Μεταξύ στρέβλωσης και αυταπάτης

Μεταξύ στρέβλωσης και αυταπάτης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι εύκολη η συνέντευξη ενός πρωθυπουργού που είναι αποφασισμένος να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο ή να φτάσει σε απερίγραπτες υπερβολές, όπως ότι αν έκλεινε η αξιολόγηση τον περασμένο Οκτώβριο, το ΔΝΤ θα απαιτούσε να ληφθούν μέτρα αντίστοιχα των δικών του προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή 42 φορές περισσότερα από αυτά που συμφωνούνται τώρα. Αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 μπέρδεψε εντελώς το πρωτογενές πλεόνασμα με το ΑΕΠ, προφανώς θέλησε να πείσει ότι τα μέτρα που θα μας ζητούσαν θα ήταν περί τα 150 δισ. (!!!) και επομένως πολύ καλά έκανε που καθυστέρησε τόσους μήνες το κλείσιμο. Αρα το συμπέρασμα είναι ότι ή συνεχίζει να παραπλανά κυνικά και αδιάντροπα τον κόσμο ή δεν ξέρει τι λέει. Και για όποιον αμφισβητεί την απάντηση του πρωθυπουργού, στην πρώτη μόλις ερώτηση που του έγινε, περιλαμβάνονται τα εξής καταπληκτικά:

«Πριν από λίγες μέρες βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2%. Ξέρετε τι προέβλεπε το ΔΝΤ μόλις τον περασμένο Οκτώβρη; Οταν δηλαδή έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση; 0,1% του ΑΕΠ. 42 φορές λιγότερο από αυτό που ήρθε πραγματικά. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από αυτά που η ελληνική οικονομία έπρεπε να πάρει για να φτάσουμε στους στόχους του προγράμματος». Είναι λοιπόν να μη θαυμάσει και να μη μείνει άλαλος από το επίτευγμα ο ανθρωπάκος που παρακολουθούσε τη συνέντευξη; Εστω και αν δεν κατάλαβε γρι.

Η συνέντευξη συνεχίστηκε στο ίδιο μήκος κύματος, με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει ως βέβαιη σήμερα μία πραγματικότητα του μέλλοντος, όπως ο ίδιος τη φαντάζεται και θέλει να πλασάρει. Με βασικό ισχυρισμό, που οι πάντες γνωρίζουν –ως παθόντες– ότι είναι ανυπόστατος, πως δεν υπήρξε υπερφορολόγηση επί των ημερών του, ενώ τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα για να πάρουμε «εξιτήριο» από το μνημόνιο και όλα θα είναι μέλι – γάλα το 2019 και το 2020. Τι να πει άραγε κανείς όταν και το σημερινό αφήγημα βρίσκεται στη σφαίρα της «αυταπάτης» όσον αφορά στο μέλλον και στη σφαίρα της στρέβλωσης της πραγματικότητας, όσον αφορά στο παρόν.

Το χειρότερο είναι ότι αυτή η άρνηση της πραγματικότητας παρατηρείται και σε άλλους τομείς, πολύ πιο επικίνδυνους για τη χώρα και τους πολίτες της. Ολους τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση βαυκαλιζόταν ότι οι υψηλοί τόνοι του Ερντογάν, η αμφισβήτηση της Συμφωνίας της Λωζάννης, τα περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και οι διεκδικήσεις νησιών και νησίδων, είχαν ως στόχο την εσωτερική κατανάλωση, ενόψει του δημοψηφίσματος.

Παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών και δημοσιογράφων, που επεσήμαιναν σε δημοσιεύματα και συνεντεύξεις ότι η ρητορική του προέδρου της Τουρκίας εντασσόταν και εντάσσεται στην πάγια εθνική πολιτική της χώρας του. Προσθέτοντας ότι απαιτείται ψυχραιμία και μεγάλη προσοχή τόσο σε επίπεδο δηλώσεων όσο και ενεργειών από τη δική μας πλευρά και ειδικότερα από αξιωματούχους σε θέσεις ευθύνης.

Δυστυχώς, η νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γύρω από το Αγαθονήσι δικαιώνει εκείνους που προειδοποιούσαν. Το χειρότερο είναι ότι αποδεικνύεται άλλη μία φορά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να «διαβάσει» την πραγματικότητα, ούτε να προβλέψει εξελίξεις. Είτε επειδή έχει αντικειμενική αδυναμία είτε γιατί έτσι έχει αποφασίσει, κινείται και θα συνεχίσει να κινείται μεταξύ αυταπάτης και στρέβλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή