Κρεσέντο για το ελληνικό ζήτημα

Κρεσέντο για το ελληνικό ζήτημα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μια λύση στο ελληνικό ζήτημα, με τα spreads των ομολόγων να κλείνουν, ως σημάδι ότι οι επενδυτές περιμένουν την περίφημη «παγκόσμια συμφωνία» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αλλά όπως συνήθως κάνουν οι αγορές, αυτή η θέση τους αντανακλά περισσότερο τις δικές τους προσδοκίες παρά εκείνες των πρωταγωνιστών, οι οποίοι αναμένεται να προσέλθουν το επόμενο διάστημα σε δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το πεδίο, τα «αγκάθια» είναι ακόμη πολλά, και αναλυτές που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία, όπως η Μέγκαν Γκριν της Manulife, θεωρούν πιθανότερη τη γνωστή τακτική μιας παραπομπής του θέματος για μετά τις γερμανικές εκλογές, με κάποια μεσοβέζικη λύση μέχρι τότε. Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, τουλάχιστον δύο παράγοντες του χρηματοπιστωτικού κλάδου προσπάθησαν να πιέσουν τους πρωταγωνιστές για μια ξεκάθαρη συμφωνία.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Ουίλεμ Μπουίτερ είχε «στριμώξει» τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και του ανέλυε με πάθος την άποψή του για το θέμα, ενώ ο Μπιλ Ρόουντς δημοσίως προέτρεψε την Κριστίν Λαγκάρντ να μην κάνει πίσω στη θέση του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα – έγραψε μάλιστα και σχετικό άρθρο στο Euractiv.

Είναι αλήθεια ότι, παρά τις πολλές διμερείς συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα του χρέους. Οπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αυτή θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω των πολιτικών περιορισμών που θέτουν οι γερμανικές εκλογές, ενώ στις δικές τους κατ’ ιδίαν επικοινωνίες τα στελέχη και η διοίκηση του ΔΝΤ κρατούν μικρό καλάθι. Μια πρώτη συνάντηση των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αποκάλυψε την απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει Γερμανία και ΔΝΤ, με την ελληνική πλευρά να περιμένει πάντως τη σύγκληση του Washington Group αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, πιθανώς στο G7 του Μπάρι.

Το ΔΝΤ θα προσέλθει στη συζήτηση δίνοντας έμφαση στη μείωση των μεσοπρόθεσμων πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι αυτά πρέπει να είναι «λογικά». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού ζητούν τη μείωσή τους ήδη από το 2021. Αυτά όμως θα προσδιορισθούν ανάλογα με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα παραχωρήσουν οι Ευρωπαίοι, στα οποία βρίσκεται η μεγάλη διαφωνία. Είναι χαρακτηριστική η θέση Ελληνα αξιωματούχου ότι «δεν θα τα σπάσουν για τα πρωτογενή πλεονάσματα» – κι ας είναι αυτά που θα έχουν την πιο άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη τα επόμενα έτη.

Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίσθηκε μεν αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, ωστόσο θεωρεί ότι έχουν ήδη προβλεφθεί αρκετά για το χρέος με τη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου. Κατά τον κ. Σόιμπλε, το πολύ υψηλότερο του αναμενόμενου πλεόνασμα του 2016 συνιστά απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει υψηλά πλεονάσματα, άρα δεν υπάρχει λόγος για τη μείωσή τους. Αντίστοιχα, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει ότι το ΔΝΤ θα αναπροσαρμόσει τις εκτιμήσεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά τα στοιχεία του 2016, κι ελπίζει ότι μια εξαγορά των υφιστάμενων δανείων του ΔΝΤ από τον ESM θα το διευκολύνει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς θα μειώσει την έκθεσή του στη χώρα.

Τέλος, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επεξεργάζονται ήδη τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους προσπαθώντας να συμβιβάσουν τις θέσεις ΔΝΤ και Γερμανίας. Παράλληλα, στις επαφές τους στην Ουάσιγκτον θέλησαν να διασφαλίσουν πως όταν υπάρξει συμφωνία, οι ΗΠΑ θα την υποστηρίξουν. Αν και το θεωρούν ευρωπαϊκό θέμα, οι Αμερικανοί δεν είναι αρνητικοί στη συμμετοχή του ΔΝΤ, εφόσον ικανοποιούνται οι όροι του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε μάλιστα χθες τη συμπάθειά του για την Ελλάδα που μαστίζεται από την κρίση και υποσχέθηκε να ανακοινώσει τη θέση του για τον ρόλο του ΔΝΤ «σύντομα». Αν όλα αυτά πρέπει να μας πείθουν για κάτι, όμως, είναι το πόσα διακυβεύονται το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή