Υπερπλεόνασμα: Πού πήγαν τα λεφτά;

Υπερπλεόνασμα: Πού πήγαν τα λεφτά;

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​«Αποπληρώσαμε και τους τόκους του δημόσιου χρέους με δικούς μας πόρους», διαβεβαιώνει ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επιδιώκοντας να μας πείσει για τη σημασία του πλεονάσματος που πέτυχε η κυβέρνηση κατά το 2016. Δεν έχω καμία αμφιβολία και είμαι έτοιμος να συνηγορήσω για τη σημασία που έχει το επιτευχθέν αποτέλεσμα για τη δημοσιονομική ισορροπία του κράτους. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, που πρέπει να τον κατατάξουμε στους σοβαρούς και ρεαλιστές κυβερνητικούς, πηγαίνει παραπέρα τη σκέψη του: «Υπερβαίνουμε τον στόχο του 3,5% για όλα τα έτη από το 2018 και μετά».

Αυτό ήθελε να ακούσει και ο κ. Σόιμπλε που δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι προβλέψεις που κάνει η κυβέρνηση είναι «ακριβέστερες» όσων κάνει το Ταμείο. Αυτό που ενδιαφέρει τη Γερμανία είναι να δείξει ότι ο κ. Τόμσεν κάνει λάθος όταν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πιάσει πλεονάσματα 3,5% προ τόκων τώρα και μετά το 2018 και σίγουρα δεν μπορεί να τα διατηρήσει για το μακρό διάστημα που απαιτούν τα τεράστια χρέη μας. Ο κ. Κουτεντάκης δείχνει να συμφωνεί με τον αυστηρό αλλά δίκαιο Γερμανό «άρχοντα» του Γιούρογκρουπ.

Αφού λοιπόν πληρώσαμε τους τόκους από τα φορολογικά έσοδα, τότε δεν δανειστήκαμε αναλόγως, όπως είχε προβλεφθεί στο τρίτο μνημόνιο από τους σχεδιαστές του. Οι «κακοί» τεχνοκράτες των θεσμών είχαν πράγματι γράψει «Στόχο Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (στόχο του τρίτου μνημονίου δηλαδή) στο ύψος των 872 εκατομμυρίων ή 0,5% ενός ΑΕΠ 174,4 δισ. ευρώ. Επρόκειτο δηλαδή για «στόχο» και όχι για μακροοικονομική πρόβλεψη του αποτελέσματος που πραγματικά θα πετύχαινε η Ελλάδα.

Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι κανείς άλλος, ούτε βεβαίως η κυβέρνηση, δεν είχε διατυπώσει διαφορετική εκτίμηση σε καμία στιγμή όλης της περιόδου. Μόνον εμείς και ορισμένοι άλλοι «περίεργοι» το είχαμε επισημάνει, διαπιστώνοντας ότι το πλεόνασμα φούσκωνε και μάλλον θα ξεπερνούσε το «3,5%» για να δεχθούμε τη σιωπηρή αποδοκιμασία των κυβερνητικών. Πιθανόν και του κ. Κουτεντάκη, που δεν είχε μιλήσει όλη αυτή την περίοδο που κόχλαζε η υπερφορολόγηση!

Την ίδια βοερή σιωπή διαπιστώσαμε και από την πλευρά των Ευρωπαίων, προφανώς γιατί δάνεισαν λιγότερο την κυβέρνηση Τσίπρα, γεγονός που το εκτιμούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αφού περιορίζει την έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στον κίνδυνο Ελλάδα.

Είναι αυταπόδεικτο πως όσα «βγάζει» το κράτος τα έχει πάρει από την «τσέπη» των πολιτών. Θα ήταν ορθό και θα εξυπηρετούσε την υποχρέωση στοιχειώδους διαφάνειας να μας εξηγήσει ο αρμόδιος κ. Κουτεντάκης με αναλυτικό τρόπο πώς τα πήρε, αφού ούτε έγκριση από τον προϋπολογισμό είχε λάβει η κυβέρνηση, ούτε το μνημόνιο το ζητούσε, ούτε κανείς μας προειδοποίησε. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να μας διαφωτίσει η αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή