ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 30 μεγαλύτερα λιμάνια για κοντέινερ ο Πειραιάς

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Το 2018 αναμένεται να διακινηθούν στον ΟΛΠ περί τα 5 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στα 30 μεγαλύτερα λιμάνια διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως αναμένεται να εισέλθει το 2018 ο Πειραιάς, καθώς η λειτουργία του νέου δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ θα απογειώσει την ετήσια δυναμικότητα.

Οπως ανέφερε σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης ο επικεφαλής του ΟΛΠ κάπτεν Φου Τσενγκ Κιου, ήδη από το 2018 στον ΟΛΠ αναμένεται να διακινηθούν περί τα 5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Τα μεγέθη αυτά αποτελούν ξεκάθαρο δείγμα των φιλοδοξιών της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αποτελεί το πλέον κομβικό στον σχεδιασμό του κινεζικού ομίλου για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Μάλιστα, τα σχέδια δεν σταματούν εδώ, καθώς μακροπρόθεσμα, η εταιρεία ελπίζει να είναι σε θέση να αυξήσει την ετήσια δυναμικότητα σε 10 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, αναδεικνύοντας τον Πειραιά σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια παγκοσμίως. Μια τέτοια θέση θα σημάνει ταυτόχρονα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Το πρώτο βήμα για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τη λειτουργία του νέου Προβλήτα ΙΙΙ, που θα εκτινάξει τη δυναμικότητα του λιμανιού από τα 3,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια σε 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό και με την ολοκλήρωση των επισκευών στον Προβλήτα Ι, αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική ανάπτυξη του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το λιμάνι του Πειραιά είναι το 38ο μεγαλύτερο με βάση την ετήσια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, έχοντας αναρριχηθεί από την 93η θέση, στην οποία βρισκόταν το 2010. Το 2016 διακινήθηκαν 3,47 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, μια αύξηση της τάξεως του 14,4% έναντι του 2015. Φέτος, κατά το πρώτο τρίμηνο, η σχετική δραστηριότητα «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 3,4%, αγγίζοντας τα 834.000, έναντι 807.000 εμπορευματοκιβωτίων κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το 2016, τα έσοδα ανήλθαν σε 103,5 εκατ. ευρώ, έναντι 99,9 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 11 εκατ. ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 13%. Σημαντικό κρίνεται επίσης και το ότι τα διοικητικά έξοδα μειώθηκαν κατά 20% ή 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι μισθολογικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 4,3%.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ