Φόρμουλα ρύθμισης του ελληνικού χρέους αναζητούν Βερολίνο και ΔΝΤ

Φόρμουλα ρύθμισης του ελληνικού χρέους αναζητούν Βερολίνο και ΔΝΤ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με την επίσημη επικύρωση της προκαταρκτικής συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς έληξε το χθεσινό Euroworking Group, χωρίς να γίνεται όμως κάποια συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, με μία μάλλον ασαφή δήλωση, Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε ότι το Euroworking Group καλωσόρισε την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών και υπογράμμισε πως «μόλις ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση, αλλά και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016». Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έγινε χθες καθώς πρώτα χρειάζεται η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που παραμένει και το βασικό «αγκάθι» μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συγχρόνως είναι ξεκάθαρο ότι για να γίνει μία τέτοια ανάλυση πρώτα χρειάζεται να έχει αποφασιστεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Εκεί όμως που συζητήθηκε το θέμα του ελληνικού χρέους ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια του οποίου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος Π. Τόμσεν προσπάθησε να περιορίσει τις προσδοκίες των μελών του συμβουλίου, υπενθυμίζοντάς τους ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους από πέρυσι τον Μάιο είναι πως τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα οριστούν επακριβώς και θα εφαρμοστούν με τη λήξη του προγράμματος και όχι προηγουμένως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιωματούχο, ο κ. Τόμσεν είπε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν πέρυσι ήταν πολύ συγκεκριμένα σε αντίθεση με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω. Συγκεκριμένα ανέφερε πως πρέπει να αποφασιστεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς το ΔΝΤ έχει δεχθεί τον στόχο του 3,5% για το 2018, αλλά το θέμα είναι πόσα χρόνια θα διατηρηθεί ο στόχος αυτός, ενώ συγχρόνως το Ταμείο έχει δεχθεί ότι πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Η αναφορά «κλειδί» του κ. Τόμσεν ήταν ότι ανέφερε πως η ποσοτικοποίηση των μέτρων μπορεί να γίνει και αργότερα. Δηλαδή ο κ. Τόμσεν είπε, αυτό που είχε γράψει και η «Κ» πριν από μερικές εβδομάδες, ότι η συμφωνία για το χρέος μπορεί να εξελιχθεί στην ουσία σε δύο δόσεις. Τώρα να αποφασιστεί το πλαίσιο μέτρων χωρίς συγκεκριμένα νούμερα (π.χ. να μην αναφέρεται για πόσα ακριβώς χρόνια θα γίνει η επέκταση της ωρίμανσης των δανείων, αλλά ότι μπορεί να φτάσει μέχρι τα 40 χρόνια) και σε δεύτερη φάση, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, να γίνει η ακριβής ποσοτικοποίηση των μέτρων.

Οι επιλογές είναι πολλές, ενδεικτικό είναι χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Handeslblatt που αναφέρει πως το Βερολίνο εξετάζει την πρόταση ανταλλαγής χρέους, κατά την οποία ο ESM θα εξαγόραζε 13 δισ. ευρώ από δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, που λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του ελληνικού προγράμματος που έχουν μείνει αναξιοποίητα. Ο ESM θα προσέφερε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια, παρέχοντας σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα. Η απόφαση όμως για κάτι τέτοιο, αναφέρει η εφημερίδα, δεν θα ληφθεί πριν από το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή