Η Αλίκη στη χώρα των αλληλέγγυων

Η Αλίκη στη χώρα των αλληλέγγυων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​«Διατείνεστε, λοιπόν, ότι, οικειοποιούμενοι το χώρο σας, σας οδηγούμε στην οικονομική καταστροφή και την απόγνωση, ενώ, αντίθετα, εμείς κερδοσκοπούμε σε βάρος σας. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Κυρία Παπαχελά, επ’ ουδενί θα πλήτταμε την προσωπική ιδιοκτησία κάποιου, εφόσον του εξασφαλίζει το βιοπορισμό του. Το ζήτημα είναι ότι εσείς είστε πολύ πλούσια. Και ξέρετε, κατά τη γνώμη μας, ο πλούτος δεν είναι μια ουδέτερη ατομική ευτυχής συνθήκη, γιατί αποτελεί προϊόν μεγέθυνσης της φτώχειας πολύ περισσότερων».

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από την ανοικτή επιστολή που δημοσίευσαν στις 25 Απριλίου οι αλληλέγγυοι «Χώρος στέγασης προσφύγων City Plaza» απευθυνόμενοι στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου στην οδό Αχαρνών, στο οποίο έχουν κάνει κατάληψη από πέρυσι τον Απρίλιο για να στεγάσουν πρόσφυγες. Το θέμα είναι γνωστό με πολλά επεισόδια και την προσπάθεια εδώ και ένα χρόνο της Αλίκης Παπαχελά να πάρει πίσω την ιδιοκτησία της. Τελευταία πράξη του δράματος ήταν ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ που εστάλη στην ιδιοκτήτρια σε εξώδικο μαζί με κατασχετήριο του ακινήτου. Το νερό της… κατάληψης κοστίζει, μόνο για το 2016, 81.500! Μέχρι σήμερα θα έχει σίγουρα ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες.

Οταν η ιδιοκτήτρια εξέφρασε την απόγνωση και την οδύνη της, οι αλληλέγγυοι την περιέλαβαν με αυτό το κείμενο-ποταμό, όπου εκτός από το ότι την κατηγορούν ότι είναι πολύ πλούσια άρα… καλά να πάθει(;), στη συνέχεια ασχολούνται με τον πατέρα της για να «πληροφορήσουν» το κοινό πως έφτιαξε την περιουσία του εξαπολύοντας διάφορες κατηγορίες!

«Ολα αυτά», γράφουν εμφατικά στην επιστολή, «και πολλά άλλα τα γνωρίζαμε πριν μπούμε στο ξενοδοχείο σας, ωστόσο, παρ’ όλες τις συνεχείς συκοφαντίες σας σε βάρος μας, αποφεύγαμε εδώ και έναν χρόνο να τα δημοσιοποιήσουμε. Ομως, ώς εδώ και μη παρέκει…».

Εξερράγησαν οι α λα καρτ αλληλέγγυοι. Και τις πράξεις τους, με πρώτη και καλύτερη την καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας, τις νομιμοποιεί ο πλούτος του ιδιοκτήτη. Σε αυτή τη λογική, όσο πιο πλούσιος είναι κάποιος τόσο λιγότερα δικαιώματα πρέπει να του αναγνωρίζονται και φυσικά ούτε λόγος για κατανόηση στα προβλήματά του. Είναι αυτή η γνωστή θολούρα που έχει κάνει τεράστια ζημιά πολλές φορές. Γιατί οδηγεί ανθρώπους στην τυφλότητα, στην αδυναμία να ξεχωρίσουν το σωστό από το λάθος, την επανάσταση από τον τσαμπουκά, τους κάνει να μην αντιλαμβάνονται ότι η αλληλεγγύη τους φλερτάρει με την αλητεία.

Προχθές το βράδυ, στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μια συμβολική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της 180ής επετείου από την ίδρυσή του, τιμήθηκαν δωρητές και ευεργέτες οι οποίοι έχουν στηρίξει οικονομικά το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η χορηγική παράδοση που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΕΚΠΑ συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ιδιώτες προσφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την υλικοτεχνική υποδομή του πανεπιστημίου, για εκπαιδευτικές διαδικασίες, για τη διενέργεια μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων που βγάζουν υψηλής ποιότητας επιστήμονες.

Προχθές λοιπόν ήταν μια μέρα γιορτής, καθώς όλα αυτά γίνονταν και γίνονται προς όφελος της κοινωνίας. Κάποιοι, λίγοι, τη στιγμή της εκδήλωσης, θεώρησαν χρέος τους να αμαυρώσουν την εικόνα γιορτής. Κι έτσι αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν έξω από το κτίριο του πανεπιστημίου φωνάζοντας συνθήματα κατά των χορηγών.

Στο δικό τους θολωμένο μυαλό, που δεν μπορεί να διακρίνει το άσπρο από το μαύρο, η πράξη τους ήταν αγωνιστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή