότι πίστεψε τη γνωμάτευση που του πλάσαρε η δόκτωρ Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με την υπουργό, οι περιορισμοί που έβαζε το άρθρο 37 (παρ. 5 & 6) του νόμου 4024 του 2011, ισχύουν ακόμη σήμερα. Ελα όμως που οι τροϊκανοί σημείωσαν ότι η αναστολή εκείνη περιοριζόταν «όσο διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Οτι το πρώτο μεσοπρόθεσμο ακολουθήθηκε από δεύτερο και ότι εκείνο θα το διαδεχθεί αυτό που θα συντάξει ο κ. Τσακαλώτος δεν λέει τίποτε για την παράταση της ισχύος της ως άνω απαγόρευσης! Πάλι μάχη με τα φαντάσματα δίνει αυτή η κάκιστα προετοιμασμένη πολιτική ηγεσία. Οποιος θέλει σύμβαση ας καθήσει στο τραπέζι να τη διαπραγματευθεί. Κι όποια υπουργός ονειρεύεται να υπογράφει «επεκτάσεις» και «συρροή» υπέρ εργαζομένων, ας το πράξει. Εμπόδιο, νομικό, δεν υπάρχει. Τον μπελά τους θα τον βρουν από την αγορά, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είτε θα κλείσουν αν τους επιβάλλουν μια απότομη κι εξωπραγματική αύξηση του κόστους είτε θα απολύσουν γρήγορα κάποιους για να πληρώσουν τους υπόλοιπους. Οι επιχειρήσεις που θα κερδίσουν θα είναι αυτές που έχουν προσαρμοστεί στην κρίση, έχουν κέρδη και θα σβήσουν από τον χάρτη και τους τελευταίους μικρούς ανταγωνιστές τους. Αυτόν τον μεσαίωνα εννοεί ο κ. πρωθυπουργός;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή