Ματιές στον κόσμο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εορταστική ατμόσφαιρα της ελβετικής μινιατούρας

ΕΛΒΕΤΙΑ

Οι τελευταίες πινελιές ομορφαίνουν την Piazza Grande, εκεί όπου διεξάγεται το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Αυτά συμβαίνουν στη Swissminiature στη Melide, κοντά στο Λουγκάνο, στη νότια Ελβετία. Θεσμός και πυλώνας του ελβετικού τουριστικού προϊόντος από το 1959, οπότε άνοιξε για πρώτη φορά, η ελβετική μινιατούρα συγκεντρώνει, σαν σε αρχιτεκτονική φαντασία, τα περισσότερα και τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της Ελβετίας. Εγινε δημοφιλής τουριστικός προορισμός και σταδιακά έγινε συνώνυμο της αρχετυπικής εικόνας που η ίδια η χώρα επιθυμεί να εξάγει. Το υπαίθριο μουσείο διαρκώς ανανεώνεται και πρόσφατα προστέθηκε το μιούζικαλ «Τιτανικός». Η κλίμακα μεγέθους ανάμεσα στους επισκέπτες και στα εκθέματα δημιουργεί αυτήν την ευχάριστη ψευδαίσθηση της οφθαλμαπάτης και δίνει τη σπάνια ευκαιρία να νιώσουν όλοι για λίγο Γκιούλιβερ. Τα σπίτια-μινιατούρες εξυπηρετούνται από σιδηροδρομικό δίκτυο και πλοία, ενώ όλα τα είδη των φυτών έχουν σχολαστικά αναπαραχθεί σε μικροσκοπική εκδοχή. Ενα κομμάτι της παλιάς Ευρώπης στη νέα εποχή.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το σπίτι της Ρόζα Παρκς

Το 1955, η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να δώσει τη θέση της σε έναν λευκό άνδρα σε λεωφορείο στην Αλαμπάμα. Εκτοτε έγινε σύμβολο. Το σπίτι της στο Ντιτρόιτ προοριζόταν για κατεδάφιση, αλλά η ανιψιά της Παρκς το αγόρασε χωρίς να μπορεί να το επισκευάσει. Ως μέρος ενός αρτ πρότζεκτ, ο Ryan Mendoza αποσυναρμολόγησε το σπίτι και το μετέφερε αυτούσιο στο Βερολίνο, όπου άνοιξε για το κοινό.

ΔΡΕΣΔΗ

Το Πάσχα στη Σαξονία

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Holger John ζωγραφίζει προσηλωμένος πασχαλινά μοτίβα στη διάρκεια της προετοιμασίας της έκθεσης «Πάσχα στο Jaegerhof», που άνοιξε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης της Σαξονίας και Θεατρικής Συλλογής Μαριονετών. Η έκθεση, που παρουσιάζει πλήθος εκθεμάτων και παραδοσιακών χειροτεχνημάτων, προσείλκυσε πολύ κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και κορυφώνεται την Κυριακή του Πάσχα.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Ανοικτό μουσείο αγροτικής ζωής

Αυτό το ξύλινο κτίσμα στη νοτιοανατολική Πολωνία χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα και χρησιμοποιούνταν για αποξήρανση καρπών. Αποτελεί τμήμα του υπαίθριου Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού στην Kolbuszowa και αρχικά ανήκε στην οικογενειακή περιουσία των Potocki. Τουριστικός προορισμός, πλέον, το Μουσείο απαριθμεί περίπου 60 δείγματα αγροτικής αρχιτεκτονικής της Πολωνίας.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Τεκμήρια σκοτεινής ζωής

Πολύτιμα αρχεία , επιστολές, σημειώσεις και ενθυμήματα της ιατρού Stefania Perzanowska και κρατουμένης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Majdanek παραδόθηκαν στο Κρατικό Μουσείο αυτής της περιοχής της Πολωνίας, που συνδέεται με τραυματικές μνήμες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 500 πρωτότυπα τεκμήρια, που ανακαλούν ένα μεγάλο τμήμα του 20ού αιώνα με χρονολόγηση από το 1911 έως το 1974, καθώς και πολλές φωτογραφίες. Οι δωρητές προς το μουσείο είναι τα εγγόνια της ιατρού Stefania Perzanowska, του Κριστόφ και του Αντρζέι, που κατοικούν στη Βαρσοβία.

ΜΑΛΑΓΑ

Οι «Ρεαλιστές» της Ισπανίας

Το γλυπτό με τίτλο «Ανδρας» του Ισπανού ζωγράφου και γλύπτη Antonio Lopez συμβολίζει παραστατικά σε αυτήν τη φωτογραφία την έκθεση «Η όψη του αληθινού. Πενήντα χρόνια ρεαλιστικής τέχνης στην Ισπανία, 1960-2010». Η έκθεση θέτει ζητήματα αληθοφάνειας και εμμέσως αντιπαραβάλλει την παραστατικότητα με την αφαίρεση. Ο «Ρεαλισμός» κάνει περιοδεία στην Ισπανία και την περίοδο αυτή παρουσιάζεται στο Μουσείο Carmen Thyssen Museum της Μάλαγας έως τις

10 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή